Az ELTE gyakorlóiskoláinak közel 260 pedagógusa tiltakozik a tanárkirúgások ellen

2022. december 7. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán, egy nappal a következő országos sztrájk előtt már több iskola hosszabb távú munkabeszüntetést jelentett be. A Brassó Utcai Általános Iskola 35 pedagógusa december 8-tól egészen december 20-ig sztrájkol, az Óbudai Gimnáziumban szerdán határozatlan idejű sztrájk kezdődött. Az ELTE gyakorlóiskoláinak közel 260 tanára tiltakozik a tanárkirúgások ellen.

„Mi, a Brassó Utcai Általános Iskola alulírott pedagógusai és nevelést, oktatást közvetlen segítő munkatársai 35 fővel 2022. december 8-ától december 20-áig sztrájkba kezdünk. Tesszük ezt utána mindaddig, amíg az elbocsátott gimnáziumi kollégáinkat vissza nem helyezik munkakörükbe, illetve amíg egy döntési jogkörrel rendelkező személlyel szakmai tárgyalásokra nem kerül sor”– írták közleményükben a Brassó Utcai Általános Iskola tanárai, amit a 444-hez juttattak el.

„Az Óbudai Gimnáziumban december 7-én határozatlan idejű sztrájk kezdődik. Az iskola sztrájkoló közössége ilyen módon szeretné kifejezni felháborodását, hogy hiába kérnek a szakszervezetek, a tanárok, a diákok, a szülők, az őket támogató szervezetek érdemi párbeszédet, szakmai egyeztetést már több mint egy éve, válaszként csak fenyegetések és kirúgások történnek” – áll a gimnázium sztrájkbizottságának a 168.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános és középiskoláinak közel 260 tanára lapunknak küldött nyilatkozatában felháborodását fejezte ki a november 30-ai tanárkirúgások miatt. Nyilatkozatukban azt írták: (a Belügyminisztérium) döntésével az oktatásirányítás a tankötelezettségre és a diákok művelődéshez való jogára hivatkozva meglátásunk szerint csorbította és még nehezebb helyzetbe hozta a magyar közoktatás szereplőit.

Ők a tanárképzésben részt vevő gyakorlóiskolák pedagógusaiként saját bőrükön tapasztalják nap mint nap, hogy mennyire kevés fiatal tanárjelölt van. Az ELTE gyakorlóiskoláiként felelősséget éreznek a jövő tanáraiért. Nyilatkozatukat úgy zárják:

„Követeljük, hogy az elbocsátott kollégákat helyezzék vissza állásukba! A tanárok elbocsátása egyáltalán nem szolgálja a diákok érdekeit, hanem éppen ellenkezőleg, csorbítja a diákok minőségi oktatáshoz, művelődéshez való jogát.”

Múlt szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt. Velük együtt már 13 tanárnak szűnt meg a munkaviszonya, mert szeptember végén a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát is elbocsátottak ugyanezért.

December 8-ra a szakszervezetek újra országos sztrájkot hirdettek, a diákok ülősztrájkban vesznek részt. December 9-én az MTVA-székház előtt lesz tüntetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!