Gulyás Gergely: Május elsejéig érvényesek a védettségi igazolványok két oltással

2022. február 3. – 07:03

frissítve

Gulyás Gergely: Május elsejéig érvényesek a védettségi igazolványok két oltással
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a védettségelismerés szabályainak változtatásáról döntött a szerdai kormányülésen, viszont nem tárgyaltak a Völner–Schadl-ügy kormányzati szerveket és személyeket érintő kérdéseiről, már csak azért sem, mert „a kormány egy komoly testület”, így nem való a napirendjére például Rogán Antal kabinetfőnökének vizsgabotránya. Gulyás Gergely az ügyészséghez irányította a Telexet Antal, Barbara és Ádám nevének hallatán.

Csütörtökök reggel hétre hirdetett kormányinfót a kabinet, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőtől megtudjuk, mit miért tesz a kormány.

Gulyás bejelentette, a kormány megváltoztatta korábbi döntését, és mégsem veszítik érvényüket február 15-én a kétoltásos személyek védettségi igazolványai. A miniszter beszélt az Orbán–Putyin-találkozóról, valamint az Ukrajnát érintő katonai fenyegetettségről is, kijelentette, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak, végül azonban mégis a Völner–Schadl-ügyben izzasztották meg leginkább az újságírók.

A magyar kormány mindezek mellett arra is képes, hogy választási évben ne emelkedjen, hanem csökkenjen az államháztartási hiány – állította a miniszter, miután elsorolta, milyen béremeléseket, családtámogatási és egyéb intézkedéseket hozott „a baloldallal szemben” a kabinet.

Orbán beszámolt a kormánynak a putyini találkozójáról, és ez alapján a kormány úgy gondolja, Magyarország és az EU érdeke is, hogy fenntartsa az ország a dialógust Oroszországgal, de közben mindent meg kell tenni, hogy bármilyen konfliktust, erőszakot és háborút elkerüljenek. Az nem Magyarország döntésén fog múlni, hogy a nyugati országok garantálják-e Oroszország kéréseit.

Gulyás elismételte azt is, hogy 2036-ig biztosított az orosz gázszállítás Magyarországon, de Orbán plusz egymilliárd köbmétert kért Putyintól, erről még nincs végleges döntés, de tárgyalnak.

Gulyás az orosz–ukrán konfliktusról azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna területi szuverenitását még Oroszország is tartsa tiszteletben. Szerinte a jelenlegi kérdés akörül forog, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e.

Megváltoztattuk korábbi döntésünket, így akik két oltást kaptak, azok védettségi igazolványa az uniós szabályokhoz igazodva május 1-jéig érvényben marad – mondta Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésről beszámolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a járványügyi adatokról, valamint arról, hogy miután a védettségi igazolások ügyében az EU nem szigorított, a magyar állampolgárokat sem szeretnék diszkriminálni.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul ugyanis át a védettségi igazolvány Magyarországon, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-i kormányinfón jelentette be, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz.

A miniszter úr sűrű programjához igazodva csak ilyen időpontra tudtuk meghirdetni a kormányinfót – indokolta Szentkirályi Alexandra a reggeli kezdést, hozzátéve, Gulyás Gergelynek fél 9-kor el kell indulnia valahova.

Ugyan a bíróság korábban elutasította a letartóztatásukat, a Központi Nyomozó Főügyészség sikeres fellebbezése nyomán újabb három ember került előzetesbe a Schadl–Völner-ügyben. Eredetileg Schadl Györgyöt, illetve a gyakran csak „Gazdámként” említett R., valamint a végrehajtói kar elnökének sofőrjét tartóztatták le annak ellenére, hogy az ügyészség összesen hat embert akart rács mögött látni.

A főügyészség fellebbezett az ügyben, a bíróság pedig az RTL Klub Házon kívül című műsorának információi alapján meg is változtatta a döntését, így végül mégis előzetesbe került a három meg nem nevezett gyanúsított.

Kedden Orbán Viktor az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában. Maratoni, közel ötórás tárgyalás után állt ki Orbán és Putyin sajtótájékoztatót tartani, ahol Orbán arról beszélt, hogy orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés, Putyin pedig elmondta, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyta Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait. Erről itt írtunk bővebben.

Ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálására, akkor sztrájkba lépnek. Ezt a Mozdonyvezetők Szakszervezete közölte, a MÁV-Volán-csoport azonban a sztrájk bejelentését jogellenesnek tartja, „különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik.”

Eközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több helyről is olyan visszajelzést kapott, hogy túlkapások és retorziók érték a hétfői pedagógussztrájkban részt vevő tanárokat és diákokat. A PDSZ és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban, a kormány szerint a munkabeszüntetés jogellenes volt.

Nem tudott a Miniszterelnökségen a Völner-üggyel kapcsolatban tartott házkutatásról, mert ezekben az esetekben csak a felügyelő minisztert értesítik, aki nem ő, hanem Süli János – állította Gulyás Gulyás Gergely szerdán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitart amellett, hogy a kormánynak a gyanúsítás nyilvánosságra kerüléséig nem volt tudomása a volt igazságügyi államtitkárt érintő, súlyos korrupciós ügyről. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban még tavaly november 25-én összehangolt akcióval készült: reggel nagyjából azonos időben házkutatást tartottak a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is. A hatóságok akkor iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!