Soha nem látott pedagógusbér-emelésről és hősies ukrán küzdelemről beszélt Gulyás a kormányinfón

2022. október 13. – 13:10

frissítve

Soha nem látott pedagógusbér-emelésről és hősies ukrán küzdelemről beszélt Gulyás a kormányinfón
Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A tanárkirúgásokra Gulyás úgy reagált, szerinte jogos, hogy a tanárok magasabb bért követelnek, és polgári kormány idején senkinek nem lehet baja abból, hogy sztrájkban vagy jogszerű tüntetésben vesz részt. Ha valaki szándékosan nem megy a munkahelyére, akkor annak kötelező szankciói vannak. Visszakérdezésre Gulyás azt mondta, „semmiképp sem beszélek a polgári engedetlenségről, mert olyan nincs”, mert nem jogi kategória. A fideszes kordonbontásról viszont már azt mondta ezután, hogy az tipikus esete a polgári engedetlenségnek.

Gulyást arról is kérdezték, nem akarja-e a kormány a 2013-as helyett az aktuális minimálbérhez kötni a tanárbéreket, de a miniszter azt mondta „épp most kötjük őket valami egészen máshoz”. Szerinte ezzel a lépéssel, amit az Európai Bizottság is elvár, jobban járnak a tanárok. (A kormány abban állapodott meg a Bizottsággal, hogy a tanárok bére eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát.)

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A diplomás átlagbér 2025-ben az előrejelzések szerint bruttó 900 ezer forint fölött lehet, a pedagógusbér pedig bruttó 777 ezer körül lesz így, hiszen a diplomás átlagbér 80 százalékát szeretnék elérni az emelésekkel. Emellett terveznek azzal is, hogy több pénzt kapjanak a hátrányos helyzetű régiókban állást vállaló pedagógusok – mondta Gulyás.

Mivel Magyarországnak intézményeket kell létrehozni (integritási, korrupcióellenes), ezeket Gulyás szerint ilyen gyorsan nem lehet létrehozni, ezért kaptak az Európai Tanácstól haladékot december 19-ig.

„Itt a baloldalnak kell választ adnia, hogy mi történt, kik jutottak pénzhez, és mire fordították ezeket a pénzeket. (…) A Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt” – mondta Gulyás az ellenzéknek juttatott külföldi kampánytámogatásokról, ami szerinte az rendszerváltás utáni legnagyobb ilyen botrány. Majd kimondta a szót (Mélység és magasság visszhangozzák azt. S a nagy egyetem megszűnt forogni egy pillanatig):

dollárbaloldal.

A szankciók decemberben járnak le, akkor kell dönteni arról, mit hosszabbítunk meg – mondta Gulyás. A magyar kormány szerint Európa is rosszul járt ezekkel a szankciókkal, ezért fontos a nemzeti konzultáció, itt ugyanis elmondhatják a magyarok, mit gondolnak a dologról.

És akkor is ismerheti meg a lakosság a kérdéseket, mondta Gulyás. A kormány az energetikai szankciókról akarja megkérdezni a magyarokat.

A szankciókról is tárgyalt Berlinben Orbán Viktor a német kancellárral – mondta Gulyás a köztévé kérdésére. A miniszter szerint Magyarországon is iszonyatos terhet jelent az állam számára az energiaárak emelkedése, azokkal a kedvezményekkel pedig, amiket a német állam jelentett be a közelmúltban, a többi EU-tagállam nem tud versenyezni, így ez a helyzet mindenkinek rossz.

Ha megállapodnak az unióval, Gulyás szerint idén év végén vagy jövő év elején jöhet az első utalás.

Gulyás szerint az uniós forrásokból, az RFF-ből a hitelrészt zöldenergiára fordítanák, de egyelőre szerinte több az igény, mint amennyit a hálózat be tud fogadni, a szabályokon ezért a jövőben változtatni kell. Eddig betáplálási kötelezettség állt fenn, ezen változtatni kell, a még elő nem jegyzett igényeknél. A betáplálást felfüggesztik azokra, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni, nem azoknál, akiknél már van. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, így kevesebb lesz a bürokrácia. Ez a háztartásokra és azokra is vonatkozik, akik saját maguknak állítanak elő energiát. Gulyás szerint ez a háztartásoknál a megtérülést lassítja majd.

Úgy látjuk, hogy a következő egy hónapban lezárulhatnak a tárgyalások az EU-val, ebben az esetben megindulhat a hazai elektromos hálózat fejlesztése is, akkor elbírja majd a több betáplálást a napelemesektől.

A kormány arra jutott a kormányülésen, hogy Magyarország energiaellátása biztosított, de Európában az a kérdés, van-e elérhető energia (főképp földgáz), és az mennyibe kerül. Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne, mondta Gulyás.

A kormány tegnap áttekintette az európai uniós tárgyalások állását, úgy látják, eredményes lesz a tárgyalások lezárása, 17 vállalásban állapodtak meg, amiket a magyar kormány tesz az EU felé az EU-s pénzek átláthatóbb felhasználása érdekében – számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus ismertette a vállalásokat, amik a közbeszerzési rendszert alakítják át, és egyebek mellett csökkentik az egyajánlatos közbeszerzések arányát, valamint új értékelőrendszereket vezetnek be, és megerősítik az együttműködést az OLAF-fal, az EU csalás elleni hatóságával.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Orbán Viktor levélben köszönte meg az EU-tagállamok vezetőinek azt, hogy hozzájárultak a határidőhosszabbításhoz.

Gulyás szerint ha a megállapodás létrejön, indulhat is a pedagógusbér-emelés, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

  • Csütörtök délelőtt csúcsot döntött az euró, a dollár és a font árfolyama is, az euró 434,110, a dollár 447,930, a font pedig 495,920 forintot ért egészen pontosan.
  • Orbán Viktor a napokban Berlinben arról beszélt, milyen rossz előérzete volt, miután pár héttel a háború kitörése előtt találkozott Moszkvában Putyinnal. Állítása szerint erről szólt is a NATO-nak, Magyarországon azonban erről se a hivatalos közleményekből, se Orbán Viktor későbbi nyilatkozataiból nem értesülhetett a közvélemény.
  • Hetek óta tanártüntetések zajlanak az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!