3862 új fertőzött, 77 beteg halt meg egy nap alatt

2022. március 3. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 3 862 (az előző napi adatokhoz képest + 143)
  • Új tesztek száma: 18 526 (az előző napi adatokhoz képest + 7 893)
  • Új halálos áldozatok száma: 77 (az előző napi adatokhoz képest – 6)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3 120 (az előző napi adatokhoz képest – 193)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  126 (az előző napi adatokhoz képest – 7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 395 509 (az előző napi adatokhoz képest + 424)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 171 552 (az előző napi adatokhoz képest + 922)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 813 406 (az előző napi adatokhoz képest + 1603)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

Márciusban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton is lesz oltási akció, amelynek során előzetes regisztráció nélkül kérhetik a koronavírus elleni oltást a 12 év felettiek. Az 5–11 éves gyerekeket továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehet beoltatni a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Egyre kevesebben kérik a harmadik oltást, holott két hónap múlva már csak az oltási igazolványok lesznek érvényesek. Május 1-től a korábbi védettségi igazolványok oltási igazolványokká alakulnak. Az oltási igazolvány megtartásának vagy megszerzésének feltétele, hogy a második oltás után ne teljen el még hat hónap, különben fő szabály szerint már csak a megerősítő harmadik oltással együtt lesz érvényes az igazolvány. Ez alól kivételt jelent az, ha valaki két oltás után kapta el a vírust, akkor onnantól kezdve lesz még hat hónapig érvényes az igazolványa. A harmadik oltás beadása után viszont már mindig érvényes marad az okmány. A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Covid a háború árnyékában: az ukrán egészségügyi miniszter szerint a járvány továbbra is tart. Viktor Ljasko felhívta a figyelmet arra, hogy attól még, hogy az oroszok épp lerombolják a városaikat, a járvány továbbra is tart Ukrajnában is. A miniszter azt is elmondta, hogy ennek megfelelően továbbra is ellátják oxigénnel a covidosokat kezelő kórházakat. Vakcinából van elég Ukrajnában, de az oltási kampányt logisztikai problémák hátráltatják – mondta, minden bizonnyal arra utalva ezzel, hogy az országban épp háború folyik. Ukrajnában eddig 5 040 518 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 112 459 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

A sokszervi gyulladáson korábban átesett gyerekeket várja a Semmelweis Egyetem új szakrendelése. Szerdától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén. A koronavírus-fertőzés gyerekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz vagy tünetmentesen zajlik, ugyanakkor a súlyos szervi károsodással járó krónikus betegséggel vagy komoly fejlődési zavarokkal élők, illetve a kóros elhízásban szenvedők esetében gyakrabban alakul ki kórházi kezelést is igénylő szövődmény, elsősorban tüdőgyulladás. A sokszervi gyulladás (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome, PIMS) ezzel szemben kései szövődményként a koronavírus-fertőzést követően, általában 2-4 héttel később jelentkezik.

A kormány a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Magyarország járványügyi biztonságának fenntartásáért a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alap- egészségügyi ellátást és koronavírus-tesztelést végezve segítik a menekültek fogadását. Minden Magyarországra belépő menedékkérőn lázmérést végeznek, ellenőrzik, hogy érvényes-e a koronavírus elleni védőoltásról szóló igazolvány, és fertőzés gyanújának fennállása esetén gyorstesztet végeznek. Ha a menedékes oltatlan vagy utolsó oltása régi, felajánlják neki a védőoltást. Amennyiben a menedékes lázas, hasmenéses panaszai vagy egyéb fertőző betegségre utaló tünetei vannak, helyszíni kislabort végeznek és elkülönítik a biztos diagnózisig. Fertőző betegség esetén a közvetlen kontaktokat is elkülönítik.

A WHO vizsgálatot indít az ukrajnai kórházak elleni támadásról szóló jelentések kapcsán. Eddig egy ilyen esetet erősítettek meg – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján arra az incidensre utalva, amelyben egy kórház került tűz alá, és négy ember meghalt. A további támadásokról szóló jelentések ügyében folyik a vizsgálat. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közölte, hogy a konfliktus következtében veszélyesen alacsony az ukrajnai kórházak oxigéntartaléka, ami befolyásolja a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők ellátását. Hozzátette, hogy a három legnagyobb ukrajnai oxigéngyár leállt, és most keresnek utánpótlást a szomszédos országokban, illetve módokat a biztonságos eljuttatáshoz. Több mint 2000 Covid-19-fertőzött szorul jelenleg oxigénre az ukrajnai kórházakban.

A fertőzöttek száma 440,1 millió, a halálos áldozatoké 5,972 millió a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján, amit az MTI szemlézett. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 79 143 716. A halálos áldozatok száma 954 518. Indiában 42 938 599 fertőzöttet és 514 246 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 28 846 495 fertőzöttről és 650 254 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!