Hitelét vesztettnek érzik a sztrájkot, nem is vesznek részt benne a tanárok a Brassó Utcai Általános Iskolában

2023. január 23. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egyhetes pedagógussztrájk indult hétfőtől: a sztrájkkövetelések között van a tanárok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonása is. A sztrájk szabályai nagyon szigorúak: az adott napokon az iskolákban dolgozó pedagógusok eldönthetik, hogy egy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. Közben azonban a törvény által előírt elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el.

Sok kritika éri a tiltakozás ezen formáját, és van olyan, korábban hosszabban sztrájkoló iskola is, amelyik nem vesz részt benne, mondván: az ellehetetlenített sztrájktörvény miatt ez a megmozdulás így hitelét vesztette, a korábbiakkal sem értek célt.

A Hvg.hu-hoz eljuttatott levél szerint a dolgozók egyebek mellett azért sem látják értelmét a sztrájknak, mert nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről, és
esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá a levél szerint „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

Csak annyit értek el, írták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök januárban rendeletet hozott arról, hogy a sztrájk jelenlegi formájában törvényes, a polgári engedetlenség pedig törvénytelen. Utóbbiért a tanárokat már visszamenőlegesen is el lehet bocsátani.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” – figyelmeztettek. Szerintük két út van az elégedetlenségük kifejezésére: minél nagyobb létszámban engedetlenkedni vagy tömegesen elhagyni a pályát. Tisztázták azt is, hogy nem akarnak „csürheként szétverni egyetlen székházat sem, és semmiképpen nem fordulnak a rendet védő rendőrök ellen”.

A Brassó Utcai Általános Iskolában szeptembertől december végéig átlagosan alkalmanként 6 fő vett részt polgári engedetlenségben, a testületből összesen 18-an kaptak figyelmeztető levelet a tankerülettől.

„Mindezekkel nem értünk célt, sőt, a minisztérium ahelyett, hogy megoldást keresett volna a pedagógusok követeléseire, még fenyegetőbbé, még cinikusabbá vált. Jelen pillanatban az országos sztrájkot mi, a Budapest, XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola dolgozói a kormány időhúzó, szemérmetlen, minket nevetség tárgyává tevő céljainak elősegítőjeként látjuk” – írták azzal, hogy nem szeretnék azt sem, ha ez a sztrájk kifulladna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!