Pedagógusok Szakszervezete: Csak beetetés a kormány bejelentése a béremelésről

2022. október 13. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Beetetés Gulyás Gergely bejelentése a pedagógusbérek emeléséről, mert még nincs megállapodás a kormány és Brüsszel között a pénzről”

– reagált lapunknak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatára. Totyik szerint a kormányinfón bedobott béremelési szándék azt a célt szolgálja, hogy a tiltakozó akciókat visszafogja.

„Hisszük, ha látjuk az ütemezést, de matematikailag akkor sem fog stimmelni az arány”

– mondta az alelnök.

Hozzátette: sántít a kormány számítása, mert a diplomás átlagkereset jobban fog emelkedni az említettnél. A bejelentés szerint a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát, de Totyik szerint a versenyszférában drasztikusabb béremelések lesznek, azt nem fogja ennyire megközelíteni a pedagógusbér.

Az OECD-országok általános iskolai tanárok fizetéséről szóló adatait összehasonlítva, a diplomás átlagkereset-pedagógusbér arányt nézve az Egyesült Államokkal együtt utolsók közé tartozunk, de a 80 százalékos értéket elérve is a rosszul teljesítők közé tartozunk majd. Portugáliában és Litvániában például az általános iskolai tanárok a diplomás átlagbér 130 százalékát keresik meg, ami jóval vonzóbbá teszi ezt a pályát. Az OECD-átlag a diplomás átlagbér 90 százaléka. A pedagógusbérekről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Azt pedig ebben a cikkben számoltuk ki, hogy ha az inflációt is beleszámoljuk, valójában 5 év alatt csak évi 6 százalékkal növekednek majd most bejelentett számokkal a pedagógusbérek.

Totyik Tamás szerint továbbá nem tiszta, hogy a bejelentett hároméves – 20,8, 25 és közel 30 százalékos – béremelési terv százalékai az alapbérre vagy az ágazati szakmai pótlékkal számított bérre vonatkoznak. Az alapbér ugyanis bruttó 260 ezer forint, szakmai pótlékkal viszont már 310 ezer forint, és nagyon nem mindegy, hogy melyiket veszik alapul.

A szakszervezet alelnöke szerint rossz az is, hogy egy 12 éve pályán levő pedagógus is ugyanakkora emelést kap, mint egy pályakezdő. Úgy véli, egy új bértáblára van szükség, hogy ne csússzon egybe a pályakezdők és a már régen a pályán levők bére.

Végül Totyik leszögezte: a bejelentés alapján össze kellene hívni a sztrájkbizottságot. Ha Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nem hívja össze a sztrájkbizottságot, akkor csak pusztába kiáltott szó a béremelési ígéret.

Frissítés: az este folyamán reagált a PDSZ is a kormány ajánlatára. Nagy Erzsébet, a másik nagy szakszervezet ügyvivője emailben azt írta a Telexnek, mindenképpen eredményként értékelik a mai bejelentést „olyan értelemben, hogy látszik, hogy a kormány reagálni kénytelen az egyre nagyobb társadalmi elégedetlenségre”. A későbbi béremelésre vonatkozó ígéretek azonban álláspontjuk szerint nem jelentenek megoldást a jelen problémáira.

„Olyan alacsonyak a bérek, és olyan mértékben magasak a megélhetési költségek, hogy sokan nem tudják kivárni az ígéretek beteljesülését. Tömegek hagyják el a pedagóguspályát. A helyzet azonnali beavatkozást igényel, de ez alatt nem a rendészeti módszerekkel történő elhallgattatást, hanem az idei, legalább 45%-os béremelést értjük a pedagógusok esetében, és a közalkalmazotti bértábla szerinti béreknél legalább 130%-os emelést, valamint a korábbi, heti 22 óra kötelező óraszám bevezetését, a túlmunka kifizetését és azt, hogy a pedagógiai asszisztenseket se heti 40 órában, hanem legfeljebb heti 35 órában küldhessék be felügyelni csoportokba és osztályokba. Jelenleg ugyanis a pedagógushiány miatt rendre őket küldik be a gyerekekre vigyázni” – írta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!