Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogy hogyan! – pedagógusjelöltek tüntettek az Emmi előtt

2022. március 16. – 08:03

frissítve

Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogy hogyan! – pedagógusjelöltek tüntettek az Emmi előtt
Tüntetés az Emmi Akadémiai utcai főépülete előtt – Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.
  • A sztrájkban részt vevő tanárok és iskolák száma csak később derül ki.
  • Budapesti, pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket – jelentették a Telex tudósítói.
  • A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik.
  • Több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren.
  • Szerdán délután tanárképzős hallgatók tüntettek az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt.

Nem unalmas tüntetés ez. A színpadról egy hangosbeszélőn folyamatosan kérdéseket tesznek fel a tömegnek, a tömeg pedig hangosan válaszol, így tartják fent a folyamatos lelkesedést és bulihangulatot. Ilyen párbeszédek hangzanak el a színpadi ceremóniamester és a tömeg között:

Színpad: Mi a sztrájk?

Tömeg: Alapjog!

Színpad: Kis pénz!

Tömeg: Kis tanítás!

Színpad: Nincs pénz!

Tömeg: Nincs tanítás!

Színpad: Szabad ország!

Tömeg: Szabad oktatás!

Mint közben kiderült, a tömeget azért skandáltatják, mert egyelőre a hangosításra várnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Fizessétek ki a tanárainkat”, „Semmit rólunk nélkülünk”, skandálta több ezer diák a Parlament felé fordulva, majd elszavalták Petőfi Sándortól a Nemzeti dalt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Három helyszínről jöttek a Parlamenthez.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium harminc tanára polgári engedetlenkedik, körülbelül 12-en pedig sztrájkolnak. Törley Katalin, az iskola egyik tanára, a Tanítanék Mozgalom képviselője a Telexnek azt mondta, azért választották többen a polgári engedetlenséget, mert a február 11-én megjelent kormányrendelet miatt így tudnak láthatóbban tiltakozni. „Aki polgári engedetlenkedik, az mindent megtagad, ezzel láthatóbbá és érzékelhetőbbé teszik a sztrájkot. Egy olyan sztrájk, ahol az ember majdnem ugyanannyit dolgozik, mint előtte, az nehezen nevezhető erős érdekérvényesítő eszköznek.” Szerinte a tankerületek részéről érkeztek fenyegető üzenetek, de náluk ez inkább a dühöt fokozta, így többen álltak bele a mostani polgári engedetlenségbe, mint korábban.

Törley azt is mondta, hogy a Tanítanék Humán Platform és a PDSZ közösen tegnap elindított egy gyűjtést, amivel 110 tanár egynapi sztrájk miatt kieső bérét tudnák már fedezni. Ezt a pénzt majd pályázati úton lehet elnyerni.

Megkérdeztük azt is, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a sztrájk után, erre három dolgot mondott: a sztrájkjog visszaállításával, azonnali érdemi tárgyalásokkal a bérnövekedésről és a munkaterhek csökkentéséről.

Technikai okokból szakadt meg az adás.

Szegeden legkevesebb 15 iskolában sztrájkolnak tanárok, ebből három középiskola, a többi általános, és utóbbiakban magasabb a részvételi arány, mondta a Telexnek Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének városi titkára. Szerinte lehetséges, hogy ennél több intézményben is van még sztrájk, mert a korábbiak idején is előfordult, hogy egyes iskolák előre ugyan nem jelezték a szakszervezetnek, de utólag közölték, hogy náluk is volt. Nem kizárt, hogy a következő napokon még többen csatlakoznak, mondta. Azt sem lehet még pontosan tudni, hogy jelenleg melyik iskolában milyen arányban sztrájkolnak a tanárok, erről a szakszervezet később kap összesítést.

A szegedi tüntetés – Fotó: Bálint András
A szegedi tüntetés – Fotó: Bálint András

A Kossuth téri tüntetést a Facebookon „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel hirdették meg. A rendezvényt több gimnázium diákönkormányzata szervezi, az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja. A szervezés előzménye, hogy két 11. osztályos diák petíciót indított a SzabadaHangon azért, hogy kiálljanak tanáraik és az oktatásban dolgozók sztrájkja mellett. A petíciót már több mint 2500-an írták alá. Déltől beszédeket is tartanak. Felszólal Berg Judit és Molnár Áron (noÁr) tegnap megjelent „Tanítani akarunk!” című számát is itt lehet először élőben meghallgatni.

Megérkeztek a diákok a Kossuth térre, több ezren lehetnek mostanra. Tömött sorokban több mint hét percig tartott, mire a sor vége is elhaladt a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai épülete mellett. Páran az ablakból kikukucskáltak, de itt ablakot senki nem nyitott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Éneklik a diákok a bazilika előtt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az ország egyik legjobb iskolájának számító Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium több mint 50 tanára írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amelyben egyetértenek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete által bejelentett sztrájkkövetelésekkel. A nyilatkozatban ugyanakkor azt írják:

az elégséges szolgáltatás előírt feltételei ellehetetlenítik a valódi sztrájk lehetőségét, annak érdekérvényesítő szerepét. A sztrájkjogot így lényegétől, a nyomásgyakorlás eszközétől fosztották meg.

A Fazekas tanárai emellett kinyilvánítják, hogy szolidárisak azokkal a sztrájkoló kollégákkal, akik e lehetetlen feltételek mellett is vállalják a törvényesített sztrájkot. „Támogatunk minden olyan tenni akarást, amely a munkakörülmények javításáért, az oktatásban-nevelésben résztvevők munkaterhelésének csökkentéséért és a közoktatásban dolgozók magasabb keresetéért is küzd” – olvasható a nyilatkozatban.

Lassan megtelik a Szent István tér a Bazilikánál, miután egyesült a két vonuló diákcsoport. „Legyen szabad a grund”, énekli az ezres diáktömeg a Mi vagyunk a grund dalt a Pál utcai fiúkból.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Megérkeztek a Szent István-bazilikához a Fővám térről indulók, ahol már több száz diák várta őket. „Tanulni akarunk, de tanítani ki fog?” skandálással és tapssal egyesül a két csoport. Visszhangzik a Szent István tér a diákoktól. Már most ezren lehetnek itt, és még nem ért ide mindegyik csoport.

„Itt a tettek ideje, mi már túl vagyunk a szavakon” – írták az egyik táblára. „Holnap ki fog tanítani?” – szólal meg az újabb rigmus a Szent István téren.

A sztrájkbizottság tagjai is nyilvántartást vezetnek arról, melyik tanár mikor kezdi vagy fejezi be a munkabeszüntetést, mondta a Telexnek Vőneki Ádám, a Pedagógusok Szakszervezetének alapszervezeti titkára, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára, aki az intézményi sztrájkbizottság vezetője.

Szerinte gördülékeny volt az együttműködés az iskola vezetése és a sztrájkbizottság között. Most három napra tervezik a sztrájkot, az első három tanítási órát mindennap megtartják, aztán 11-14 óra között van a tényleges munkabeszüntetés. Azt, hogy a jövő héten hogyan folytatják, a kormány és a szakszervezet közötti tárgyalások eredményétől teszik függővé. Vőneki szerint nem okozott feszültségeket a tanári karban, hogy az iskolában 39-en sztrájkolnak, 15-en pedig nem: tiszteletben tartják egymás véleményét és döntését.

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium körülbelül 40 tanára sztrájkol ma. Az iskolában mindössze 10 diák van, a többieket nem vitték be a szüleik. Az iskola egyik tanára a Telexnek azt mondta: egész héten folytatják a sztrájkot, jövő héten hétfőn már fognak tanítani, de egyeztetnek még a tiltakozás folytatásáról.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex


„Kis pénz, kis tanítás, nagy pénz, nagy tanítás”, ezt skandálja a másik vonuló diákcsoport, akiknek míg az eleje a Nyugati térnél járt, a vége a Jászai Mari térnél. „Kiállunk a tanáraink mellett” kiabálják.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

A mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola tizenhat dolgozója reggel nyolc és tíz között polgári engedetlenségi akcióban vett részt: nem veszik fel a munkát, nem tartják meg az óráikat. A Facebookon közzétett nyilatkozatukban ezt írták: „10 órától kezdődően a munkát felvesszük, tanóráinkat órarend szerint megtartjuk, valamint a kötött munkaidőnk neveléssel-oktatással le nem kötött, illetve kötetlen részének feladatait is ellátjuk. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem pártpolitikai indíttatású, nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt, az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk”.

Süss fel nap, éneklik a gimnazisták a Vörösmarty térre érkezve a szemerkélő esőben, majd a Kossuth Lajos azt üzente nóta következik. Sokak kabátján még fenn a piros-fehér-zöld kokárda, mellette a kockás kokárda is. „Fizessétek ki a tanárainkat” – skandálják percekig a Vörösmarty téren. „Tanár nélkül nincs jövő!” – hangzik aztán. A diákok a teraszokon ülőket hívják fel arra, hogy „gyertek velünk”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Pécsi civil szervezetek közösen hirdettek programokat a diákoknak a március 16-i sztrájk idejére. Az esemény leírása szerint „a pedagógusok követeléseivel egyetértő szülők kifejezhetik támogatásukat úgy, hogy aznap az iskola helyett valamelyik programra viszik el gyereküket. Így közösen szolidaríthatunk a sztrájkolókkal, és felhívhatjuk a figyelmet az ügy fontosságára.”

Az Emberség Erejével Alapítvány munkatársai azt mondták a Telexnek, több helyszínre is szerveztek programot, de mivel sokan visszamondták a jelentkezésüket, szerdán végül csak a Szabadkikötő nevű helyre tervezett programokat tartják meg. Itt délelőtt a Drukker Közösségi Nyomdaműhely tart „12 pont” címmel nemzeti riso workshopot, az Amnesty International pedig „Barna Hajnal” címmel tart foglalkozást az előzetesen regisztrált diákcsoportoknak. Déltől a Társaság A Szabadságjogokért tart választási jogi műhelyt, délután kettőtől pedig az Emberség Erejével Alapítvány „Mission X” című programján lehet részt venni.

Előkészületek a pécsi Drukker “12 pont” című riso műhelyén – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex
Előkészületek a pécsi Drukker “12 pont” című riso műhelyén – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Amikor a sor eleje már a Szabad sajtó útjánál jár, a vége még el sem érte az Irinyi utcát a Váci utcán. A Szabad sajtó útján hangosan megtapsolják a forgalmat, amit legalább 5-8 percre megfog a zebrán átvonuló tömeg. „Mit nem akarunk?” – kérdezi megafonnal az egyik szervező. „Buta országot” – vágja rá a tömeg, ami megközelítheti az ezer embert is. Pár autós dudával bíztatja a diákokat, de a Piarista Gimnázium ablakaiból is integetnek, tapsolnak a diákok. Hamarosan a Vörösmarty térre érkezünk.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium nem állami iskola, így az itt dolgozó tanárok nem sztrájkolnak. A szolidaritásukat mégis szeretnék kifejezni kollégáikkal, ezért a tanárok erre a napra nem kapnak fizetést, és az így felgyülemlett pénzt az Ukrajnából menekülők támogatására fordítja az iskola. Ezen kívül mint írják:


„Ügyeletet és programot ajánlunk fel mindazoknak, akik a sztrájk miatt nem tudják biztosítani a gyermekek felügyeletét március 16-án reggel 8.00-tól 14.00-ig.”


Az iskolában játékokat, beszélgetéseket, foglalkozásokat szerveznek az érkező diákoknak.

A Szél Kálmán térről körülbelül 400 diák tart a Margit hídon keresztül a Kossuth tér felé, azt kiabálják, hogy „a sztrájk alapjog”.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Szabad ország, szabad oktatás! – visszhangzik a Váci utcában, mire a Ferenciek terére ér a Fővám térről induló, sokszáz fősre duzzadt diákcsoport. Rendőri kísérettel vonulnak a Bazilika felé, az éttermek teraszairól fotózzák a nem mindennapi látványt a turisták.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanárai a tanáriban tartózkodnak. Az egyik pedagógus szerint kevesen sztrájkolnak, és aki most sztrájkol, annak jövő héten kell le dolgoznia a hiányzó órát. Bár az iskolára kiraktak egy felhívást a diákoknak, hogy aki tud, ne jöjjön iskolába, a legtöbb tanuló ma is bement.

Perceken belül elindulnak A Fővám térről a diákok a Váci utcán a Szent István Bazilika fele. Több mint 500 diák lehet a helyszínen, túlnyomórészt gimnazistákat látni, de van pár kisebb diák is a tömegben. A Pál utcai fiúk című musicalből éneklik közösen a Mi vagyunk a grund című számot, miközben előkerült egy hatalmas molinó „A tanárokkal vagyunk felirattal”. A sztrájk alapjog – olvasható egy másik táblán, egy harmadikon pedig azt írják, „Több fizetést a tanároknak”. Szabad ország, szabad oktatás – kezdik el skandálni. Nincs pénz, nincs tanítás – így hangzik a következő rigmus, amit elgyakorolnak még indulás előtt.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex


Szegeden a különböző oktatási intézmények dolgozói előzetesen egyeztettek a sztrájkról, mondta a Telexnek Erdélyi Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára, a PDSZ megbízottja, és erről számolt be Fiedler Judit, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára is. Erdélyi szerint még most tanulják, hogyan lehet ilyen esetekben együttműködni, mert korábban nem igazán volt erre példa. Szerinte az előző, figyelmeztető sztrájkhoz hasonló lesz a tanárok részvétele a mostaninál. Szerdán, csütörtökön és pénteken csak az érettségi tárgyakban lesznek óráik a sztrájkolóknak, a jövő héten két napra felfüggesztik a tiltakozást, és úgy tartják meg az órákat, hogy a kötelező ötben százalékos arány meglegyen.

A Debreceni Görgey utcai Óvoda és az Arany János Óvoda is részt vesz a sztrájkban, a szakiskolák pedig szolidaritásukat fejezték ki, mondta a Telexnek Tömöriné Tóth Anna, a Pedagógusok Szakszervezetének Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Sztrájkolnak a pécsi és szigetvári óvodákban is, a fenntartó önkormányzatok támogatják őket ebben, és nem vonnak le a fizetésükből a munkabeszüntetés ideje alatt; a pécsi önkormányzat pedig három napi bért kifizet a dolgozóknak, mondta a Telexnek Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya megyei szervezetének elnöke.

Bitterné szerint Pécsen egész hétre szól a megállapodás, Szigetváron a mai napra biztosan, illetve Kozármislenyben is tárgyalnak a fenntartóval, ott a mai napon még nem volt megegyezés, ezért az óvodai dolgozók ott nem léptek sztrájkba, de Bittnerné szerint jó esély van arra, hogy a hét további részében már ott is csatlakozhatnak.

Már nagyjából 400-500 diák gyülekezik a Fővám téren. Ez az egyik gyülekezőpont, innen indulnak a diákok a Kossuth térre, ahol szolidaritási akciót tartanak a sztrájkoló tanárok mellett. Mint a szervezőktől megtudtuk, nyolc belvárosi iskolából érkeznek a résztvevők, a tanárok azonban nem csatlakozhattak.

Fotó: Cseke Balázs / Telex
Fotó: Cseke Balázs / Telex

10 óra után három helyszínről indulnak meg a diákok a Kossuth tér fele: a Fővám tér mellett a Hősök terénél és a Széll Kálmán téren is meghirdettek gyülekezést. Az eső miatt előkerültek az esernyők, de a diákok lelkesedését a rossz idő, úgy tűnik, nem csökkenti, kisebb-nagyobb csoportokban beszélgetnek. Kockás zászlókat és egy Eötvös feliratú táblát látni eddig a magasban. Folyamatosan érkeznek a Fővám térre befutó villamosokról az újabb és újabb csoportok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!