„Mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk” – több százan demonstráltak a Kölcsey előtt

2022. október 3. – 08:07

frissítve

„Mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk” – több százan demonstráltak a Kölcsey előtt
Hétfőn sokan vállaltak szolidaritást az elbocsátott kölcseys tanárokkal – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szerveztek a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé, ahonnan múlt hét pénteken azért menesztettek több tanárt, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

A demonstrációt a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szervezte. A Facebook-eseményükben azt írták: „tiltakozunk a gimnázium tanárainak kirúgása ellen, illetve kifejezzük szolidaritásunkat a megfélemlített és elbocsátott pedagógusokkal”. A résztvevőket arra kérték, hogy hozzanak magukkal kockás szalagot.

Az akció hivatalosan 7:30-kor kezdődött, de helyszíni tudósítónk szerint már előtte 100-200-an voltak a gimnáziumnál, diákok és felnőttek fele-fele arányban. Sokan érkeztek a pedagógustiltakozások szimbólumává vált kockás ruhában. Az eseményre több ismert politikus is kiment, többek között ott volt Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere, Pikó András VIII. kerületi polgármester, Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester is.

A rendőrök lezárták a gimnázium előtti utcát, oda nem lehet behajtani autóval. Idővel a tömeg több száz fősre duzzadt, a résztvevők spontán fórumot tartottak, azaz bárki felszólalhatott. Egy szülő azt mondta: meg kell becsülni azokat a dolgokat, amikből kevés van, ilyenek például a tanárok. Felszólítja a döntéshozókat, hogy védjék meg a családokat és a gyerekeket. A szülőknek azt üzente: fogjanak össze, védjék meg a tanárokat.

Az október 5-i diáktüntetés egyik szervezője azt mondta: szolidaritást vállal azokkal a diákokkal, akiknek be kell menniük az iskolába úgy, hogy a kedvenc tanáraikat rúgták ki.

Az október 5-i hídfoglalás egyik szervezője is felszólalt – Fotó: Nagy Bálint / Telex
Az október 5-i hídfoglalás egyik szervezője is felszólalt – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára azt mondta: olyan lelkiállapotban van, hogy nem készült beszéddel. Ő még nem vette át a levelét, amiben valószínűleg a felmondása van. Azt mondta: ő be fog menni ma tanítani, mert

„mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk, ezt nem lehet tőlünk elvenni, az állásunkat igen”.

Hozzátette: hétfőn délután háromkor több kollégája el fog menni a Belügyminisztériumhoz a követeléseikkel. A tömeg ezután elénekelte a „Bella Ciao” és a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt, ami a pedagógustiltakozások „himnusza” lett.

Az egyik szülő Pintér Sándor belügyminiszternek, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének címzett levelében azt írta: a döntést nem fogadják el, a tanárok visszahelyezését kérik. Azt mondta, a kirúgott tanárok elsősorban emberek, és a gyermekekért, az oktatás jövőjéért harcolnak. Levelét azért címezte nekik, mert szerinte a tankerület felsőbb utasításra cselekedett, amikor elbocsátott több tanárt.

Palya Tamás, az egyik kirúgott tanár, egy diákjától kapott képpel – Fotó: Nagy Bálint / Telex
Palya Tamás, az egyik kirúgott tanár, egy diákjától kapott képpel – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Már pénteken több százan tiltakoztak a Kölcsey előtt

A kirúgása napján, pénteken Palya Tamás, a Kölcsey egyik elbocsátott tanára azt mondta lapunknak:

„Harminc éve dolgozom a közoktatásban, igaz, hogy nem vagyok csúcstanár, de voltak sikereim és sikeres tanítványaim. Ha ettől lesz jobb a közoktatás, hogy Palya Tamás hétfőtől nem dolgozik, akkor ám legyen.”

A kirúgása nemcsak rá, hanem a diákokra is hatással lesz, különösen azért, mert végzős osztálya van: „Érettségire és szalagavatóra készülünk az osztályommal, és ez mind nélkülem fog már megvalósulni.” Palya azt mondta, lehet, hogy a jövőben magántanárként fog dolgozni, többen arra gondoltak, hogy munkaügyi pert is indítanak.

Rögtön a kirúgásuk utáni este már több százan tiltakoztak az iskola előtt a tanárok elbocsátása ellen.

A tankerületek már korábban is jelezték, hogy szerintük a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Minden tanár, aki részt vesz a polgári engedetlenségben, kirúgással fenyegető levelet kap a tankerületektől. Ezért lehet az, hogy sok pedagógust megfélemlítettek, és ezért nem meri folytatni a további tiltakozást. Korábban is ért már retorzió polgári engedetlenségben részt vevő tanárt, de az nem végződött elbocsátással. A fenntartó tankerület felmentette pozíciójából a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. Az indoklás szerint azért, mert a polgári engedetlenség élére állt, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

A hétfői demonstráción a diákok üzeneteket írtak fel a járdára – Fotó: Nagy Bálint / Telex
A hétfői demonstráción a diákok üzeneteket írtak fel a járdára – Fotó: Nagy Bálint / Telex

A pedagógus-szakszervezetek a jogszabályban is meghatározott sztrájkot javasolják. Éppen ezért gördülő sztrájkot hirdettek, aminek az a lényege, hogy előre meghatározott napokon legyen a munkabeszüntetés, ezzel egységesítve a tiltakozást.

Ugyanakkor a tanárok nehezebb helyzetben vannak a sztrájktörvény elfogadása óta, mert az olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő, amiknek betartása mellett a törvényes munkabeszüntetés lényegében láthatatlanná válik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!