83-an haltak meg, 3539 új fertőzöttet találtak kedden

2022. március 2. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 3539 (az előző napi adatokhoz képest +1502)
  • Új tesztek száma: 10 633 (az előző napi adatokhoz képest +5801)
  • Új halálos áldozatok száma: 83 (az előző napi adatokhoz képest -19)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3313 (az előző napi adathoz képest -297)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  133 (az előző napi adathoz képest -3)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 395 085 (az előző napi adathoz képest +303)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 170 630 (az előző napi adathoz képest +635)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 811 803 (az előző napi adathoz képest +905)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. A járvány kezdete óta összesen 44 134 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben Magyarországon.

Tovább csökkent a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, de az értékek még így is az emelkedett tartományba esnek. Az NNK jelentése szerint országos átlagban a korábbi hetekhez képest nagyobb mértékben csökkent a nyolcadik héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A vizsgált nagyvárosok közül hét település – Debrecen, Eger, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely és Zalaegerszeg – esetében figyelhető meg csökkenés.

Márciusban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton is lesz oltási akció, amelynek során előzetes regisztráció nélkül kérhetik a koronavírus elleni oltást a 12 év felettiek. Az 5–11 éves gyerekeket továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehet beoltatni a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Két hónap múlva, május elsejétől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Megtartásának vagy megszerzésének feltétele, hogy a második oltás után ne teljen el még hat hónap, különben fő szabály szerint már csak a megerősítő harmadik oltással együtt lesz érvényes az igazolvány. Ez alól kivételt jelent az, ha valaki két oltás után kapta el a vírust, akkor onnantól kezdve lesz még hat hónapig érvényes az igazolványa. A harmadik oltás beadása után viszont már mindig érvényes marad az okmány. Ehhez képest a harmadik oltások száma az utóbbi időben nem növekvő, hanem inkább csökkenő tendenciát mutat. Pedig a kormány februárban és márciusban is folytatta a decemberben sikeres oltási akciót. Bővebben erről itt írtunk.

Hamarosan a 6–11 évesek is beolthatók lesznek a Moderna védőoltásával, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezésre javasolja az Európai Bizottságnak a vakcina alkalmazását. Jelenleg csak a Pifzer oltóanyagából olthatók a 6–11 évesek.

A magyarok többsége hisz az orvostudományban, de elutasítja a koronavírus elleni kötelező oltást, derült ki az Ipsos februári kutatásából. A hazai lakosság közel fele (48%) bízik benne, hogy áprilistól visszatérhetünk korábbi életünkhöz, és megszűnnek a korlátozások Magyarországon is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!