A Qualitas Gimnázium igazgatója szerint a kormányhivatal döntése miatt 300 tanuló kerülhet utcára

2023. november 26. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Kormányhivatal elutasította a Soroksárról elköltöztetett Qualitas Gimnázium működési engedélyének módosítását. Az iskola fenntartója szerint a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán nem
támogatta a kérelmüket. „Az államtitkárság szerint azt már 2023. május 31-ig
kellett volna előterjesztenünk, úgy, hogy a kiürítésünkre 2023. szeptember 12. napján került sor” – írta vasárnapi nyílt levelében az iskola igazgatója, Ott Ferenc, aki szerint most közel 300 tanuló – köztük 70 végzős – és több mint 20 pedagógus kerülhet önhibáján kívül az utcára.

A XXIII. kerületi, alapítványi fenntartású Qualitas Gimnáziumnál szeptember 12-én jelent meg rendőri kísérettel egy végrehajtó, aki hatályos bírósági végzés alapján kiterelte a tanárokat és a diákokat is az épületből. A végrehajtó közölte, hogy az épületet már tavaly októberben elárverezték, most ez az árverés jogerőre emelkedett, bírósági jóváhagyással. A végrehajtó is arról beszélt, hogy az árverés oka, hogy az ingatlan építését korábban nem fizették ki.

Az igazgató szerint a kiürítés után egyből felvették a kapcsolatot a Fővárosi Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Főosztályával, ahonnan azt a javaslatot kapták, hogy mielőbb adjanak be kérelmet a működési engedélyük módosítására, még akkor is, ha az iskola új helyszíne bizonytalan, mivel lesz lehetőség hiánypótlás során csatolni az új helyszín bérleti szerződését. Ott Ferenc szerint szeptember 15-én be is adták ezt a kérelmet, majd később minden szükséges dokumentumot elküldtek a kormányhivatalnak.

Szeptember 22-én Qualitas Gimnázium megállapodott egy csepeli iskolaépület bérbevételéről. „A kormányhivatal mind a Népegészségügyi Osztályt, mind a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot felkérte a csepeli iskolaépület ellenőrzésére. A szakhatóságok megfelelőnek találták az épületet az oktatási tevékenység végzésére” – írta Ott Ferenc, hozzátéve, hogy a gimnázium már közel két hónapja működik az új csepeli iskolaépületben.

Az igazgató szerint a kormányhivatal a november 22-én kézbesített
határozatában elutasította a működési engedélyük módosítását. Ott Ferenc azt állítja, hogy a kormányhivatal teljesíthetetlen feltételhez kötötte az engedélyük
módosítását, miközben a kormányhivatal osztályvezetője azzal hitegette őket, hogy minden szükséges támogatást megkapnak a hivataltól.

„A kormányhivatal tisztában volt azzal is, hogy az eljárása miatt a Magyar Államkincstár felfüggesztette a gimnáziumunk állami normatívájának finanszírozását, így kénytelenek vagyunk magánkölcsönökből finanszírozni a működést. Megjegyezni kívánjuk egyébiránt, hogy 2023 tavasza óta számos alkalommal kértünk a Miniszterelnök úr és Magyarország Kormányának támogatását a bizonytalan helyzet megoldásában, azonban sem támogatást, sem tanácsot nem kaptunk” – írta Ott Ferenc.

Az igazgató szerint az állami normatíva hiányában nem biztosított a gimnázium fennmaradása, „így a gimnázium 2023. november 30. napján kénytelen lesz véglegesen bezárni”.

Az iskola kiürítése után a Belügyminisztérium azt közölte, hogy a fenntartónak „kutya kötelessége” lett volna a diákokat, a szülőket és a tanulókat időben értesíteni a kialakult helyzetről. „A Qualitas Gimnázium igazgatójának a tárca előtt a médiatartalom-szolgáltatók közléseiből ismert nyilatkozatai eltérő jogviszonyokat és eltérő joghelyzeteket mosnak össze nyilvánvalóan abból a célból, hogy saját felelősségét porlassza – a Belügyminisztérium köszöni, de ebből nem kér” – írták akkor a Telex megkeresésére. Az iskola helyzetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ott Ferenc állításaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Belügyminisztérium: A kormányhivatal jogszerűen járt el

A Belügyminisztérium a Telex megkeresésére azt írta, hogy a Qualitas Gimnázium fenntartója és igazgatója „a kommunikációjuk során a szokásosnak mondható félrevezetést alkalmazza”. A minisztérium szerint a vitathatatlanul az információk birtokában lévő igazgató és a fenntartó felelőtlenül jártak el, amikor az intézményt már a nyár folyamán nem költöztették el a más tulajdonába került épületből, melyet már az előző tanévben is jogtalanul használtak.

„Amikor a Qualitas Gimnázium 2023 augusztusában a Belügyminisztérium felé jelezte, hogy az épületét nem fogja tudni használni, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára az épület új tulajdonosát megkereste, hiszen a legkézenfekvőbb elhelyezési lehetőség az lett volna, ha az iskola tovább használhatja az addig is használt területét. Az új tulajdonos akként nyilatkozott, hogy kész arra, hogy a Gimnázium kibérelje az eddig is használt területet. A BM államtitkára erről az intézmény igazgatóját tájékoztatta, megadva az új tulajdonos elérhetőségeit. Sajnálatos, hogy a Gimnázium vezetése ezzel a lehetőséggel sem élt” – írták.

Hozzátették, hogy az iskolát fenntartó Qualitas Gimnáziumi Alapítvány intézményátszervezést kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatalnál, de a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint tanév közben nincs lehetőség átszervezésre. „A kormányhivatal a Qualitas Gimnázium átszervezési kezdeményezésére a Belügyminisztériumtól is szakvéleményt kért, melyben a kezdeményezett eljárás jogszerűtlenségére hívtuk fel a figyelmet. A fenntartó minden kommunikációs igyekezete ellenére sem tekinthető ugyanis váratlan helyzetnek, hogy az új tulajdonos az épület elárverezése után csaknem egy évvel birtokba veszi a jogos tulajdonát. A kormányhivatal jogszerűen járt el, amikor a kérelmet elutasította” – írták.

A Belügyminisztérium szerint a Qualitas Gimnázium az előző években minden, a jogszabályok alapján nekik járó támogatást megkapott. Ezen felül köznevelési szerződéssel is rendelkezett az iskola, így többlettámogatást is kaptak a miniszétériumtól, az előző tanévben 10 millió forintot. „Anyagi nehézsége, köztartozása az iskolának nem volt, a végrehajtás nem is a gimnázium ellen indult, hanem az intézmény épületét tulajdonló Kft. ellen” – írta a minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!