Soha nem látott pedagógusbér-emelésről és hősies ukrán küzdelemről beszélt Gulyás a kormányinfón

2022. október 13. – 13:10

frissítve

Soha nem látott pedagógusbér-emelésről és hősies ukrán küzdelemről beszélt Gulyás a kormányinfón
Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

  • Ha megegyeznek az unióval, a terv szerint bruttó 777 ezer forint körül lehet 2025-re a pedagógusbér. Gulyás szerint jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.
  • Gulyás szerint a tanárok követelései közül az anyagiak a meghatározóak.
  • Gulyás szerint nincs értelme annak a kérdésnek, hogy jogos-e a tanárok kirúgása a polgári engedetlenség miatt, mert „nincs szó polgári engedetlenségről”, a tanártüntetések Dobrev Klára-ellenes tüntetéseknek is nevezhetők.
  • Gulyás „hősiesnek” tartja az ukránoktól azt a küzdelmet, amit a saját területeik megóvásáért és visszaszerzéséért tesznek, de Gulyás szerint az lett volna a segítség, ha az USA és Oroszország még a háború kitörése előtt megegyezett volna, ami nem eredményezte volna azt, hogy az ukránoknak most „el kell szenvedni azt”, amit most elszenvednek.
  • A 434 forintos euróért a szankciók felelősek, az infláció pedig azért magas Magyarországon, mert az ország közel van a háborúhoz.
  • Péntektől postázzák a nemzeti konzultációs íveket az energetikai szankciókról.
  • Akik ezután szerelnek fel napelemet otthon, azok az energiát a saját háztartásukban tudják felhasználni, nem kell betáplálni azt a rendszerbe.
  • Fél évig biztosított Magyarország gázellátása.

Köszönjük a figyelmet!

Van egy nemzetbiztonsági kabinet, ami minden lehetséges forgatókönyvvel foglalkozott, válaszolta Gulyás arra, hogy van-e a magyar kormánynak valamilyen válasza egy esetleges atomháborúra.

Gulyás ezt mondta arról, hogy az infláció elviheti a 2025-ig tervezett tanárbéremelést. A miniszter szerint a tanárbérek a diplomás átlagbér 80 százalékára nőnek majd, ha ez a várakozásoknál jobban nő, akkor a tanárbérek is magasabbak lesznek 2025-re, hiszen a vállalást tartani kell.

Gulyásnak nincs gondja azzal, ha valaki él a sztrájkjogával, de a főváros dolga lenne, hogy biztosítsa a szemétszállítást – mondta a miniszter az FKF dolgozóinak sztrájkjáról.

A Telex az orosz-ukrán háborúról is kérdezte Gulyást. A magyar kormány legitimnek tartja-e az ukrán kormányt? – kérdezte a Telex, mire Gulyás úgy válaszolt: igen. Azt is mondta, „hősiesnek” tartja az ukránoktól azt a küzdelmet, amit a saját területeik megóvásáért és visszaszerzéséért tesznek, mondta.

Ennek a hősies ellenállásnak segítségére voltak-e az Ukrajnába érkező NATO-fegyverek? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt felelte, ez egy nehéz kérdés, mert az ellenállást segíti, de a háborút meghosszabbítja. Gulyás szerint az lett volna a segítség, ha az USA és Oroszország még a háború kitörése előtt megegyezett volna, ami nem eredményezte volna azt, hogy az ukránoknak most „el kell szenvedni azt”, amit most elszenvednek.

Gulyás arra nem tud válaszolni, hogy erősíti-e az ukrán fél alkupozícióját, helyzetét, hogy területeket szerzett vissza Oroszországtól, mert a miniszter szerint nem tudni, ez milyen reakciót vált ki az oroszokból.

Gulyás szerint ők egy olyan országot sem ítéltek el, akik fegyvert szállítanak Ukrajnának, de Magyarország szerinte azért nem szállít fegyvert, mert a magyarlakta Kárpátalját nem akarja kitenni veszélynek, mert az most viszonylagos nyugalomban van.

Egy euroatlanti integrációra törekvő Ukrajna vagy Oroszországtól fegyveresen függő Ukrajna lenne-e kívánatos a magyar kormány szerint? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt mondta, semmiképp sem az utóbbi, de egy szuverén állam döntésének kéne legyen, hova tartozzon.

Az elbocsátott tanárok megnyernék-e a munkaügyi pert? – kérdezte a Telex tudósítója. Gulyás szerint a bíróság dönt ilyen ügyekben, de aki nem megy be a munkahelyére, azzal történhet olyan, ami a tanárokkal történt.

A miniszter szerint a tanárok követelései közül az anyagiak a meghatározóak.

Gulyás arról is beszélt, hogy a magyar szabályozás még kifejezetten liberális a tanársztrájkra vonatkozóan, a német szabályok például még kifejezetten tiltják is ezt. A miniszter szerint a sztrájkot szabályozó magyar szabályok csak azt garantálják, hogy ne a szülők legyenek az elszenvedői egy esetleges pedagógussztrájknak.

Drágultak a bevásárlások, ezen a néhány termék árstopja sem segít, mit akar tenni a kormány? – kérdezték Gulyást, aki úgy válaszolt, ő azért nem becsülné le a meghozott árstopokat. De a helyzet az, hogy az élelmiszeripart a háborús szankciók miatti magas inflációk is sújtják, meg az is, hogy Magyarországon évtizedek óta nem látott aszály volt idén, mondta.

Minden ilyen túlzó és az érzelmeket felkorbácsolni akaró megnyilvánulással szemben higgadtságra és béremelésre van szükség – mondta Gulyás Gergely Etyek fideszes polgármesterének Facebook-posztjáról, amiben a településvezető ferde gondolkodású mételyezőknek nevezte azokat a tanárokat, akik nem mentek el az október 6-i ünnepségre.

Ha további tanárokat rúgnak ki, akik polgári engedetlenségben vesznek részt, akkor az ország és a magyar közoktatás elbírná-e ennyi tanár elvesztését? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, egy tanár elvesztését is rossznak tartja. „Minden elbocsátást sajnálok”, de aki nem megy be a munkahelyére, azt figyelmeztetik vagy elbocsátják.

A rezsiemelés, az extraprofitadó, a katások adóemelése sem számít Gulyás szerint megszorításnak. A miniszter szerint a rezsicsökkentés-csökkentés egyébként egy „heroikus vállalás”, amit az extraprofitadóból állnak.

Magyarországon a gyülekezés a gyülekezés okára való tekintet nélkül védelemben részesül – mondta Gulyás, szerinte ezen nem érdemes változtatni, igaz, annyiban már változtattak rajta, hogy a bal- és jobboldali diktatúrák mellett nem lehet tüntetni, de csak ebben az esetben lehet értékalapon megtiltani a gyülekezést a magyar jog szerint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltbéli iskolai késelésről azt mondta, a kormány tervezi az iskolaőri rendszer bővítését, amelyik iskola kér iskolaőrt, az kap is. Gulyás szerint annál nagyobb biztonságot, hogy ott van az iskolában egy iskolaőr, aki gyakran korábbi rendőr, a kormány nem tud biztosítani.

Gulyás szerint a baloldal, az élén Dobrev Klárával az ellen van, hogy az uniós pénzek bejöjjenek, pedig a kormány ebből a pénzből akarja megemelni a tanárfizetéseket. Ebből Gulyás azt az analógiát vonta le, hogy a jelenlegi tanártüntetések így „Dobrev Klára-ellenes tüntetések”.

Eddig az ötmillió címből 31,6 százaléknyiról érkezett be válasz a népszámlálásra, mondta Gulyás.

A szerb elnök és az osztrák kancellár megállapodott, hogy minél hamarabb kell fellépni a migrációval szemben, az lenne a legjobb, ha már Szerbia déli határán meg lehetne állítani közösen a határsértőket.

Gulyás Gergely nem tudja, hány orosz vállalkozás és személy bankszámláját fagyasztották be Magyarországon, de nem tudja azt sem, nyilvános-e ez az adat. A miniszter szerint erről maximum Pintér Sándor adhat tájékoztatást. Magyarország egyébként minden uniós szankciót végrehajtott.

Gulyás azt mondta, a gáztárolók töltöttségi szintjeiről állított adatokban benne vannak azok a mennyiségek is, amiket más országoknak tárolnak, pl. Szerbiának.

A miniszter nem örül annak, hogy a főváros és az ellenzéki vezetésű kerületek bizonyos intézkedésekkel – a miniszter szerint – üldözik az autósokat. Gulyás szerint nem szabad rossz embernek tekinteni őket.

„Nem tudom, hogy a hölgy kicsoda, és azt sem tudom, hogy mennyit keres” – mondta Gulyás Gergely Marosi Beatrixról, aki tankerületi vezetőként több tanárt is kirúgott a Kölcsey gimnáziumból, azóta pedig kiderült, hogy a diplomamunkájával is gondok vannak. Hadházy Ákos a napokban arról posztolt, hogy Marosi 1 millió forintot keres havonta, Gulyás ezt az RTL kérdésére nem tudta megerősíteni.

Gulyás kiváló ötletnek tartja, hogy a Jankovics Marcell-féle Toldi rajzfilmet levetítsék az iskoláknak, ha eddig ez nem merült fel, ő maga fogja ezt javasolni az illetékeseknek.

Gulyás szerint nincs értelme annak a kérdésnek, hogy jogos-e a tanárok kirúgása a polgári engedetlenség miatt, mert „nincs szó polgári engedetlenségről”. Ezután kétszer újra feltették neki a kérdést, hogy jogosnak tartja-e a kirúgásokat, mire annyit válaszolt, a törvényeket be kell tartani, de „egy alkalom után senkit sem rúgtak ki”. De Gulyás „jogelméleti vitában nem merülne el”.

Gulyás szerint Magyarországnak sztrájkolhatnak a tanárok, szemben Németországgal, ahol ezt nem tehetik meg.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Pillanatnyilag külön tárgyalásokat tervez a kormány az önkormányzatokban energiaügyekben – mondta a miniszter, ki is nevezték Balla György képviselőt a téma miniszteri biztosává. A tárgyalásokon arról lesz szó, hogyan segíthet a kormány a terhek viselésében, de közös, nemzeti energiacsúcs nem lesz.

Mindenhol magas az infláció, de azok az országokban a legmagasabb, amelyek közelebb vannak a háborúhoz. Magyarország ilyen, de „azon vagyunk, hogy béke legyen”.

Gulyás véleménye a forint árfolyamról: nem egyforma az országok energiakitettsége, Magyarországé jelentős, a mi külkereskedelmi mérlegünk negatív, így több eurót és dollárt kell beszereznünk, mint másoknak, mondta a miniszter. Ha nincsenek szankciók, jelentősen erősödne a forint Gulyás szerint.

„Minden olyan árcsökkentési javaslatot támogatunk, aminek van értelme” – mondta Gulyás, de szerinte a gázársapka nem ilyen, hiszen ezt csak akkor lenne érdemes bevezetni, ha biztosan képesek lennénk gázhoz jutni. Az Európai Bizottság azonban nem tudja garantálni a gázellátást, így pedig ez nem kedvező intézkedés lenne, hanem szankció a gázra, amit viszont a kormány el akar kerülni.

Gulyás még a baloldaltól sem vitatná el, hogy örülnének a pedagógusbér-emelésnek, de a miniszter szerint nekik fontosabb a károkozás. Az ellenzék miatt nem jött még létre a megállapodás az Európai Bizottsággal, ezért nem került még sor a béremelésre sem, Dobrev Klára is ennek gáncsolásáért dolgozik Gulyás szerint.

Csütörtök délelőtt csúcsot döntött az euró, a dollár és a font árfolyama is, az euró 434,110, a dollár 447,930, a font pedig 495,920 forintot ért egészen pontosan.

Gulyás erre azt mondta, amit a kormány meg tud tenni, azt megteszi az ügyben. A miniszter szerint mindez egyébként a szankciók hatása.

„Négyszemközti kormányfői egyeztetés volt” – mondta Gulyás Orbán és a német kancellár berlini találkozójáról. Erről annyi derült ki, hogy Orbán szerint a vitás kérdésekben nem ért el semmit. Gulyás szerint az ilyen vitás kérdésekben valóban nem közeledtek az álláspontok, de volt szó olyan témákról is, amikben egyet gondol a két politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!