Mielőbb egyezzenek meg a magyarok blokkolta egyezményről, kérte az EU és 79 ország közgyűlése

2023. március 3. – 17:53

Mielőbb egyezzenek meg a magyarok blokkolta egyezményről, kérte az EU és 79 ország közgyűlése
Carlos Zorrinho, az ACP-EU Közös Parlamenti Közgyűlés társelnöke – Fotó: Jean-Francois Badias / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok (ACP) és az Európai Unió közös gyűlésének elnökei azt kérték, mielőbb újítsák meg a két tömb közti, Magyarország által blokkolt egyezményt.

A 79, túlnyomórészt alacsony jövedelmű államból álló csoporttal már az EU előde is több egymás utáni, az aláírás helye alapján elnevezett egyezményt kötött 1963 óta. Ez az egyik legrégebbre visszanyúló gyökere a mai EU kül- és fejlesztési politikájának.

A mostani, cotonoui megállapodás többszöri hosszabbítás után 2023 júniusában jár le és ez hézaghoz vezethet, figyelmeztetett az ACP-EU közös parlamenti gyűlést vezető portugál Carlos Zorrinho és mozambiki Ana Rita Sithole.

„Kifutunk az időből.”

Az új egyezményt már 2021-ben letárgyalták, de az aláíráshoz az összes uniós tagállam beleegyezése kell és ahogy korábban is írtunk róla, Magyarország ezt ellenezte. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a megállapodás szerinte „több migránst engedne be az unió területére”, és „az összes indítványunkat lesöpörték az asztalról, ezért sem adjuk a nevünket” hozzá. Ugyanakkor az EUrologus tavalyi cikke szerint a sok területen együttműködésről szóló új egyezményben az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlás ellen, és saját polgáraikat minden további nélkül visszafogadják.

A közös parlamenti gyűlés elnökei pénteken azt kérték, hogy „mivel egy tagállam továbbra is visszautasítja az új egyezmény aláírását, felhívjuk rá az EU Tanácsát (a tagállamokat képviselő uniós intézményt – a szerk.) és a svéd Tanács-elnökséget, hogy ne sajnáljon semmilyen erőfeszítést” és június végéig állapodjanak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!