Három nappal Ferenc pápa látogatása után a parlament döntött: Nem akarunk bevándorlóországgá válni

2023. május 3. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa a vasárnapi budapesti szentmisén arra kérte a híveket, hogy nyissák ki a kapukat, Jézushoz hasonlóan váljanak mindannyian nyitott kapukká. „Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett; individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit; a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Két nappal a mise után politikai nyilatkozatot nyújtottak be a KDNP országgyűlési képviselői a migráció elutasításáról, amit sürgősségi eljárásban szerdán meg is szavazott az Országgyűlés. A nyilatkozatot 143 igen szavazattal, 10 ellenvoks és 23 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A dokumentumban azt javasolják, hogy Magyarország csatlakozzon a poszt-cotonoui megállapodáshoz. Az EU és 79 érintett ország stratégiai megállapodását eddig a migrációs- és genderkérdés miatt blokkolta a magyar kormány. Miután azonban a kormány „megfelelő garanciákat kapott a Poszt-Cotonoui Megállapodás korábbi tervezetével szemben megfogalmazott aggályai tekintetében”, a KDNP szerint Magyarország is csatlakozhat a megállapodáshoz.

„Nem akarunk bevándorlóországgá válni”

– áll az Országgyűlés most elfogadott nyilatkozatában, amely szerint a migrációt meg kell állítani, a kibocsátó országoknak pedig helyben kell segítséget adni. „Hazánk alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme érdekében a migrációt meg kell állítani, a határokat meg kell védeni és a kibocsátó országoknak helyben kell segítséget nyújtani.” A szöveg tartalmazza azt is, hogy az Országgyűlés üdvözöl minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a nehéz helyzetbe jutott emberek otthon maradását, szülőföldjükön való boldogulását, illetve hazatérését segítik.

Szó van benne arról is, hogy Magyarország védi a családot, valamint a szülők jogát a gyermeküknek adandó nevelés megválasztásához. „Nem engedjük megkérdőjelezni a szülők gyermekneveléshez való jogának elsőbbségét, megvédjük a gyermekeket az identitásuk gyengítésére irányuló propagandától, és elutasítunk minden ilyen ideológiát” – fogalmaztak a javaslatot benyújtó KDNP-s képviselők.

A nyilatkozat kimondja, hogy a bevándorlás és a gyermekvédelem minden állam önazonosságának és önrendelkezésének központi kérdése.

„Elutasítunk minden olyan törekvést, amely akár Magyarország, akár bármely más ország esetében ezeket a kérdéseket nyomásgyakorlásra, zsarolásra használja, más ügyekkel összekapcsolja, bármilyen támogatás feltételéül szabja”.

A nyilatkozat üdvözöl továbbá minden olyan kezdeményezést, amely visszautasítja a multilaterális dokumentumok és megállapodások migrációt ösztönző, illetve a gyermekek nevelésébe való beavatkozást sürgető javaslatait.

Szijjártó: Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába

Az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok (ACP) és az Európai Unió közös gyűlésének elnökei márciusban azt kérték, mielőbb újítsák meg a két tömb közti, Magyarország által blokkolt egyezményt.

A 79, túlnyomórészt alacsony jövedelmű államból álló csoporttal már az EU elődje is több egymás utáni, az aláírás helye alapján elnevezett egyezményt kötött 1963 óta. Ez az egyik legrégebbre visszanyúló gyökere a mai EU kül- és fejlesztési politikájának. A stratégiai megállapodás az előző, nagyon hasonló húszéves szerződést váltaná fel. A megállapodás célja, hogy az EU és az AKCS-országok közösen reagáljanak olyan globális kihívásokra, mint a demokrácia és emberi jogok, az éghajlatváltozás, valamint a migráció.

Az új egyezményt már 2021-ben letárgyalták, de az aláíráshoz az összes uniós tagállam beleegyezése kell és ahogy korábban is írtunk róla, Magyarország ezt ellenezte. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a megállapodás szerinte „több migránst engedne be az unió területére”, és „az összes indítványunkat lesöpörték az asztalról, ezért sem adjuk a nevünket” hozzá.

A külügyminiszter szerint biztonsági, gazdasági, egészségügyi fejlesztéseken keresztül vezet az út ahhoz, hogy az afrikaiak otthon maradjanak.

„Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában.”

Az EUrologus tavalyi cikke szerint ugyanakkor az aláírók azt vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlás ellen, és saját polgáraikat minden további nélkül visszafogadják.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!