Pénteken több mint 700 óvodai dolgozó állt bele az egységes polgári engedetlenségbe

2022. október 21. – 07:32

Pénteken több mint 700 óvodai dolgozó állt bele az egységes polgári engedetlenségbe
A XV. kerület Bányász parkban gyűltek össze az óvodapedagógusok és közös éneklést tartottak – Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Október 21-én, pénteken soha nem látott összefogás volt az óvodai dolgozók között, amiben összesen több mint 700-an vettek részt.
  • Budapesten a XV. kerületből 374-en, a XIX. kerületből 154-en, a IV. kerületből 177-en csatlakoztak.
  • Pécelen az összes óvoda zárva maradt, minden dolgozó részt vett a polgári engedetlenségben.
  • Fél 10-kor Újpesten a Szent István téren volt közös éneklés, délben pedig a Bányász parkban gyűltek össze több százan.
  • Az óvodai dolgozók többek között azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus-bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék.

Október 21-én, pénteken soha nem látott összefogás volt az óvodai dolgozók között. Az óvodapedagógusok egységes polgári engedetlenségét először a XV. kerületi intézmények hirdették meg, ahol egy óvoda sem nyitott ki, és 374 dolgozó vett részt a munkabeszüntetésben. Hozzájuk csatlakoztak más budapesti kerületekből, így például a XIX. és a IV. kerületben az óvodák egy része is zárva maradt.

Az óvodai dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus-bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék. Továbbá hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye.

A XV. kerület kezdte a szervezést

„Ez az utolsó eszközünk, hogy a fizetéseinkben pozitív változás történjen! Talán így meghallják a hangunkat!”

– írták a XV. kerületi óvodák közleményükben.

A kerületi óvodákat összefogó szervező lapunknak azt mondta: reggel 8-tól fél 12-ig minden óvodában bezárták az ajtókat, ez összesen 19 óvodát jelent. A polgári engedetlenségben 374 dolgozó vett részt. Reggel szimbolikusan lakatot helyeztek a Hétszínvirág Összevont Óvoda kapujára. Ezután csoportképet készítettek, délben mentek ki a Bányász parkba, ahol több százan közösen énekeltek, majd beszédek voltak.

Jelképes lakat került a Hétszínvirág Összevont Óvoda kapujára – Fotó: Simor Dániel / Telex
Jelképes lakat került a Hétszínvirág Összevont Óvoda kapujára – Fotó: Simor Dániel / Telex

„Mint tapasztaljátok saját bőrötökön, az óvodákban dolgozó kollégák (is) mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt. Számos, a megbecsülésünkre, bérrendezésünk változtatására irányuló kezdeményezésben vettünk részt (panaszkodtunk, sztrájkoltunk, tüntettünk stb.): minden módon igyekeztek pedagógusaink, illetve az oktatást, nevelést segítő munkatársak, technikai dolgozók kifejezni, hogy változtatást szeretnének, jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük” – írták közleményükben.

A XV. kerületi Bányász parkban demonstráló óvodapedagógusok – Fotó: Simor Dániel / Telex A XV. kerületi Bányász parkban demonstráló óvodapedagógusok – Fotó: Simor Dániel / Telex
A XV. kerületi Bányász parkban demonstráló óvodapedagógusok – Fotó: Simor Dániel / Telex

„Az óvodákban is komoly pedagógiai munka folyik, nem gyermekmegőrzés”

Pénteken a IV. kerület 18 óvodájából 7-ben volt polgári engedetlenség, amihez 177 dolgozó csatlakozott. Ők a saját intézményeikben reggel 8 és 9 között szerveztek élőláncot vagy valamilyen más akciót.

Majd közösen fél 10-re kivonultak a Szent István térre, ahol helyszíni tudósítónk azt mondta, az óvodák névsorolvasása után a mintegy 250 résztvevő elénekelte a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt, közben körben állva formáztak felkiáltójelet. A cél az volt, hogy egy közös flashmob keretében a csatlakozó óvodák pedagógusai együtt hívják fel a figyelmet az ágazat problémáira.

„Sikerült megmutatni, hogy összetartó csapat vagyunk, óvodapedagógusok, szülők és gyerekek, ki tudunk álllni magunkért. Nem adjuk fel, október 27-én országos sztrájk lesz”

– mondta a főszervező az éneklés után, miközben dudáltak az autósok.

8-kor megkezdődött a polgári engedetlenség az Újpesti Virág Óvodánál és a Játék – Mozgás – Kommunikáció Óvodánál is – Fotó: Olvasói fotók / Telex 8-kor megkezdődött a polgári engedetlenség az Újpesti Virág Óvodánál és a Játék – Mozgás – Kommunikáció Óvodánál is – Fotó: Olvasói fotók / Telex
8-kor megkezdődött a polgári engedetlenség az Újpesti Virág Óvodánál és a Játék – Mozgás – Kommunikáció Óvodánál is – Fotó: Olvasói fotók / Telex

Domak-Horváth Viktória, az Újpesti Játék-Mozgás-Kommunikáció Óvoda pedagógusa, aki összefogja a IV. kerületi óvodákat lapunknak korábban azt mondta:

„Fontos, hogy mi is hangot adjunk annak, hogy ebben az ágazatban is súlyos problémák vannak, ugyanúgy, mint az iskolákban. Az óvodapedagógus is pedagógus. Az óvodákban is komoly pedagógiai munka folyik, nem gyermekmegőrzés.”

Szerinte itt nem csak a bérek rendezéséről van szó, de a nem megfelelő bérezésre visszavezethető minden más probléma. Azt írta, nincs még egy ilyen szakma, ahol ennyire sűrűn ellenőriznék a pedagógusok szakmai tudását. Szakszolgálatoknál is nagy a szakemberhiány, viszont egyre több a fejlesztésre szoruló gyerek, így az ő ellátásuk is akadozik.

Szerinte a pénteki polgári engedetlenség célja az volt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a problémákra.

„Szeretnénk, hogy a szülők is még jobban megértsék és érezzék a súlyát, hiszen mi erőnkön felül próbáljuk még egyben tartani a rendszert, de a mi energiáink is végesek.”

Azt mondta, hogy a szülőket előre értesítették a polgári engedetlenségről, megértették a döntésüket és támogatják őket. A gyerekek felé nem kommunikálták ezt, mert „az óvodai mindennapokba ez nem szövődik be”.

„Többen is úgy gondoltuk, hogy most már a polgári engedetlenséghez kell nyúlnunk, annak ellenére, hogy ezt nem jószántunkból tesszük, hanem azért, mert más lehetőségünk már nincsen, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az oktatási rendszerben lévő problémákra.”

Az újpesti Szent István téren az óvodapedagógusok közös éneklést tartottak – Fotó: Thüringer Barbara / Telex
Az újpesti Szent István téren az óvodapedagógusok közös éneklést tartottak – Fotó: Thüringer Barbara / Telex

A XIX. kerületben hét óvodában volt polgári engedetlenség

„A változás reményében, és mivel nem maradt más lehetőségünk, így intézményünkben 2022. október 21-én a dolgozók többsége a polgári engedetlenség eszközéhez nyúl, nem vesszük fel a munkát. Ennek következtében ezen a napon az óvoda zárva tart” – olvasható a Kispesti Bóbita Óvoda szülőknek írt levelében.

A Bóbita Óvoda vezetője, Benkőné Sipos Erika lapunknak azt mondta: a kerületben a 11-ből 7 intézményben volt polgári engedetlenség, amiben összesen 154 dolgozó vett részt. Az ő intézményükben minden pedagógus csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akik nem vettek részt a munkabeszüntetésben, ők nem pedagógusi munkakörben dolgoznak. Az óvodapedagógusok reggel 6 és 10 között nem vették fel a munkát, mivel a gyerekeknek 9-ig kellett beérniük az intézménybe, ezért rájuk értelemszerűen utána sem vigyáztak.

Mikor meghirdették a munkabeszüntetést, a szülők közül voltak, akik pozitívan fogadták a bejelentést, mások tudomásul vették, vagy egy mosolygós fejjel válaszoltak. Egy szülő volt, akinek nem tetszett ez az egész, ő megkérdezte, hogy

„az óvoda vállalja-e a bébiszitter költségeit”.

A vezető szerint a polgári engedetlenség már az utolsó eszköz.

Polgári engedetlenség a Kispesti Bóbita Óvodában – Fotó: Kispesti Bóbita Óvoda / Facebook
Polgári engedetlenség a Kispesti Bóbita Óvodában – Fotó: Kispesti Bóbita Óvoda / Facebook

„Az elmúlt években az oktatásra egyre kevesebbet költött az állam, így az óvodák, iskolák életében egyre több nehézség tapasztalható, ennek pedig az Önök gyermekei a kárvallottjai. Önök is folyamatosan észlelhetik például a folyamatos pedagógushiányt, akik munkáját ingyen végezzük el mi, akik itt vagyunk. Ezenkívül más szakemberek hiánya is folyamatosan fennáll, hiszen nincs elég gyógypedagógus, logopédus, fejlesztőpedagógus, pszichológus a rendszerben, ennek következtében pedig – minden igyekezetünk ellenére – nem biztos, hogy gyermekeik megkapják a megfelelő ellátást” – írták a szülőknek előre kiküldött levelükben.

A felesleges adminisztráció és egyéb pluszfeladatok miatt nincs olyan hétvége, amikor ne vinnék haza a munkát, emiatt a foglalkozásokra való felkészülésre kevesebb idő jut.

Szerintük ha ez így folytatódik, lassan nem lesz, aki ezt a pályát választja, ráadásul még az oktatásban dolgozók jelentős része is a pályaelhagyáson gondolkozik, miközben mindannyiójuknak ez az élete.

Kiemelték, hogy a fellépésük nem a szülők és nem a gyerekek ellen irányul. Azért szükséges, mert nem maradt már jogszerű eszközük, amivel felhívatnák a törvényhozók figyelmét az oktatási rendszer tragikus állapotára.

„Magyarországnak az az érdeke, hogy jól felkészült, anyagilag és társadalmilag is megbecsült pedagógusok, nevelők, oktatók készítsék fel a jövőre gyermekeiket. Megalázott, kizsigerelt pedagógusokkal nem érhetünk el eredményt!”

A III. kerületben és Pécelen is csatlakoztak óvodapedagógusok

Óbudán a Köznevelési és Kulturális Főosztály vezetője lapunknak azt mondta: hivatalosan a III. kerületből csak az Óbudai Mesevilág Óvoda jelezte nekik a munkabeszüntetést, a csatlakozó pedagógusok sztrájkoltak pénteken.

Pécelen egy óvoda sem nyitott ki, az összes dolgozó részt vett a polgári engedetlenségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!