A megerősítő harmadik dózis után korlátlan időre érvényes lesz az oltási igazolvány

2022. január 20. – 23:50

Másolás

Vágólapra másolva

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak, írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az oltási igazolványról szóló kormányrendelet aztán megjelent a Magyar Közlönyben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-i kormányinfón jelentette be, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz.

Most a KTK a szabályozást részletezve kiemelte, hogy oltatlan személy fertőzésen átesve sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő, fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül meg kell kapni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. A KTK azt is kiemeli közleményében, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!