Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogy hogyan! – pedagógusjelöltek tüntettek az Emmi előtt

2022. március 16. – 08:03

frissítve

Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogy hogyan! – pedagógusjelöltek tüntettek az Emmi előtt
Tüntetés az Emmi Akadémiai utcai főépülete előtt – Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.
  • A sztrájkban részt vevő tanárok és iskolák száma csak később derül ki.
  • Budapesti, pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket – jelentették a Telex tudósítói.
  • A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik.
  • Több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren.
  • Szerdán délután tanárképzős hallgatók tüntettek az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt.

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium sztrájkoló tanára, Fiedler Judit azt mondta a Telexnek, ők szeretnek tanítani – ha nem, máshol dolgoznának –, és nem gondokat akarnak okozni, hanem megoldani azokat, ezért munkabeszüntetés miatt kieső órák egy részét pótolni fogják. Közben a pedagógusok elvárják, hogy felnőttként kezeljék őket, és hogy a vezetők megértsék: amikor a matróz rémülten ordibál, hogy alul kilyukadt a hajó, akkor nem a kiabáló száját kell befogni, hanem a kapitány kötelessége, hogy elhárítsa a vészhelyzetet.

Egy debreceni iskola is sztrájkol, de több dolgozó szerint köztük nagy a megosztottság: a 60 fős tantestületből 26-an vesznek részt benne. Azt tervezik, hogy a héten tovább folytatják a sztrájkot, de állításuk szerint több kollégájukat is retorziókkal fenyegették, volt, akit lebeszéltek a sztrájkról. Emiatt van az iskolában olyan pedagógus, aki megtartja az óráját, más pedig sztrájkol. Arról is bizonytalanság van, hogy ki melyik napon sztrájkolhat. A szülők egy része támogatja őket, egy másik részük viszont ellenzi a sztrájkot, ám az órák egy része meg van tartva, gyerekfelügyelet biztosítva van. A tanárok kockás ingben vannak, közös fotóra már nem mertek vállalkozni.

A tanárok szerint bár mindenkinek elege van, a helyzet elkeserítő, azt gondolják, a mostani akció nem ér semmit. Több iskoláról is tudnak, akiket a tankerület megfenyegetett, így azok elálltak a sztrájktól. Azt mondták, a Hajdú-Bihar megyei tankerület a legrosszabb az összes tankerület közül. A debreceni Petőfi Sándor Általános Iskolában például az egész tantestület elállt végül a sztrájktól a fenyegetések miatt.

Fotó: Keresztes Bence / Telex
Fotó: Keresztes Bence / Telex

A tankerületek „finoman szólva, nem együttműködők”, az intézményvezetők rengeteg „fura utasítást kapnak, természetesen csak szóban, így a felelősség őket terheli, ha a jogszabályba ütköző rendelkezéseket megpróbálják végrehajtani” – mondta a Telexnek Bittnerné Tóth Krisztina, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Baranya megyei szervezetének elnöke. A PSZ ezért minden intézményvezetőnek és tanárnak azt javasolta, bármilyen utasítást kapnak, kérjék írásban is, hogy utólag bizonyíthatóak legyenek a szabálytalanságok, jogtalan utasítások és büntetések. Bittnerné olyan tankerületről is tud, ahol a tanároknak azt mondták: akkor is levonják az egész napi bérüket, ha csak néhány órára veszik fel a sztrájkot.

Egyházi iskola is csatlakozott a sztrájkhoz Hajdú-Bihar megyében: a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai is nagy számban sztrájkolnak szerdán. A PSZ helyi alelnöke, Tömöriné Tóth Anna szerint több megyei intézmény is részt vesz a sztrájkban, köztük általános iskolák és óvodák Püspökladányból, Hajdúböszörményből, Nádudvarról, Hajdúszoboszlóból és Balmazújvárosból.

A megyében körülbelül 1000 olyan pedagógusról tud a szakszervezet, akik aláírták a határozatlan idejű sztrájkról szóló szándéknyilatkozatot, mondta a Telexnek Bittnerné Tóth Krisztina, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Baranya megyei szervezetének elnöke. Ehhez még hozzájönnek a másik szakszervezet, a PDSZ számai is, de Bitterné erről nem tudott bővebb információt adni. A január 31-i figyelemfelhívó akcióban nagyjából kétharmad-egyharmad arányban oszlottak meg a PSZ és a PDSZ által gyűjtött adatok. Bittnerné hozzátette, vannak olyan intézmények, ahol a jogszabályok teljesen ellehetetlenítették a sztrájkot. A legtöbb intézményben a szülők együttműködők, vannak osztályok, ahol csak 4-5 gyereknek kell biztosítani a felügyeletet. Az viszont nehezíti a szülők helyzetét, hogy sokan nem rendelkeznek már igazolható napokkal, sőt, van, ahol olyan visszajelzést is kaptak a szülőktől, hogy a gyerekorvos kijelentette, nem hajlandó igazolni ezt a három napot, akkor sem, ha a gyerek tényleg beteg.


Arról, hogy melyik iskolában hány napra terveznek sztrájkba lépni a tanárok, a szakszervezeti vezető azt mondta, nagyon vegyesek a jelzések: van ahol csak egy napra szüntetik be a munkát, van, ahol töredéknapokkal (a jogszabályt betartva), de határozatlan időre terveznek, és vannak olyan intézmények is, ahol a tanárok egy része a törvényes sztrájk mellett polgári engedetlenséggel is él, ami azt jelenti, a jogszabály alapján előírt óráit sem tartja meg.

Egy előző posztban írtunk már a budapesti Kőbányai Szent László Gimnáziumról, amelynek tanárait a szülők is támogatják. Tóth Viktor, a gimnázium egyik tanára a Telexnek elmondta: körülbelül 40 tanár csatlakozott a sztrájkhoz, most egy szülői-tanári fórum zajlik az iskola előtt. Ma az iskolájukban tanítás nélküli munkanap van, így a sztrájkoló pedagógusok az értekezleteken, továbbképzéseken nem fognak részt venni. Legalább ezen a héten folytatni fogják a tiltakozást. Tóth azt mondta, az ő iskolájában nem tántorított el senkit a sztrájktól a tankerületek fenyegetőzése. A sztrájktól azt várja, hogy a szakszervezetek követeléseit a kormány teljesítse.

A kőbányai Szent László Gimnázium sztrájkoló tanárai és az őket támogató szülők – Fotó: Halász Nikolett / Telex
A kőbányai Szent László Gimnázium sztrájkoló tanárai és az őket támogató szülők – Fotó: Halász Nikolett / Telex

Ukrajnai menekülteknek ajánlják fel a sztrájk miatt levont bérüket a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanárai, és mert az átutalást maguk nem tudják megoldani, ezt levélben kérték az iskola fenntartójától. Fiedler Judit, az iskola tanára a Telexnek azt mondta, a sztrájk alatt szerettek volna önkéntes munkát vállalni a menekültek segítésére, de ezt nem engedélyezték nekik.

A Radnótiban a tanári kar harmada, 21 ember sztrájkol ma, de csak szelektíven, mert a végzős osztályok magyar, matematika, történelem óráit, amelyek az érettségihez kellenek, megtartják. A végzősöknek a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban is megtartják az érettségi tantárgyak óráit, mondta Erdélyi Eszter, a Deák tanára.

A héten esedékes szülői értekezleteket megtartják a kollégái, mondta a Telexnek az egyik szegedi középiskola tanára. Szerinte a sztrájk nem folyamatos munkabeszüntetést jelent, hanem azt, hogy minden tanár, aki részt vesz a tiltakozásban, maga dönti el, melyik óráját tartja meg, és melyiket nem. Mivel a járvány alatt a tanárok nem tudtak a szülőkkel találkozni, úgy döntöttek, hogy a szülői értekezletek idejére felfüggesztik a sztrájkot.

Győr-Moson-Sopronban megközelíti a sztrájkolók száma a január végi megmozdulásét, az előzetes információk szerint ötszáz-hatszáz pedagógus vesz részt a sztrájkban, mondta a Telexnek Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A szakszervezet pontos számokat csak később kap, de Neubauer szerint a városokban – például Győrben és Sopronban – szinte minden iskolában vannak sztrájkoló pedagógusok, és a falvakban is magas a szám. Arról még nincs hír, hogy egyes intézményvezetők vagy a tankerületek hogyan fogadták az akciókat, de erről Neubauer korábban azt mondta, azok, akik fenyegetéssel nehezítik a sztrájkot, sokszor saját félelmeiket viszik bele az esetleges intézkedéseikbe.

„Nem a csodában bízunk, hogy ennek majd azonnal hatása lesz, egyszerűen azt éreztük, hogy meg kell mutatni magunkat, mert a cérna nagyon közel van ahhoz, hogy elszakadjon” – mondta az egyik sztrájkoló tanár a Győr melletti településen, Győrújbaráton. A község általános iskolájában a tanári kar csaknem fele döntött úgy, hogy szerdán négy órán keresztül sztrájkol. A szülők kiálltak a pedagógusok mellett. Az iskolában huszonnyolcan írták alá a sztrájkos szándéknyilatkozatot. Holnap már nem folytatják a sztrájkot, azt egy naposra tervezték.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban egész héten sztrájkolnak, és ha kell, jövő héten is folytatják, mondta a Telexnek Vörös István szakszervezeti képviselő.

Múlt hét péntekig a tantestület fele, körülbelül 35 tanár írta alá a szándéknyilatkozatot, de ez a szám folyamatosan változik, mivel a végzősök óráit meg kell tartaniuk, és a felügyeletet is biztosítani kell. Vörös azt is mondta, bár az intézményvezető biztosította őket a támogatásáról, a dezinformációk és a megfélemlítési kísérletek őket is elérték.

A kőbányai Szent László Gimnázium előtt szülők is megjelentek, hogy támogassák a sztrájkoló tanárokat. Színes molinójukra azt írták: „Szülők a tanárok mellett a gyerekekért.” A tanárok teával és süteménnyel vendégelték meg őket az iskola bejárata előtt.

Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dél-alföldi regionális választmányi tagja a Telexnek azt mondta, a szakszervezeti tagok nagy része szegedi szakképző intézményekben dolgozik. A sztrájk követelései viszont a tankerületi iskolákban dolgozókat érintik, a szakképzésben oktatókat csak részben.

Emiatt a szakképző intézményekben szolidaritási sztrájkot tartanak ma és a hét többi napján is. Ebben részt vesz a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolája főállású tanárainak mintegy harmada, 22 ember. Volt olyan iskola is, aminek a vezetése tanítás nélküli munkanapot rendelt el mára, így ott nem lehet sztrájkolni, de a munkabeszüntetést más napon megtartják majd a tanárok.

A PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolájában és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban is a tantestület fele lépett sztrájkba szerda reggel. Ez mindkét iskolában körülbelül 30-35 tanár részvételét jelenti. Mészárosné Szentirányi Zita, a Babits-gimnázium tanára a Telexnek elmondta: reggel nyolcig csak 22-en tudták elkezdeni a sztrájkot, több tanár csak tíz órától tud csatlakozni, miután a törvény kötelezi őket, hogy a végzős diákok óráit megtartsák. Hozzátette: az egyetem gyakorlóiskolájaként ők a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetéhez tartoznak, az egyetemen oktató kollégáik biztosították őket szolidaritásukról, ami szerinte azért is fontos, mert a PTE BTK-n kiemelt jelentősége van a tanárképzésnek. Azok a hallgatók, akik náluk végzik a gyakorlatukat, nem tudtak a sztrájkról és annak hátteréről, illetve céljáról, ők világosították fel őket. Szentirányi azt is elmondta, ők csak egy napig terveznek sztrájkolni, egy hosszú, elnyújtott sztrájknak nem látják értelmét.

Plakáton is hirdeti a szerdai sztrájkot a Pedagógus Demokratikus Szakszervezete, olvasónk a budapesti Pöttyös utcai metrómegállóban fotózta le:

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) virtuális szolidaritási sztrájkot hirdet a pedagógustársadalom követeléseinek támogatására. Úgy gondolják azonban, hogy a szolidaritási nyilatkozatokon túl érdemi támogatást kell adniuk azoknak a tanároknak, akik kiállnak magukért és alapvető jogaikért. A TDDSZ ezért azt kéri tagjaitól, hogy egy kétórás jelképes szolidaritási sztrájk idejére eső jövedelem átutalásával segítsék valamelyik pedagógus-szakszervezet akcióját és az abban részt vevő tanárokat. A TDDSZ tagjai eddig összesen több mint 1 millió forinttal támogatták valamelyik pedagógus-szakszervezetet.

A szegedi Deák Ferenc Gimnázium 74 tanárának több mint fele kezdett ma reggel sztrájkolni. Erdélyi Eszter, az iskola tanára, a PDSZ megbízottja a Telexnek azt mondta, a tanárok egy része a gyerekfelügyeletet biztosítja, hogy a kollégák részt vehessenek a sztrájkban.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A szegedi Arany János Általános Iskolában 39 tanár sztrájkol, 15-en pedig nem vesznek részt a munkabeszüntetésben.

A budapesti Wekerletelepen, a Kós Károly téren hat iskolából körülbelül 80 tanár közösen fotózkodott és énekelte el a Grund című számot szerda reggel. Ott volt a megmozduláson az Erkel Ferenc Általános Iskola, a Hungária Általános Iskola és Kollégium, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, a Kós Károly Általános Iskola, a Pannónia Általános Iskola, a Puskás Ferenc Általános Iskola több pedagógusa.

Weszely Kinga, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tanára a Telexnek azt mondta, hogy a mai sztrájkon kevesebben fognak részt venni, mint korábban a polgári engedetlenségen. Ennek szerinte oka az is, hogy többen sítáborban vannak vagy betegek. Mellettük pedig vannak azok, akik a nehezedő nyomás miatt sem vállalták a részvételt. „Próbálták minden szempontból megkötni a kezünket, ez is egy tényező abban, hogy milyen döntést hozok” – mondta.

Weszelyi szerint az iskolában sztrájkoló tanárok egy online oktatási konferenciára is becsatlakoznak majd, és szendvicseket fognak csinálni, amiket a Budapest Bike Maffiával eljuttatnak egy hajléktalanszállóra.

A reggeli megmozdulásról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is posztolt:

  • „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel tartanak ma rendezvényt a Kossuth téren 10 órától. Az eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja.
  • Székesfehérváron szerdán 15 órakor diákok és hallgatók a város országalmájánál találkoznak, hogy kiálljanak a pedagógusok élhetőbb munkakörnyezetéért és tisztességes fizetéséért.
  • Pécsen civil szervezetek szerveznek programokat azoknak a diákoknak, akik a sztrájk miatt nem mennének iskolába.
  • Szegeden szerdán délután 4-től a Szegedi Tudományegyetem diákjai a szegedi Klauzál téren találkoznak, kiállva a tanszabadságért, a tisztes megélhetés és a társadalmi megbecsülés biztosításáért, az iskolák felszereléséért, a tanári munkakörülmények javításáért.

A kormány kommunikációját az év elejétől az határozta meg, hogy egy baloldali politikai akcióról van szó, amivel a választásokat akarják befolyásolni. Később a gyerekek érdekeivel állították szembe a tanárok érdekeit. Azt hangsúlyozták, hogy a gyerekeknek ugyanolyan alapvető joguk a tanuláshoz való jog, mint a pedagógusoknak a sztrájkhoz való jog. Gyakori hivatkozási alap volt a koronavírus-helyzet, amely miatt a diákoknak már így is kevesebb volt a jelenléti oktatás, mint kellett volna. Új hivatkozásként került szóba az ukrán–orosz háború, mondván, egy ilyen feszült helyzetben az iskolákban nyugalomra lenne szükség. Ezenkívül végig hangsúlyozták azt is, hogy a pedagógusok bérkövetelésével egyetértenek, de annak kikényszerítésének nem az elmúlt hetekben zajlott polgári engedetlenség a megfelelő módja. A kormány többször kinyilvánította: mást az egészségügyben dolgozók béremelése van a fókuszban, a tanároknál 2023-ban várható elmozdulás.

Egy 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanár vagy tanító nettó 170 ezer forint körül keres, egy pályája derekán lévő, negyvenes éveiben járó középiskolai tanár nettó 240 ezret. 50 éves kor fölött érhető el a nettó 300 ezres fizetés, a pályán elérhető csúcsfizetés 396 ezer forint. Itt friss adatok találhatók, a tanárok fizetéséről. Ebben a cikkünkben azt elemeztük, hogyan szakadt le a tanárok fizetése más értelmiségi szakmákhoz, a nemzetgazdasági átlaghoz képest. Nemzetközi összehasonlításban az OECD országai közül a második legrosszabb helyen állunk, ha azt nézzük meg, mennyit keres nálunk egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal.

  • A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt szeretné, hogy ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket: ez azt jelentené, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményüknek további 45 százalékkal kellene emelkednie januártól.
  • Követelik a munkaterheik csökkentését, vagyis azt, hogy 22 órában határozzák meg a kötelező heti óraszámukat.
  • Béremelést akarnak elérni az iskolákban nem tanárként dolgozó alkalmazottaknak is.
  • Azt is kérték a kormánytól, hogy az oltatlan tanárok tovább dolgozhassanak az iskolákban. Ezek közül azóta az utóbbi követelésük megvalósult: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 3-i kormányinfón bejelentette, hogy a járványhelyzet enyhülésével eltörlik a pedagógusok kötelező oltását. A PDSZ és a PSZ szerint ez már késői intézkedés volt, mert sok kollégájuk már nem fog visszamenni tanítani, mert azóta máshol kezdtek el dolgozni.

A sztrájk reggel 8-kor indul. A csatlakozó tanárok nem fogják megtartani az óráik nagy részét, de az iskolákban lesz felügyelet. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét. A szakszervezetek azt kérték a szülőktől, hogy aki megteheti, ne küldje iskolába a gyerekét 16-án, 17-én és 18-án. Részletek ebben a cikkünkben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!