Gulyás hősiesnek tartja, hogy az ukránok védik a saját területeiket

2022. október 13. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex az orosz-ukrán háborúról is kérdezte Gulyást. A magyar kormány legitimnek tartja-e az ukrán kormányt? – kérdezte a Telex, mire Gulyás úgy válaszolt: igen. Azt is mondta, „hősiesnek” tartja az ukránoktól azt a küzdelmet, amit a saját területeik megóvásáért és visszaszerzéséért tesznek, mondta.

Ennek a hősies ellenállásnak segítségére voltak-e az Ukrajnába érkező NATO-fegyverek? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt felelte, ez egy nehéz kérdés, mert az ellenállást segíti, de a háborút meghosszabbítja. Gulyás szerint az lett volna a segítség, ha az USA és Oroszország még a háború kitörése előtt megegyezett volna, ami nem eredményezte volna azt, hogy az ukránoknak most „el kell szenvedni azt”, amit most elszenvednek.

Gulyás arra nem tud válaszolni, hogy erősíti-e az ukrán fél alkupozícióját, helyzetét, hogy területeket szerzett vissza Oroszországtól, mert a miniszter szerint nem tudni, ez milyen reakciót vált ki az oroszokból.

Gulyás szerint ők egy olyan országot sem ítéltek el, akik fegyvert szállítanak Ukrajnának, de Magyarország szerinte azért nem szállít fegyvert, mert a magyarlakta Kárpátalját nem akarja kitenni veszélynek, mert az most viszonylagos nyugalomban van.

Egy euroatlanti integrációra törekvő Ukrajna vagy Oroszországtól fegyveresen függő Ukrajna lenne-e kívánatos a magyar kormány szerint? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt mondta, semmiképp sem az utóbbi, de egy szuverén állam döntésének kéne legyen, hova tartozzon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!