Újabb tanárt bocsátottak el a Kölcsey Gimnáziumból: Törley Katalint, a Tanítanék pedagógusát

2022. október 4. – 20:46

frissítve

Újabb tanárt bocsátottak el a Kölcsey Gimnáziumból: Törley Katalint, a Tanítanék pedagógusát
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója „A sztrájk alapjog! – nagy kockásinges találkozó” című demonstráción 2022. április 8-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden hivatalossá vált, hogy Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját is elbocsátották a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanári karából – a menesztés körülményeiről részletes közleményben számolt be kedd este.

Mint írja, pénteken nem volt bent az iskolában, amikor a tankerület munkatársai átadták a felmondólevelet három kollégájának. „Aznap többszöri telefonos kérdésemre sem sikerült információt kapnom arról, pontosan mi áll a nekem címzett levélben.”

Miután a Magyar Posta még kedden sem kézbesítette a dokumentumokat, megpróbálta személyesen átvenni azokat a tankerületnél. „Ez nem járt sikerrel, ugyanakkor a hivatal pár emberséges munkatársának segítségével a következő információkhoz juthattam: a kézbesítés napjáig munkaviszonyom még fennáll, azonban utána – a szóbeli közlés szerint valóban rendkívüli felmondást tartalmazó határozat átvételével – a munkaviszonyom megszűnik” – írja Törley.

„Több mint négynapos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult. Diákjaimtól méltó búcsút vehetek, s mindannyian elkezdhetünk a további teendőkkel foglalkozni.”

Nézzék meg a Törley Katalinnal és Palya Tamással készült videós interjúnkat, amiben a kirúgásukról, a magyar oktatás helyzetéről és arról is meséltek, hogy mennyi támogatást kaptak az elmúlt időszakban:

Közleménye szerint a felmondásáról szóló határozatot a dokumentum kézhezvétele után jogi úton fogja megtámadni. Szerdán pedig a polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát, és ezt a határozat kézbesítéséig folytatni is kívánja.

„Folytatom a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaimért” – fogalmaz közleményében. Törley továbbra is a polgári engedetlenséget tartja a számára egyedül érvényes érdekérvényesítési és figyelemfelkeltő eszköznek. „Minden kollégámat arra biztatom, folytassák tovább a tiltakozást, találják meg a számukra leginkább megfelelő, s a többiekkel összehangolható tiltakozási formát. A sokaságban rejlik az erő!”

„Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul. Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat” – folytatja. Meggyőződése, hogy a tiltakozása és a polgári engedetlenség jogos volt, nem bánta meg a döntéseit.

„Bízom benne, hogy jogi úton elégtételt nyerhetek kollégáimmal együtt, és ismét visszamehetek tanítványaim közé.”

Miután pénteken három tanárt elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a diákok tiltakozást szerveztek, amin több száz ember vett részt péntek este. Hétfőre pedig „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szerveztek az iskola épülete elé.

A kirúgásokra az iskola igazgatója, Fazekas Csaba egy kedd reggel közzétett Facebook-bejegyzésben is reagált. Szerinte az illetékes tankerület súlyosan megsértette a diákjaik tanuláshoz való jogát, és az elbocsátások csak még tovább súlyosbították a tanárhiány problémáját.

„Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják”

– áll az igazgató bejegyzésében.

Fazekas Csaba a posztjában külön-külön méltatta volt kollégáit is, köztük Törley Katalint is, akiről ezt írta: „Az elmúlt években a két tanítási nyelvű tagozatunkon francia nyelvet tanított az előkészítő évfolyam magas óraszámban tanuló csoportjainak, továbbá francia civilizáció tantárgyból készítette föl az érettségi vizsgára a diákokat. Ehhez a tantárgyhoz nincsen tankönyv, a tananyagot ő maga állította össze. Idén is voltak érettségiző csoportjai. Szeptemberben egy kollégájával megvalósította azt a projektet, amelyik az elmúlt két évben országos szinten elmaradt: külföldi nyelvtanulási programot szervezett egy osztálynak (a diákok családoknál laktak, nyelviskolában tanultak egy héten át).”

A tankerületek már korábban is jelezték, hogy szerintük a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok kirúgással fenyegető levelet kaptak a tankerületektől. Korábban is ért már retorzió polgári engedetlenségben részt vevő tanárt, de az nem végződött elbocsátással. A fenntartó tankerület felmentette pozíciójából a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. Az indoklás szerint azért, mert a polgári engedetlenség élére állt, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Október 5-én szerdán, az oktatás világnapján valóban egész nap a tanárok ügye lesz a középpontban. Reggel országos sztrájk, élőláncos demonstrációk vidéken és a fővárosban, flashmob, délután hídfoglalás és este koncerttel egybekötött tüntetés a Kossuth téren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!