Az ellenzék szerint új szakaszba lépett a járvány, ezért a korlátozások eltörlését követelik a kormánytól

2022. február 24. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A járványügyi korlátozások eltörlését követeli a kormánytól az ellenzéki pártok. A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy:

a járvány új szakaszba lépett, az egyéni felelősségre, az egyéni védekezésre helyeződött át a hangsúly.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint az emberekkel beszélgetve egyértelműnek tűnik számukra, hogy az embereknek elegük van a korlátozásokból, újra normálisan akarnak élni. Elfogadhatatlannak tartják, hogy ekkora különbséget tesznek az oltottak és az oltatlanok között. Holott csak annyi a különbség köztük, hogy az oltottaknál gyengébb következményei vannak a fertőzésnek, ezért az egyénre kell áttenni a felelősséget. Felnőtt emberekről van szó, mindenki tudja, hogy „hol és milyen módon kell, akar maszkot viselni.”

Követelik továbbá az ingyenes tesztelés bevezetését, sok európai országban már most is ez a gyakorlat. Egy család számára hatalmas anyagi terhet jelent a tesztelés, ha például utazni akarnak, főleg most, hogy az infláció az egekben van, mondta az LMP politikusa.

Vajda Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a korlátozások között vannak értelmetlen és egymásnak ellentmondó rendelkezések. A stadionokban nem kell a maszk, de egy konferencián igen, és a zenés-táncos eseményekre is más szabályok vonatkoznak. Orbán maga leplezte le a szabályok értelmetlenségét az ominózus cukrászdás videójával, mondta. Ezért kell eltörölni a korlátozások, jelentette ki.

A DK-s Arató Gergely elismerte, hogy súlyos járványhelyzetben súlyos intézkedésre van szükség, de ehhez hiteles tájékoztatás kell, amit a kormány nem tett meg, visszatart fontos információkat. A kormány indoklás nélkül kényszerít az emberekre komoly, mondvacsinált korlátozásokat. Irracionálisnak tartja, hogy azokat az oltatlan tanárokat is kizárják a tanításból, akik más módon igazolni tudják védettségüket. Orbánék visszaélnek a járványügyi korlátozásokkal, többek között arra használják a veszélyhelyzetet, hogy megtiltsák a tanároknak a sztrájkot, korlátozások nélkül tudják szétosztani a közpénzt.

A jobbikos Lukács László szerint szükségtelen és észszerűtlen korlátozások vannak érvényben. A továbbiakban nincs szükség maszkviselésre, egyébként is követhetetlenek az erre vonatkozó szabályok. Sok esetben feleslegesen és érthetetlenül korlátozzák az emberek szabadságjogait, itt az egészségügyi ellátást említette példaként. Lazítani kell a korlátozásokon, ahogy sok országban már megtörtént.

A 444 kérdésére, hogy milyen szakértői véleményekre alapozzák ezt, azt mondta, hogy Rusvai Miklós és Szlávik János nyilatkozatait vették alapul. Azért most, az orosz–ukrán válság kellős közepén jöttek elő ezzel a témával, mert reagálniuk kell a belpolitikai fejleményekre, az emberek tudni akarják, hogy az ellenzék mit kezdene a korlátozásokkal, egy ideje egyébként is téma ezek feloldása. Lukács szerint az elmúlt hetekben inkább influenzajárvány volt, mint az omikron terjedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!