A budapesti Kölcsey gimnáziumban harminc tanár polgári engedetlenkedik, tizenkettő pedig sztrájkol

2022. március 16. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium harminc tanára polgári engedetlenkedik, körülbelül 12-en pedig sztrájkolnak. Törley Katalin, az iskola egyik tanára, a Tanítanék Mozgalom képviselője a Telexnek azt mondta, azért választották többen a polgári engedetlenséget, mert a február 11-én megjelent kormányrendelet miatt így tudnak láthatóbban tiltakozni. „Aki polgári engedetlenkedik, az mindent megtagad, ezzel láthatóbbá és érzékelhetőbbé teszik a sztrájkot. Egy olyan sztrájk, ahol az ember majdnem ugyanannyit dolgozik, mint előtte, az nehezen nevezhető erős érdekérvényesítő eszköznek.” Szerinte a tankerületek részéről érkeztek fenyegető üzenetek, de náluk ez inkább a dühöt fokozta, így többen álltak bele a mostani polgári engedetlenségbe, mint korábban.

Törley azt is mondta, hogy a Tanítanék Humán Platform és a PDSZ közösen tegnap elindított egy gyűjtést, amivel 110 tanár egynapi sztrájk miatt kieső bérét tudnák már fedezni. Ezt a pénzt majd pályázati úton lehet elnyerni.

Megkérdeztük azt is, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a sztrájk után, erre három dolgot mondott: a sztrájkjog visszaállításával, azonnali érdemi tárgyalásokkal a bérnövekedésről és a munkaterhek csökkentéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!