Szijjártó továbbra is azt ígéri, hogy nem Magyarország fogja utoljára ratifikálni a svédek NATO-csatlakozását

2023. december 13. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország ismét megígérte, hogy nem lesz az utolsó NATO-tagország, amely ratifikálja Svédország csatlakozási kérelmét – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter, miután hétfőn Brüsszelben találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel, és megkérdezte tőle, hogy Magyarország tartja-e magát az ígéretéhez, írja a Reuters. Korábban fideszes politikusok ígérték meg, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban.

Svédország és Finnország tavaly májusban, az orosz–ukrán háború kirobbanása után eldöntötték: hosszú idő után feladják katonai függetlenségüket, csatlakoznak a NATO-hoz. A tavalyi NATO-csúcstalálkozón még úgy tűnt, hogy hónapok kérdése, és mindkettő – egyébként katonai szempontból erős – ország tagja lehet a szövetségnek. Tavaly júniusban végül kimondták: szabad az út a NATO-ba a svédek és a finnek előtt is.

A döntés véglegesítéséhez az összes tagország parlamentjének jóváhagyására szükség van. A nyári hónapokban a ratifikálás az Egyesült Államoktól Szlovákiáig majdnem mindenhol megtörtént, 30 országból 28 rövid időn belül jóváhagyta a csatlakozási kérelmet. Ha ezen a többségen múlik, már szeptember végén teljes értékű taggá válhatott volna mindkét skandináv ország. De Magyarország és Törökország valamiért halogatja Svédország csatlakozását. Ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy miért.

Törökország november végén jelezte, hogy néhány héten belül készen állhat Svédország NATO-tagságának jóváhagyására. Ezek alapján Magyarország támogatása is közel lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!