„A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona” – tízezrek tüntettek a tanárokért

Legfontosabb

2022. október 23. – 16:09

frissítve

„A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona” – tízezrek tüntettek a tanárokért
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony szerint az iskola egyszerre a múlt a jelen és a jövő. Ezért vannak most kint a tüntetésen a résztvevők. Éljen a szabad ország, a szabad oktatás, éljen a grund, fejezi be beszédét a főpolgármester.

A főpolgármester a tanítóként dolgozó feleségéről beszél, amikor a pályán lévők tevékenységét méltatja. Nem csak írni, olvasni és számolni tanítják meg a gyerekeket. Karácsony szerint a magyar oktatás felszámolása azzal kezdődött, hogy elvették a közösségektől az iskolákat, majd azzal folytatódott, hogy elvették a szabad tankönyvválasztást is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az első felszólaló Budapest főpolgármestere. „Csak azért vagyok most itt a színpadon, hogy átadjam a színpadot másoknak, akik biztosan sokkal fontosabbak” – mondta. Nemcsak főpolgármesterként van itt, hanem apaként is. Fiatalabb korában, amikor tüntetésekre járt, azt gondolta, ha egyszer eljön a szabadság, akkor azt már soha nem fogja elvenni tőlünk senki.

„Kiállni az ország jövőjéért, ez az igazi hazaszeretet” – mondta az esemény egyik műsorvezetője, Lengyel Tamás színész.

Pénteken összefogás kezdődött az óvodai dolgozók között is. Az óvodapedagógusok egységes polgári engedetlenségét először a XV. kerületi intézmények hirdették meg, majd más kerületek óvodái is csatlakoztak hozzájuk, így IV. kerületiek is. Összesen több mint 700 óvodai dolgozó állt bele az egységes polgári engedetlenségbe.

Újpesten például 18 óvodából 117 dolgozó nem vette fel pénteken a munkát, ehelyett élőlánccal vették körbe munkahelyeik. Október 27-ére pedig országos sztrájkra készülnek ők is. Az óvodai dolgozók többek között azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus-bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék.

„Az óvó nénik nem lázadó típusok, ma mégis lelakatolták az ovit” – videós összefoglalónk a pénteki eseményekről:

Vasárnap délután, a budapesti demonstrációval egy időben a londoni magyar nagykövetség előtt tüntetett a Momentum helyi tagszervezete. A demonstráción nagyjából kéttucatnyian vettek részt. Főleg huszonéves fiatalok, akik Angliában végezték egyetemi tanulmányaikat, és most itt dolgoznak.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A nagyjából 20 perces esemény során a résztvevők megosztották egymással, hogy ők személyesen mit köszönhetnek a tanáraiknak, illetve beszédet mondott egy tanár is, aki kilenc éve költözött ki Angliába, és azóta itt tanít. A szervezők a tüntetés végén arra bíztatták a résztvevőket, hogy küldjenek pénzt a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjába.

Eddig 147 esemény, 61 város és 41 tankerületi központ – adott pillanatképet az eddigi és tervezett kiállásokról Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja által eljuttatott részletes gyűjtésből kiderült, hogy eddig ennyi kisebb, illetve nagyobb megmozdulás szerveződött országszerte. Utoljára Balatonfüredről csatlakoztak, de volt már megmozdulás többek közt Kiskőrösön, Isaszegen és Ajkán is.

A 16 órai kezdetű, Kálvin téri gyülekezőt követően felvonulással folytatódó, tanárokért rendezett szolidaritási tüntetés az egyik legnagyobb október 23-i esemény lehet Budapesten. A Műegyetem rakparton zajló eseményen, az ünnepi megemlékezéseken, illetve az oktatás szereplőinek felszólalásain és a szolidaritási beszédeken kívül koncertek is lesznek a beszédek közt. Az ADOM Diákmozgalom Facebook-oldalán azt írják, hogy fellép a Carson Coma, a Belmondo és a Dope Calypso.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Utoljára előző hét pénteken tartottak többezres tüntetést Budapesten az oktatás jövőjéért. A Diákok a Tanárokért által szervezett demonstráció résztvevői a Hősök terétől vonultak a hazai oktatást irányító Belügyminisztériumhoz. Itt egy hordóban jelképesen elégették azokat a figyelmeztető leveleket, amelyeket a tankerületek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak osztottak ki.

Szintén október 14-én tanárok, diákok és szülők élőláncot alkotva álltak ki az oktatás jövőjéért vidéken és Budapesten egyaránt. Tüntetés volt Győrben, Kaposváron és Miskolcon is. Képes összefoglalónk a nap eseményeiről itt érthető el.

A hídon vonulók közül többen „Mocskos Fidesz” skandálásba kezdtek, erre a szervezők inkább elkezdték: „Tanár nélkül nincs jövő”. Többen megjegyzik, ez jobban illik ehhez az eseményhez – jelenti a helyszínről munkatársunk.

A rövid vonulás után a tömeg eleje megérkezett a Műegyetemen rakpartra, a Szabadság híd még mindig tele van emberekkel. Úgy tűnik voltak, akik már egyből a beszédek helyszínére mentek, mert a színpad előtt is sokan állnak. A tervek szerint az első felszólaló Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere lesz. A színpadhoz érve helyszínen tartózkodó kollégánknak feltűnt, hogy a technika sokkal fejlettebb, mint a korábbi diáktüntetéseken: több ponton kivetítők és hatalmas hangfalak vannak a Műegyetemen rakparton, készülve a hosszan elnyúló tömegre.

Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

Megindult a tömeg a Szolidaritási tüntetés Kálvin téri gyülekezőhelyéről a Műegyetem rakpart felé. A Múzeum körúton nem járnak a villamosok és a buszok, a felvonulás a Vámház körút, illetve a Fővám tér érintésével a Szabadság hídon át érkezik majd meg a Műegyetem elé, ahol megkezdődnek a beszédek. A Telex helyszíni tudósítója szerint a tömeg eleje jelenleg a Szabadság hídon jár.

Fotó: Masir Norbert
Fotó: Masir Norbert

Jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi a mostani szinthez képest, közel 30 százalékkal emelhetik meg pedagógusbéreket Magyarországon, ha sikerül megállapodni az uniós támogatások kifizetéséről. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az október 13-i kormányinfón.

A miniszter azt is kifejtette, hogy a kormány úgy látja, eredményes lesz a tárgyalások lezárása, eddig tizenhét vállalásban állapodtak meg, amiket a magyar kormány tesz az EU felé az EU-s pénzek átláthatóbb felhasználása érdekében. Egyebek mellett a közbeszerzési rendszert alakítják át, és csökkentik az egyajánlatos közbeszerzések arányát, valamint új értékelő rendszereket vezetnek be, és megerősítik az együttműködést az OLAF-fal, az EU csalás elleni hatóságával.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás aznapi reakciója szerint csupán beetetés volt Gulyás Gergely bejelentése a pedagógusbérek emelésével kapcsolatban, mert még nincs megállapodás a kormány és Brüsszel között a pénzről. A PDSZ reakciójának további részleteit ebben a cikkünkben olvashatja el.

A Mi Hazánkon kívül egyik párt sem tart idén központi rendezvényt október 23-án. Dobrev Klára utcára hívta ugyan a magyarokat, de a DK nem szervez demonstrációt, mert nem szeretnék gyengíteni a tanártüntetést. A többi ellenzéki párt is a diákok megmozdulásához csatlakozik.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója jelentette be, hogy a kormánypártok (Fidesz-KDNP) idén nem tartanak központi ünnepséget, hanem helyi, választókerületi szinten lesznek majd megemlékezések a 66 évvel ezelőtti forradalmi eseményekről.

Öt pontból álló követeléscsomagot tett közzé a több szervezet együttműködéséből létrejött Egységes Diákfront (EDF). A szervezet egyebek mellett a tanárhiány megoldását, használható tananyag bevezetését, több, az oktatásra irányuló figyelem növelését és a sztrájkjog visszaszerzését tűzte ki célul. Az új tömörülés létrejöttét az október 14-én, a Hősök terén kezdődött, majd a Belügyminisztérium előtt véget ért tüntetésen jelentették be. Tagságát a budapestieken kívül pécsiek, szegediek, szentesiek, debreceniek, győriek, békéscsabaiak és gyulaiak alkotják. Az EDF további követeléseiről ebben a cikkben írtunk.

„Legalább 160 bátor ember állt ki az oktatás-nevelésben dolgozók és az oktatás jövője mellett, pártpolitikától függetlenül!” – írta a kiskőrösi demonstráció szervezője. Hangsúlyozták, hogy pártpolitikától független eseményről van szó. „Jöttek diákok, szülők, pedagógusok, oktatás-nevelésben dolgozók és nagyszülők is! Hatalmas élmény volt látni, ahogy hosszú sorban, békésen körbesétáljuk azokat az intézményeket, amelyekért ma jelképesen kiálltunk!”

Fotó: Hirsch Máté / Facebook
Fotó: Hirsch Máté / Facebook

Az előre meghirdetettnek megfelelően 16:15-kor elindult az időközben néhány százasról többezresre duzzadt tömeg a Műegyetem rakpart irányába. A tömeg eleje már elérte a Szabadság hidat, a vége pedig a Nemzeti Múzeum magasságában van.

Nemcsak Budapesten, de több vidéki városban is szolidaritási tüntetéseket tartanak a nap folyamán, írja a Mérce. A beszámoló szerint demonstrációk zajlottak Kiskőrösön, Salgótarjánban és Békéscsabán, Egerben pedig este 6 órától terveznek megmozdulást az oktatás helyzetének rendezéséért. A megmozdulások a következő napokban is folytatódhatnak, hiszen október 26-án Szigetszentmiklóson, két nappal később Szombathelyen várható tüntetés, október 27-én pedig Budapesten, a teljes Nagykörúton terveznek élőláncot a tanáraikért kiálló diákok.

Pár perccel a meghirdetett négyórás kezdés előtt a Kálvin téren már több százan gyülekeztek az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett szolidaritási tüntetésen. A tömegben itt van Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója is, akit nemrég kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Törley később beszédet is mond az eseményen.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tömegben sok a diák, és többen kockás ingben vannak. Ami újdonság a korábbi hasonló diáktüntetésekhez képest, hogy bár a szervezők pártpolitikától mentes demonstrációt hirdettek, a tömegben látni O1G transzparenst és van, aki „mocskos Fidesz” feliratú pulcsiban érkezett. Az eseményt, ahogy előzetesen bejelentették, az Amnesty International aktivistái biztosítják. A rendőrség már lezárta a forgalmat a környéken, a szervezők bemondták, hogy már a villamos sem közlekedik. (A környéket érintő forgalmi változásokról a BKK Info Facebook-oldalán írtak részletesen)

16 órától nagyszabású szolidaritási tüntetést tartanak Budapesten a tanárokért. Az érdeklődőket a Kálvin téri református templom előtti részen várják a szervezők: az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az esemény közös felvonulással kezdődik, amelyben a Kálvin térről a Vámház körút érintésével megy majd a tömeg a Fővám térre, azt követően pedig átsétálnak a Szabadság hídon és végül a Műegyetem rakpartra érkeznek meg.

Elsőként Karácsony Gergely főpolgármester rövid beszédével kezdődik, majd Schermann Fruzsina, az ADOM mozgalom elnöke lép színpadra, aki megemlékező beszédet tart, majd az ezt követő koncert után az oktatás szereplői váltják egymást. Az esemény részletes programja ezen a Facebook-linken olvasható.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!