RTL: Három minisztériumban is házkutatást tartott az ügyészség a Schadl-Völner-ügy miatt novemberben

2022. január 31. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Három minisztériumban is házkutatást tartottak Völner Pál és Schadl György korrupciós ügyei miatt – írja az RTL.

A Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én összehangolt akcióval készült: reggel nagyjából azonos időben házkutatást tartottak a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is.

Ekkorra Schadl György már hetek óta letartóztatásban volt többek között vesztegetés gyanúja miatt, Völner Pált viszont csak később, december 7-én gyanúsították meg.

A hatóságok iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással. Ilyen pályázati ügy volt például, amikor Völner Schadl Aqua Energy Solution Zrt. nevű veszteséges cégének – ami egy új találmány, egy vízüzemű motor felfuttatására jött létre – próbált állami támogatást szerezni.A cégről és a motorról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Völner később arról számolt be, hogy Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel egyeztetett, aki elmondása szerint „szeretettel várja ezt a dolgot”.

November 25-én az ügyészség Süli irodájában is házkutatást tartott, a Miniszterelnökségnél. Schadl cégével, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat kérték tőle. A munkatársak majdnem egy órán át keresték az iratokat, de végül semmit sem találtak, és azt mondták, hogy Süli János naptárában sem volt nyoma ezzel kapcsolatos találkozónak.

Az ügyészek végül egy támogatási listát vittek el a minisztériumból. A házkutatás vége előtt tíz perccel megjelent Süli János tárca nélküli miniszter is, és vele is ismertették a házkutatás okát.

A nyomozati iratokból nem derül ki egyértelműen, hogy a házkutatások során mennyit árultak el a nyomozók a folyamatban lévő ügyről a minisztériumok jelen lévő munkatársainak. Az RTL kereste a kormányt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vagy a kormány tagjai értesültek-e a házkutatásokról, és ha igen, tisztában voltak-e vele, hogy milyen ügyben nyomoznak, de nem kaptak választ.

A nyomozati iratokból az is kiderül, hogy az ügyészség már november 10-én értesítette a Szabályozott Tevékenységek Felügyelei Hatóságának elnökét arról, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták, és többek között hivatali vesztegetéssel gyanúsítják. A kormány azt sem árulta el, hogy a hatóság megosztotta-e ezt az információt akár bármelyik miniszterrel, akár a miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta az RTL Híradó kérdésére, hogy aznap értesült először a Völner Pál ellen folyó eljárásról, amikor az ügyészség kikérte a mentelmi jogát

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték. Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!