Március 10-re sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők, a vasúttársaság szerint jogellenes a sztrájkfenyegetés

2022. február 2. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálására, akkor sztrájkba lépnek. Ezt a Mozdonyvezetők Szakszervezete közölte hivatalos honlapján.

Azt állítják, hogy 2021-ben nem kaptak béremelést, ami elfogadhatatlan a növekvő infláció idején. A munkabeszüntetést meghatározatlan ideig tartják, egyben felszólították a MÁV-ot a tárgyalások haladéktalan megkezdésére.

A március 15-i nemzeti ünnep keddre esik, előtte négynapos hosszú hétvége lesz.

A MÁV-Volán-csoport mint munkaadó, szerda délután reagált a szakszervezet közleményére. A vasúttársaság szerint „a tavaly megkötött, 2022 januárjában módosított és jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó a 2021. évben maradéktalanul betartotta és a 2022. évben is betartja.” A közleményük szerint ez azt jelenti, hogy a mozdonyvezetők munkabére „az elmúlt öt év során több mint 60 százalékkal növekedett, amit az idei év elejétől újabb 10 százalék béremelés követett.”

Az állami vállalat a sztrájk bejelentését jogellenesnek tartja, „különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik.” Arra is kitérnek, hogy a mozdonyvezetőket foglalkoztató más szakszervezetek elzárkóztak a munkabeszüntetéstől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!