A tanárok nem mentek el az ünnepségre, a polgármester ferde gondolkodású mételyezőknek nevezte őket

2022. október 12. – 04:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Dolgozni fogunk érte, hogy a mételyezőket, ármánykodókat, ferde gondolkodásúakat közösségünk kivesse magából!” – írta Facebook-oldalán Etyek fideszes polgármestere. Zólyomi Tamás posztja szerint bizonyos tanárok a településen ellene dolgoznak, ezért nem vettek részt iskolai csoportjukkal a település október 6-ai megemlékezésén.

Etyek polgármestere nyár végén azzal került be a hírekbe, hogy az iskolai szivárványfestést melegpropagandának minősítette, majd miután kiderült, hogy egy mandaláról van szó „csillamfaszlámázással” válaszolt. Ezután még azt is leszögezte, hogy véleménye szerint az etyekiek pontosan tudják, mi történne, ha „becstelen, lusta balfácánok” kerülnének hatalomra.

Múlt pénteki posztjában Zólyomi arról írt: fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanulhassanak közönség előtt előadni a történelemhez kapcsolódó irodalmi és zenei műveket. Ezután viszont szóvá tette, hogy a helyi iskolában „működnek” olyan tanárok, akik nem hajlandók felkészíteni a diákokat, és a település rendezvényein sem akarnak részt venni. Állítása szerint ezek a pedagógusok „szövetkeztek” az igazgató ellen, és igyekeznek az ő munkáját ellehetetleníteni. Mindezt ráadásul – a polgármester szerint – politikai és ideológiai alapon teszik, ami „törvénytelen és szabályellenes.” Ebből pedig arra következtetésre jut, hogy

nemzeti hőseink példája alapján harcolni kell, a településvezetés pedig dolgozni fog azon, hogy „a mételyezőket, ármánykodókat, ferde gondolkodásúakat” közösségük kivesse magából.

Azt, hogy Zólyomi pontosan mire utalt a „kivetéssel”, a posztból nem derül ki. Annyi biztos, hogy bizonyos pedagógusokat mételyezőnek, ármánykodóknak és ferde gondolkodásúaknak minősített.

A településvezető vádjaira és szokatlanul durva üzenetére egy helyi pedagógus is reagált, aki szerint több szempontból is tévesek Zólyomi kijelentései. A nyílt levelét a Facebookon megosztó Vidra Gabriella egész egyszerűen nem érti, mit szeretne elérni a polgármester az üzenettel.

Vidra megköszönte, hogy Zólyomi segített például az iskola épületének renoválásában, de arra kérte, hogy ne vigyen az intézménybe politikát. Leírta, hogy az iskola mindig részt vett a faluünnepeken – akkor is amikor már Zólyomi Tamás volt a polgármester. Itt kiemelte, hogy idén az egész tantestület döntött úgy, hogy nem vesznek részt a megemlékezésen. A pedagógus szerint nem politikai, hanem egészen más okok állnak a döntés mögött, de a polgármester valamiért erre nem volt kíváncsi.

A nyílt levélben azt is elutasította, hogy a tantestület politikai alapon akarná ellehetetleníteni az iskolavezető munkáját. A nevelőtestület eddig sem titkolta, hogy a vezetés szakmai munkájával nem elégedettek. Emiatt az iskola összes munkaközösség-vezetője lemondott, de a tanárok továbbra is elvégeznek minden feladatot az iskolában, ami a gyerekek szempontjából fontos – írta.

A levelet megfogalmazó Vidra Gabriella leírta, hogy szereti a munkáját és gyakorlatilag egész életében ezzel foglalkozott. Hozzátette, hogy korábban ő is pályázott intézményvezetőnek. Mivel 23 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik, úgy gondolta, sokat tudna tenni az iskoláért. Pályázatát végül a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat megvétózta, újraindulni pedig ezek után már nem tervez. Most 35 év után azt gondolja, lehet, hogy leül a géphez és inkább elkezd másik állás után nézni, ami már nem tanári állás lesz.

Megkerestük a polgármesternek nyílt levelet író pedagógust, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy a levelet a saját és nem az intézménye nevében tette közzé. Vidra Gabriella a Telexnek azt mondta: valójában nem is tudni, hogy kinek szólnak a polgármester által megfogalmazottak. Azonban a harmadik, a nevelőtestület elleni nyilvános megnyilvánulás után azt érezte, valakinek meg kell szólalni közülük. Azt nem érti, hogy Zólyomi miért nem megy el az iskolába, és kérdezi meg a tanárokat, illetve miért nem mondja el elképzeléseit az iskola fejlesztéséről.

A Telex kérdésére Vidra azt válaszolta: azt együtt, a teljes tantestület döntötte el, hogy nem vesznek részt az községi rendezvényen. A döntés okát a tantestület engedélye nélkül nem árulhatta el, azonban azt leszögezte:

a döntés mögött nem politikai, hanem szakmai okok állnak.

A nyílt levélben megfogalmazott pályaelhagyásról a tanár azt gondolja, hogy a levél kiszakadt belőle, de a polgármester írása csak az utolsó csepp volt. „Mindaz, ami ma az oktatásban és körülötte történik, egyáltalán nem motiváló. Sorolhatnám a problémákat: tankönyvek, tanterv, bérek, a párbeszéd hiánya stb.” – írta. Ők ennek ellenére is kitartanának, ha nem beléjük törölné a lábát a fél ország. „Éppen ott kapod a legfeketébb feketelevest, ahol éppen az ellenkezőjére számítanál. Hiszen mi, tanárok is ezért a faluért, a falu gyermekeiért dolgozunk, és valamennyiünknek, akik ezen munkálkodunk, össze kellene fognunk.” Ennek ellenére azt írta, hogy nehéz lenne váltania, mert bár a esze vinné, de a szíve marasztalja. Így a döntése még nem végleges.

Szerettük volna megtudni Zólyomi Tamás álláspontját is. Arra lettünk volna kíváncsiak, miért illette az idézett szavakkal a pedagógusokat, és mire utalt azzal, hogy dolgoznak azon, hogy „közösségük kivesse őket magából”. Arra is kíváncsiak voltunk, miért gondolja, hogy politikai okok húzódnak a háttérben. Kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Zólyomi Tamás 2019-ben váltotta a korábbi, függetlenként dolgozó polgármestert, de nem sokkal később, 2020 tavaszán fel is kellett oszlatni a testületet, mert nem tudtak együtt dolgozni a fideszes polgármester, a fideszes képviselők és a függetlenek – számolt be akkor a Magyar Narancs. A választást a veszélyhelyzet miatt csak idén májusban tartották meg, eredménye azonban teljesen egyértelmű: a helyiek úgy döntöttek, hogy kizárják a polgármesterrel együtt a héttagú testületből a függetleneket, helyükre pedig mind a hat helyre kormánypárti politikusokat választottak. A polgármesteri helyért ebben a fordulóban már senkivel nem kellett megküzdenie Zólyominak, ő volt az egyetlen induló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!