Hétfőtől nem kötelező a maszkviselés

2022. március 3. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón járványügyi korlátozások enyhítését jelentette be.

A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy mivel az ötödik hullám lecsengőben van, a kormány két területet kivéve eltörli a maszkviselés szabályait, de az idősotthonokban és a szociális intézményekben továbbra is kötelező lesz maszkot viselni.

Felfüggesztik továbbá az oltási igazolványra vonatkozó szabályokat is, és a miniszter azt is bejelentette, hogy a tanárok munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik, azaz újra taníthatnak azok a pedagógusok is, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet fenntartják a hatodik hullám veszélye miatt, és fenn kell tartani „a kormány cselekvőképességét” is Gulyás Gergely szerint.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a koronavírus-járvány negyedik hulláma október második felében erősödött fel igazán, amikor a napi járványadatok folyamatosan emelkedni kezdtek, tíz nap alatt a napi új fertőzöttek száma négyezer fölé, a kórházban ápoltak száma kétezer fölé, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig kétszáz fölé emelkedett. A járványügyi szabályokat ezután szigorították, november elsején korlátozások léptek életbe: ekkor lett legutóbb kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, a kórházakban és sok szociális intézményben látogatási tilalom lépett érvénybe, a cégek és önkormányzatok pedig munkafeltételként írhatták elő a koronavírus elleni oltást.

Az ellenzéki pártok már egy hete követelték a járványügyi korlátozások eltörlését arra hivatkozva, hogy szerintük új szakaszba lépett a járvány.

A csütörtökön közölt járványügyi adatok szerint 3862 új fertőzöttet regisztráltak, és 77 beteg halt meg egy nap alatt. Ahogy korábban megírtuk, egyre kevesebben kérték mostanában a harmadik oltást, annak ellenére, hogy a csütörtöki kormányinfón tett bejelentésig érvényben lévő szabályok alapján májustól már csak az oltási igazolványok lettek volna érvényesek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!