Felszállt a pápa gépe Ferihegyről, itt olvashatja összefoglalónkat a látogatásáról

Legfontosabb

2021. szeptember 12. – 07:50

frissítve

Felszállt a pápa gépe Ferihegyről, itt olvashatja összefoglalónkat a látogatásáról
A gépről leszállva először Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, majd Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője köszöntötte Ferenc pápát – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Reggel 8 óra körül érkezett meg Magyarországra a Ferenc pápát szállító repülőgép. A 84 éves katolikus egyházfőt magyar kormányzati tisztségviselők és egyházi vezetők is köszöntötték a kifutópályán. Egy hosszú autókonvojjal indult tovább a Szépművészeti Múzeumba, ahol találkozott Orbán Viktorral és Áder Jánossal is.

Ferenc pápa a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak, írta az MTI. A pápa egyenként köszöntötte az újságírókat a Róma és Budapest közötti repülőúton vasárnap reggel. Azt mondta, tudja, hogy sokan várják. Nagy örömnek nevezte azt is, hogy a pandémia miatt hosszú idő után ismét utazhat.

Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfőt több mint hetven nemzetközi tudósító kísérte, közöttük öt magyar újságíró volt – mondta Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A pápai gép Horvátországon keresztül tette meg az utat, nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre.

A gépről leszállva először Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, majd Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője köszöntötte Ferenc pápát, de a hivatalos tájékoztatás szerint ott volt a kifutópályán Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Fotók: Ajpek Orsi / Telex Fotók: Ajpek Orsi / Telex
Fotók: Ajpek Orsi / Telex

Tóth Gabi szeretkezés helyett ölelkeznit énekelt

A közmédia közvetítésében nem lehetett követni azokat a pillanatokat, amikor Ferenc pápa Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozott, ezt csak az MTI által kiadott képeken lehet látni. A találkozóról kiadott összes fotót megnézheti ebben a cikkünkben.

Kiderült az is, hogy kedvenc magyar viccét vette elő a pápa a reptéren, a vatikáni nagykövet nem is bírta ki nevetés nélkül. Erről twittelt legalábbis Habsburg Eduárd, német-magyar katolikus író, forgatókönyvíró, Magyarország nagykövete a Szent Széknél a Vatikánban és a Máltai Lovagrendnél. Itt olvashatja el az ominózus viccet.

A pápa miséjét felvezető műsor egyik fő fellépője Tóth Gabi volt, aki módosította az Az én szívem című száma refrénjét: erdőben szeretkeznénk kezdetű sorát erdőben ölelkeznénknek énekelte. Itt lehet meghallgatni a dalt, melyről itt írtunk korábban.

Orbán azt kérte a pápától: mentse meg a keresztény Magyarországot

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Semjén Zsolt a Facebookon arról írt, röviden bemutatta az egyházfőnek az egyházpolitikánkat.

Orbán Viktor pedig arra kérte a pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot.

Orbán meg is ajándékozta az egyházfőt, átadta Ferenc pápának annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett – mondta az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Vatikán közleménye szerint a katolikus egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelemről és a családok védelméről esett szó az Orbánnal és Áderrel közös találkozón. Ferenc pápa is adott ajándékot a két magyar politikusnak, Ippolito Caffi 1800-as években készült festményének mozaikból készült másolatával lepte meg őket, amely a Pápai áldás a Szent Péter téren címet viseli.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is kint van a Hősök terén. Mint fogalmazott, a pápa a Lánchídról is beszélt, melynek szimbolikus összekötő erejére hívta fel a figyelmet.

A magyarországi egyházak vezetőinek köszöntőit már közvetítette a közmédia, a vallási vezetők egymás után szólaltak fel. A pápa ülve hallgatta a beszédeiket, szeretettel köszöntötte a vallási vezetőket. Olaszul tartott beszédet, amely után bocsánatot kért, amiért ült közben. „Már nem vagyok 15 éves” – mondta.

Az antiszemitizmus leselkedő veszélyére is felhívta a figyelmet. „Azon kell együtt dolgozni, hogy a gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt (..) az antiszemitizmus veszélyére gondolok, amely még mindig itt leselkedik Európában és másutt (..) ezt a gyújtózsinórt nem szabad hagyni, hogy lángra lobbanjon” – fogalmazott.

Ne ellenséget lássunk egymásban, hanem testvért. Le kell bontani az egymás közötti falakat – mondta a pápa. Arról is beszélt, hogy a Lánchíd Budapest jelképe, nem különválasztja, hanem egyben tartja a két városrészt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyar püspöki karnak pedig zárt körben demokráciáról és multikulturális közegről is beszélt a pápa, a beszédet a Vatikán hivatalos oldala közölte. Ebben a cikkünkben elolvashatja, hogy az egyházfő mit mondott a magyar egyházi vezetőknek.

Ezután pápamobillal indult a hívek közé. A jármű a múzeumból először a Dózsa György útra nyugati oldalára hajtott, onnan az Andrássy útra, egészen a Kodály köröndig, majd vissza, onnan pedig a Dózsa György út Műcsarnok melletti részéről érkezett a Hősök terére. Az autó hátuljában ült Erdő Péter bíboros. Az Andrássy úton egy percre megállt az autó, ekkor több csecsemőt is odavittek a pápához, aki megáldotta, megpuszilgatta őket.

Ferenc pápa a zárómisén: Mennyire messze áll ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket

A kongresszus zárómiséjét Erdő Péter olaszul megtartott beszéde vezette fel, aki egyebek mellett minden magyar keresztény üdvözletét adta át. A teljes mise csaknem két órán keresztül tartott.

Ferenc pápa egyebek mellett arról beszélt, hogy a kereszt sohasem divatos: napjainkban sem, de régen sem volt az. Ugyanakkor benső gyógyulást hoz. A kereszt előtt üdvös küzdelem játszódik le bennünk, amint „az Isten szerinti gondolkodás” összeütközik az „emberi gondolkodással”. Az egyik oldalon ott van Isten logikája, amely az alázatos szeretet.

Isten útja távol áll minden kényszertől, magamutogatástól és diadalittasságtól, mindig a másik javát keresi, egészen önmaga feláldozásáig. A másik oldalon viszont ott van az „emberi gondolkodás”, a világ logikája, amely ragaszkodik a megbecsüléshez és az előjogokhoz, a kedvező megítélést és a sikert keresi.

Velünk is megeshet, hogy félretesszük az Urat, a szívünknek egyik sarkába, de közben vallásosnak és jónak tartjuk magunkat, tovább járjuk a magunk szabta utat és nem engedünk Jézus logikájának. Ő azonban velünk van ebben a belső küzdelemben.

Nem abban áll a különbség, hogy ki vallásos és ki nem. A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!

A keresztény útja nem a siker ostromlása, hanem éppen azzal veszi kezdetét, hogy hátralépünk egyet, és ez megszabadít attól, hogy a középpontban legyünk – mondta.

A zárómisén mondott beszédének helyszíni beszámolóját itt lehet elolvasni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ferencpápa a mise végén magyarul mondta ki azt, hogy Isten áldd meg a magyart.

Egy rövid pihenő és átöltözés után a pápa elindult a reptérre, ahonnan többnapos szlovákiai útra ment tovább.

A kifutópályán ismét Semjén Zsolt ment oda hozzá beszélgetni. A pápa aztán felment a gép ajtajához vezető lépcsőn, és integetett az összegyűlt tömegnek. Pár perc múlva felszállt a gép Ferihegyről.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Legutóbb a kilencvenes években járt Magyarországon pápa

A kongresszus programjáról itt írtunk előzetesen, a pápalátogatás jelentőségéről pedig itt olvashat részletesen. Az utóbbi napokban több keresztény közéleti személyiség, Gégény István, Gundel Takács Gábor és Hodász András is írt véleménycikket a Telexre.

Nem túl gyakran jár a katolikus egyház feje Magyarországon, így a vasárnapi pápalátogatás nagy dolog volt, már csak azért is, mert Magyarországra utoljára a kilencvenes években utazott ide az akkori pápa, II. János Pál, a „lengyel jóbarát”. Ezután sorra készültek róla a szobrok, képeslapok, még egy teret is elneveztek róla, és Orbán Viktorra is nagy hatással volt.

Rendőrök biztosítják az Andrássy utat Ferenc pápa érkezésére várva – Fotó: Bődey János / Telex
Rendőrök biztosítják az Andrássy utat Ferenc pápa érkezésére várva – Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Forgalomkorlátozások, közösségi közlekedés

Itt foglaltuk össze, hogy milyen forgalomkorlátozások vannak érvényben vasárnap, a pápalátogatás idején.

A BKK közölte, szombaton és vasárnap több járat gyakrabban közlekedik, főleg a rendezvényt érintő útvonalakon.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!