Orbán: Agglegények lettünk

2021. október 26. – 16:20

frissítve

Orbán: Agglegények lettünk
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden találkozott Orbán Viktor Marine Le Pennel, a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltjével Budapesten, a Miniszterelnökség épületében. A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésüket követő közös tájékoztatót Orbán azzal kezdte,

Franciaország egy nagy állam és egy nagy nemzet, egy vezető politikus látogatása ezért mindig nagy megtiszteltetés.

Majd azért is köszönetet mondott vendégének, hogy amikor „Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták keresztre feszíteni” az Európai Parlamentben, akkor Marie Le Pen kiállt mellette.

Orbán elmondta, hogy Le Pennel fontos megbeszéléseket folytattak a Fidesz és a Nemzeti Mozgalom szövetségéről, hiszen

Európai agglegények lettünk újra, miután az „Európai Néppártban nem lehetett maradni”.

Marine Le Pen méltatta a magyarokat, az „évszázadok óta szabadságharcos nemzetet”, és méltatta Orbán Viktort is, aki az új szabadságharcot vívja, és sikerrel védte meg a migráció ellen saját hazáját és saját kultúráját. Le Pen szerint a szabadság a legfontosabb érték, azonban az Európai Unió már nem képes megvédeni, sőt, elveszi a nemzeti önrendelkezés. Le Pen szerint Franciaországra hasonló csaták várnak, mint – az uniós Alapszerződésben vállalt jogállami elvek megsértése miatt uniós eljárásokkal sújtott – Magyarországra és Lengyelországra. Le Pen szolidaritásáról biztosította Orbán Viktort a Brüsszel elleni küzdelemben.

Azt üzenjük, tartsatok ki!

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A migráció egy élő seb

A kontinens versenyképessége csökkent, és nem tudnak megküzdeni az unió szintjén az energiaárak elszabadulásával sem. Orbán azonban később már kijelentette, hogy az energiaárak problémáját nem lehet Brüsszelből megoldani. Annak ellenére, hogy leszögezte, nekik „a jövőre is kell gondolniuk”, az unió klímaváltozás elleni küzdelmének jegyében fogant Fit for 45 csomagjáról megint elmondta, hogy „tönkreteszi az európai középosztályt”, mivel a klímakvóta az adó egyik formája, „a kvótakereskedelem” áremelkedést jelent.

  • Az Európai Bizottság a szerződések őréből egy ideológiai központtá alakult át, amit Orbán a szovjet ideológiai befolyást fegyveres védelmét előirányzó Brezsnyev-doktrínához hasonlított (miközben megjegyezte, kétségkívül nem mindegy, tankokkal vagy uniós eljárásokkal akarnak beavatkozni),
  • És persze nem tudja megoldani az Orbán által „élő seb”-nek nevezett migrációs kihívást sem.
  • Fontos sérelemként merült fel az NGO-k befolyása is, Marine Le Pen a radikális környezetvédőket nevén is nevezte.
  • A magyar kormányfő kiállt „barátunk”, Matteo Salvini mellett is, aki ellen épp bírósági eljárás zajlik azért, mert belügyminiszterként embertelen körülmények között tartott távol az olasz kikötőktől egy menekültekkel teli hajót.

Meg van támadva a magyar szuverenitás, meg vannak támadva a magyar szülők a gyermekeik szexuális nevelése ügyében. A magyarországi melegellenes törvénnyel kapcsolatos álláspontjáról egyébként Le Pent is faggatták a Karmelitában megjelent francia újságírók (Magyarországról csak a kormánymédia képviselői kaptak szót), de a francia politikus diplomatikusan azt kezdte el fejtegetni, hogy

én nem klónokat keresek, hanem szövetségeseket,

és azt mondta, nem akar vendégként leckéztetni, és pont azután, hogy felemelte szavát az Európára jellemző uniformizálással szemben.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Harmadjára indul el az elnökségért

Marine Le Pen 2011 óta vezeti a Nemzeti Tömörülést, melyet (még Nemzeti Front néven) apja, Jean-Marie Le Pen alapított. Pártelnöksége alatt a pártot a francia politika második legnagyobb erejévé formálta, miközben visszanyesegette az apja idején még a Nemzeti Frontot jellemző antiszemitizmust, nyílt rasszizmust, vagy a Pétain-nosztalgiát (ami a II. világháború idején a német megszállókkal kollaboráló elnökről nyerte el a nevét). Le Pen kétszer is indult a francia elnökválasztáson: 2012-ben harmadik helyen végezve elbukta a kétszereplős második fordulót, 2017-ben pedig a második körben szenvedett vereséget Emmanuel Macrontól. A pártelnöki székében idén nyáron ellenjelölt nélkül megerősített Le Pen 2022-ben harmadszorra is nekiveselkedik az elnökválasztási kampánynak. Azonban ezúttal nem csak a párt szavazótáborának növelésén kell dolgoznia, hanem saját bázisának lojalitása miatt is aggódhat.

Ugyanis a szélsőjobboldalon potenciális elnökjelöltként tűnt fel Marine Le Pen régi kritikusa, a Franciaországban ismert szélsőjobboldali tévés személyiség és író Eric Zémmour, aki folyamatosan lebegteti indulását a 2022-es francia elnökválasztáson (egyes kutatások szerint a hazája „újrafranciásítása” mellett síkra szálló talk-show-sztár népszerűbb a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltjénél).

Formálódik a nacionalista internacionálé

A találkozó apropóját az a törekvés adta, hogy az Európai Unió nacionalista, konzervatív és bevándorlásellenes pártjai a Fidesz Európai Néppártból történt kiebrudalása után újból nekiláttak egy közös platform, netán egy európai parlamenti frakció létrehozásának (az euroszkeptikus-jobboldali tömörülés megalakulása már a 2019-es EP-választás óta érik, érlelődik).

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

2021 júliusában ezen törekvés megalapozásaként adta ki 16 szélsőjobboldali párt a tájékoztató mindkét résztvevője által méltatott Felhívás Európa jövőjéért című pamfletet, mely az EU „reform”-ját szorgalmazza – a migráció korlátozásán, az uniós intézmények hatásköri megregulázásán, a nemzetállami, valamint a zsidó-keresztény örökség védelmén keresztül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!