Jövő hétfőn rendkívüli parlamenti ülés lehet a svédek NATO-csatlakozásáról

2024. január 29. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek az ellenzéki képviselők, hogy az Országgyűlés mihamarabb döntsön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Levelükben arra kérik Kövér László házelnököt, hogy február 5-ére, azaz jövő hétfőre hívja össze a parlamentet.

Ha a képviselők legalább egyötödének aláírása összejön, akkor a házelnöknek kötelező kiírnia a rendkívüli ülést. Az MSZP kezdeményezéséhez a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői is csatalkoztak, így bőven összejött a kellő számú aláírás. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell összehívnia az Országgyűlést a házszabály szerint.

Az MSZP közleménye szerint az 54 ellenzéki képviselő mellé „47 bátor fideszes vagy KDNP-s, a békét támogató országgyűlési képviselő szavazatára van csak szükség” a döntéshez. A rendkívüli ülésen ugyanis csak akkor szavazhatnak Svédország NATO-csatlakozásról, ha előtte el tudják fogadni a napirendet. Ahhoz pedig nem lesz önmagában elég az ellenzék, a Fidesz-KDNP képviselőire is szükség van. Az elmúlt években többször is kezdeményezett rendkívüli ülést az ellenzék, a Fidesz azonban eddig egyik alkalommal se ment el ezekre. Bojkottálták azt a tavaly júliusi ülést is, ahol ugyancsak a svéd NATO-csatlakozás szerepelt volna a napirenden.

A török parlament múlt kedden szavazta meg az északi ország csatlakozását. Ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Most mégis így lett.

Orbán Viktor hiába hívta meg az utolsó előtti pillanatban tárgyalni a svéd miniszterelnököt, de a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. Tobias Billström svéd külügyminiszter rövid válasza szerint viszont remélik, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot. A magyar miniszterelnök most már azt ígéri, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést.

A parlament tavaszi ülésszaka csak február végén, a tervek szerint február 26-án indul. A rendkívüli ülésen lenne lehetősége a kormánypárti képviselőknek szavazni, Kövér László ugyanakkor úgy fogalmazott múlt héten: ő nem érzi úgy, hogy bármi sürgetné Magyarországot, sőt, szerinte rendkívüli helyzet sem állt elő.

A házelnök jelezte, hogy szerinte sikertelen lesz az ellenzék kezdeményezése, azaz várhatóan most sem mennek el a kormánypárti képviselők a rendkívüli ülésre.

Az ülésen a tervek szerint a DK egyik törvényjavaslatát is tárgyalnák, amely a párt szerint a magyar munkavállalók védelmét biztosítaná, és szigorúbb engedélyeztetési eljárásokat, valamint fokozott munkaügyi ellenőrzéseket írna elő az akkumulátorgyáraknak. Ugyancsak napirendre vennék a Momentum méltóságteljes életvégi döntésről szóló határozati javaslatát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!