A Fidesz megmentette Novák Előd mandátumát, nem függesztették fel a mentelmi jogát

2023. május 23. – 11:47

A Fidesz megmentette Novák Előd mandátumát, nem függesztették fel a mentelmi jogát
Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 22-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés meglepetésre nem függesztette fel Novák Előd mentelmi jogát kedd délelőtt. A javaslatot csak 72-en támogatták, 23 képviselő nemet nyomott, 36-an pedig tartózkodtak a szavazásnál. A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjét rongálással vádolja az ügyészség, és a 24.hu cikke szerint

egy korábbi büntetőügye miatt a képviselői mandátumát is elveszíthette volna, ha a parlament kiadja a mentelmi jogát.

A parlament mentelmi bizottsága azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy függesszék fel Novák mentelmi jogát, hiszen közvádas bűncselekmények esetén évtizedek óta ez a gyakorlat. A Mi Hazánk képviselője maga is ezt kérte, és erre számított a szavazás előtt.

Bár többségben voltak az igenek, a jelenlévő képviselők kétharmadára lett volna szükség a javaslat elfogadásához. A szavazás adataiból az látszik, hogy

hosszú idő után nem volt egyetértés a Fideszen belül.

Novák mentelmi jogának felfüggesztését 34 kormánypárti képviselő megszavazta, 14-en azonban nemet nyomtak, 34-en pedig inkább tartózkodtak. Sokan részt sem vettek a szavazáson.

Frissítés: A Fidesz-frakció sajtóosztálya a Telex megkeresésére azt írta, nem volt vita a frakción belül a döntésről, lelkiismereti szavazás volt, mint mentelmi ügyekben korábban már többször is.

Nemmel szavazott a Jobbik több képviselője mellett az LMP-s Ungár Péter és Keresztes László Lóránt is. Ungár szerint egyértelműen politikai véleménynyilvánításnak számít, ha valaki le akarja szedni a szivárványos zászlót a Városházáról vagy a szovjet jelképet a Szabadság téri emlékműről. „A homofóboknak is joga van politikai képviseletre” – fogalmazott az LMP frakcióvezetője, aki szerint súlyosan veszélyeztetné a véleménynyilvánítás szabadságát, ha emiatt elveszítené Novák Előd a mandátumát.

A DK, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP és Párbeszéd képviselői ezzel szemben kiadták volna Novák mentelmi jogát, és igennel szavazott Jakab Péter, valamint a jobbikos Dudás Róbert is.

Novák Előd 2015 októberében – még a Jobbik képviselőjeként – megrongálta a Szabadság téri szovjet emlékművet, vésővel és kalapáccsal próbálta eltávolítani az általa kommunista önkényuralmi emlékműnek nevezett oszlopról a sarló-kalapácsos címert. Az akciót azonban nem tudta végrehajtani, mert közbeléptek a rendőrök.

Bár először jogerősen felmentették Novákot, a Kúria új eljárást írt elő, és évekig tartó tárgyalási sorozat után a Fővárosi Törvényszék

tavaly márciusban külföldi védelemben részesített kulturális örökség rongálása miatt jogerősen elmarasztalta a politikust, büntetlen előéletére tekintettel azonban két évre próbára bocsátotta.

A próbaidő alatt Novák egy másik garázdasági ügye is bírósági szakaszba került. Mint emlékezetes, 2020 augusztusában előbb a Főpolgármesteri Hivatal épületének erkélyéről tépett le egy szivárványos zászlót, majd megismételte ezt a XI. kerületi önkormányzat épületénél is, ahol a leszaggatott LMBTQ-zászlót egy kukába dobta. Egy évvel korábban pedig egy XI. kerületi művelődési központ fotókiállításán egy leszbikus csókot ábrázoló fotót fújt le piros festékszóróval, amivel ötvenezer forintos kárt okozott.

Az Országgyűlés tavaly novemberben már felfüggesztette Novák mentelmi jogát, garázdaság és rongálás vétsége miatt emeltek vádat akkor ellene. Az ügyészség azonban kezdeményezte azt is, hogy a bíróság vonja össze ezt az újabb ügyet a próbára bocsátással lezárt korábbi rongálással, és szabjon ki halmazati büntetést.

A Budai Központi Kerületi Bíróság

a februári előkészítő ülésen az ügyészségi indítványnak megfelelően egyesítette a két eljárást, és kérte a mentelmi jog kiadását.

Ezt azonban most az Országgyűlés megakadályozta. Pedig ha az egyesített ügyben jogerősen elmarasztalták volna Novákot, akkor elveszíthette volna a képviselői mandátumát. Az országgyűlési törvény szerint ugyanis bűncselekmény elkövetése miatt – parlamenti megbízatásának ideje alatt – jogerősen elítélt személy nem lehet tovább képviselő.

Novák Előd a mentelmi bizottság hétfői ülésén kérte a mentelmi joga felfüggesztését. Azt mondta, mindhárom ügyben lelkiismereti kötelességének érezte, hogy cselekedjen. Az RTL-nek arról beszélt, hogy van B-terve, ha elveszítené mandátumát.

„Kész vagyok megint akár főállású apának menni. Egyébként is gondolkozunk a feleségemmel egy ötödik gyermek vállalásán”

– mondta Novák, akinek a felesége Dúró Dóra, szintén a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A gyes mellett szívesen lenne tartalékos honvéd is Novák.

„Tizenhárom év Fidesz-kormányzás után ott tartunk, hogy míg Gyurcsány mandátuma nincs veszélyben, az enyémet elveszik a szivárványos zászló leszedése és a Szabadság téri kommunista emlékmű elvileg tiltott önkényuralmi jelképeinek figyelemfelhívó eltávolítási kísérlete miatt, lelkiismereti kötelességemnek tekintett cselekedeteim halmazati büntetéséül” – írta Facebook-oldalán a szavazás előtt Novák, aki arra számított, hogy felfüggesztik a mentelmi jogát.

A Mi Hazánk Mozgalom eltörölné a mentelmi jogot, az erről szóló javaslatot épp Novák Előd nyújtotta be az új Országgyűlés megalakulása napján tavaly.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!