A protokollból világos, miért nem volt magyar zászló Macron és az ellenzék találkozóján a francia nagyköveti rezidencián

2021. december 15. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a francia és az EU-s zászló volt látható a háttérben azon a hétfői találkozón, amelyen Emmanuel Macron az ellenzék képviselőit fogadta a francia nagykövet rezidenciáján – állapította meg a kormánypárti sajtó, azt sugallva, hogy a magyar zászló hiánya a „baloldal” jelenlétében „beszédes”. A valódi választ azonban a diplomáciai protokoll adja meg.

A francia elnök az Orbán Viktorral folytatott kétoldalú és a V4-ek vezetőivel tartott közös tárgyalás között találkozott Karácsony Gergely főpolgármesterrel, az összellenzéki kormányfőjelölt Márki-Zay Péterrel, a Momentumot vezető Donáth Annával és a DK-tól Dobrev Klárával, aki az Európai Parlament egyik alelnöke is.

A találkozó a francia nagykövet rezidenciáján zárt körű volt, egyetlen fotós volt jelen, az ő fényképét először Donáth Anna, aztán Márki-Zay Péter is kiposztolta a megbeszélés után. Ezen Macron a négy vezetővel beszélget, a háttérben az EU és Franciaország tavaly kicsit megváltoztatott zászlaja látható.

Magyar zászló nincs a képen – erre csapott le a kormánypárti Mandiner, majd a Bors de a megállapítás ugyanígy bekerült kormányközeli KESMA-hoz tartozó megyei lapok közé is.

Megjegyezték, hogy amikor Macron ugyanitt a szlovák kormányfővel, Eduard Hegerrel tárgyalt, akkor kint volt harmadikként a szlovák zászló is. Vagy, amikor Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökét fogadta Orbán Viktor, akkor is kint volt a francia zászló a magyar és az EU-s mellett.

A kormánypárti lapok többsége a Mandiner cikkéhez hasonlóan nem mondja ki, mit mond a magyar zászló „beszédes”, „sokat mondó” hiánya, „a baloldallal” tartott francia találkozón. A kormányzati retorika alapján éppúgy lehet igazolása annak, hogy a baloldalnak nem jár a nemzeti zászló – Kövér László házelnök szerint amúgy is nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ellenzék –, de az is, hogy – megint csak a házelnök egyik beszédére utalva – a Trianonért felelős Franciaország nem szívesen teszi ki a magyar zászlót.

A 100 milliárdos MTVA kommentekből építette fel a hírt

A két lehetőség viszont egymást kizárja, hiszen, ha a nemzetellenesnek tartott baloldaltól tagadja meg a francia diplomácia a nemzeti lobogót, akkor helyesen jár el, ha viszont ez a kifogás esetleg azt sugallaná, hogy a francia diplomácia lekezeli Magyarországot, akkor az közvetve azt jelenti, hogy az ellenzéknek ezek szerint járna a nemzeti lobogó, mert ők is a nemzet részei. Ezért inkább döntsön mindenki hangulata szerint, melyik kifogást fogadja el, a cikkekben elég a sokat sejtető megállapítás: franciák, baloldali magyar ellenzék, magyar zászló nincs.

Az Origo feloldotta a fenti helyzetet, a zászló hiányát Macron ellenzéki vendégeire terhelve: „Vagyis jól látható, hogy csak a magyarországi baloldal feledkezik meg a nemzeti zászlóról.”

A legnagyobbat viszont az M1 Híradója gurította kedden zászlóügyben, az „Alagsorban tárgyalhattak” című bejátszásával:

Németh Balázs bemondó – akinek elfogult, hírhez fűzött véleménynyilvánítása miatt 2020 elején még a kizárólag kormánypárti jelöltekből álló Médiatanács is megbüntette a M1 híradóját – ezúttal egy kommentelőtől vett címmel vezette fel az anyagot, majd Volner János exjobbikos, exmihazánkos, jelenleg független képviselő bejegyzését idézte „Macron bácsiról”. Aztán jött a bejátszás, ahol egészen elszabadult a kommentidézet, Donáth bejegyzése alól szemezgetve. Egy, önmeghatározása szerint hírműsorban.

„Váróterem, késik a személyvonat – kérdezte egy kommentelő. Egy másik hozzászólásban pedig azt szúrták ki, hogy Dobrev Klára mellett a földön hevert egy női kézitáska” – hangzott el a Híradóban, amely aztán ráfordult a kormánypárti sajtó által hiányolt magyar zászlóra is.

„Magyar zászló nem látszik a képen, vagyis a tárgyalás helyszínén nem tették ki a magyar zászlót” – állapította meg a 100 milliárd forint feletti közpénzből gazdálkodó MTVA csatornájának hírműsora, az Origo fentebb idézett cikkéből hozva a „magyarországi baloldalt” terhelő felelősség megfejtését is.

Mindezt úgy, hogy a bejátszás elején hosszan mutatta Macront és Orbán Viktort, megjegyezve, hogy a francia elnök programja nem hivatalos részében találkozott az ellenzékkel, azaz akaratlanul is jelezve ezzel, hogy nem ugyanaz a protokoll érvényes a két találkozóra.

A kormány képviseletéhez jár a zászló

Kétségtelen, hogy a francia nagykövet Csaba utca rezidenciáján a szlovák kormányfő látogatásakor kint volt a szlovák zászló is. A különbség azonban könnyen megfejthető: Eduard Heger kormányfő, így Szlovákia képviseletében jelent meg a találkozón. A protokoll itt előírja mindkét fél zászlaját.

Márki-Zayék azonban nem kormányzati képviselőként voltak jelen, így az informális találkozó protokolláris szabálya nem is követelte volna meg a magyar zászlót

– tette világossá a Telexnek egy korábban magas beosztásban dolgozó egykori diplomata. Ugyanezt a diplomáciai protokoll szerinti szabályt erősítette meg más, nemzetközi diplomáciai forrás is.

Ez igaz Orbán és Le Pen legutóbbi találkozójára is, ahol ugyanakkor kint volt a zászló: ez sem volt kötelező, csupán egy gesztust jelentett. Persze nem csak Le Pennek szólt a gesztus, nyilván a találkozó PR-értéke is nagyobb, ha nem egyszerűen az ellenzéki Nemzeti Tömörülés vezetőjét fogadja a kormányfő, hanem olyan politikai tényezőt, aki Franciaország képviselőjeként mutatható be. Ezt hangsúlyozza a francia zászló egyébként udvariasságnak is felfogható kitétele Le Pen mögé.

A dolog tehát nem a Trianonért felelős Franciaország „sokat mondó” csibészsége vagy az ellenzék nemzetietlenségének „beszédes” bizonyítéka, csupán a diplomáciai protokoll szabályainak követése.

Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozóját követő sajtótájékoztató, háttérben a francia és a magyar zászlóval – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozóját követő sajtótájékoztató, háttérben a francia és a magyar zászlóval – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A Városházán más lett volna, de a házkutatás előtt átkerült a helyszín a franciákhoz

Mellesleg a találkozón tulajdonképpen Macron is csak vendég volt, a házigazda a francia nagykövet volt, miután azt az előzetes tervekkel ellentétben nem a Városházán tartották meg.

Ha Macront a főpolgármester látta volna vendégül, akkor minden zászló ott lehetett volna: a házigazda Karácsony részéről kézenfekvően ott lett volna a budapesti, a magyar, és az EU-s és a Franciaországot hivatalosan képviselő Macron révén melléjük került volna a francia zászló is.

Még pénteken is úgy volt, hogy Macron a Városházára megy. Zajlottak erről az egyeztetések, megállapodtak, hogy csak egy fotós mehet be a résztvevőkön kívül, aztán a magyar fél számára váratlanul a franciák azt javasolták, hogy a találkozó legyen inkább a nagykövet rezidenciáján.

Ez logisztikailag valóban egyszerűbb volt, mert így a francia elnök minden találkozója Budára esett – leszámítva a Kozma utcai zsidó temetőt, ahol Macron a programja elején Heller Ágnes sírjánál tette tiszteletét. Orbán a Karmelitában, Áder János államfő a Sándor-palotánál és a V4-ek a Várkert Bazárban találkoztak Macronnal.

Lehet, hogy ez volt a döntő szempont, mindenesetre tény, hogy szerencsésen jött ki a helyszín áttétele:

hétfő délelőtt ugyanis a Városházán – az épület állítólagos eladási szándékának hátterét feltárandó – a rendőrség házkutatást tartott. Karácsony ezután nyilatkozta azt, hogy innentől kezdve senki „sincs biztonságban ebben az országban” – a Belügyminisztérium szerint azonban mindenki biztonságban van. Biztonság ide vagy oda, az igen valószínűtlen, hogy néhány órával egy ilyen házkutatás után a francia elnök megjelenhetett volna az épületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!