Huszonhat oktató mondott fel az SZFE-n

2021. február 22. – 11:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhat oktató adta be a felmondását múlt pénteken, február 19-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) – írja a Független Szabad Egyetem közleménye. A 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével az alábbi oktatók mondták fel a munkaviszonyukat az egyetemmel, nem írták alá szerződésüket a következő félévre, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában:

  • Ari Zsófia, Bagossy László, Báron György, Bodor Johanna, Csató Kata;
  • Csizmadia Tibor, Dávid Attila, Fekete Ádám, Földényi F. László, Gábor György;
  • Garai Judit, Gigor Attila, Gimesi Dóra, Kárpáti Péter, Kovács D. Dániel;
  • Nagy Zoltán, Németh Gábor, Pálfi György, Róbert Júlia, Ruttkay Zsófia;
  • Sellő Hajnal, Schulze Éva, Schwechtje Mihály, Szórád Máté, Tóth Péter, Upor László

Németh Gábor a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a távozó oktatók közül szerinte mindenki arra készül, hogy a Freeszfe Egyesületben folytatja a munkát. Az egyesület 30 fővel alakult meg januárban, és nemrég újabb 60 tagot vettek fel. Jelenleg új helyet keresnek az oktatáshoz, mivel a VII. kerületi önkormányzattól használatba kapott Damjanich utcai épületet átadják a Molnár Antal Zeneiskolának. Németh szerint a helyzetet bonyolítja, hogy az ő értelmezésében a lemondott Upor László továbbra is az SZFE megbízott rektora, mert a jelenlegi szabályozás értelmében ehhez nem feltétlenül kell az egyetem alkalmazásában állnia. A tervük, hogy diplomát is tudjanak adni a hallgatóiknak.

Csató Kata bábművész, bábrendező a Telexnek elmondta, hogy ő is a Freeszfe Egyesületben fog tovább tanítani. A Damjanich utcából való kiköltözésről azt mondta, hogy az egyesület több budapesti kerülettől is kapott felajánlásokat épületekre, hogy ott folytathassák a képzéseket. Ezek közül néhányat meg is néztek, és Csató szerint akár már a héten megállapodhatnak az új helyszínnel. Az oktatást támogatásokból tervezik finanszírozni, és keresik a lehetőséget, hogy a tanulóknak diplomát is tudjanak adni.

Upor Lászlót az egyetem szenátusa még 2019 novemberében terjesztette fel a rektori állásra, de mint azt a Telexnek elmondta, azóta sem elfogadó, sem elutasító határozat nem született erről. „429 napja nem tudjuk, hogy ki az egyetem rektora” – mondta a különös jogi helyzetről, amelyhez hasonlót egyetlen másik európai országban sem látott. A Jászai Mari-díjas dramaturg a felmondással kapcsolatban azt mondta, kollégáival együtt pénteken adták fel postán a felmondólevelüket, amelyre egyelőre nem reagált az egyetem vezetése. Arról sem kaptak még tájékoztatást, hogy a felmondási idejük alatt az SZFE-n igényt tartanak-e a munkájukra. Upor azt mondta, ő tömbösítve továbbra is meg akarja tartani az óráit az egyetemen, amíg le nem jár a felmondási ideje.

Ő is a Freeszfe Egyesület keretei között akar tovább tanítani, szerinte online formában már jövő héten elkezdődhet ott az oktatás. A Damjanich utcai épületet viszont egyáltalán nem használják, a kulcsokat már vissza is adták az önkormányzatnak. Az egyesület új központjának kereséséről azt mondta, olyan helyet akarnak találni, amelyet megengedhetnek maguknak, és megfelel az oktatás követelményeinek is. „Azt akarjuk, hogy a hallgatók ne szenvedjenek nagyon a költözés miatt” – mondta Upor.

Hétfőn a Magyar Nemzetben jelent meg interjú az egyetemet fenntartó kuratórium elnökével, Vidnyánszky Attilával, amiben többek között azt mondta, hogy több új oktató, köztük külföldi vendégoktatók nevét is a reakciótól való félelem miatt nem hozták még nyilvánosságra. Azt mondta, hogy nagyon nehéz volt felkérni az új tanárokat, mert sokan jelezték, hogy bár támogatják az SZFE új vezetőségét, félnek a „megmondóemberektől” és az ilyenkor beinduló gépezettől, illetve a kommentelők gyalázkodásától, ezért nem vállalják el a felkérést.

Az eddig nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak. Vidnyánszky elárulta, hogy öt százalékkal nőtt az egyetemre felvételizők száma, és összesen csak négyen hagyták ott az egyetemet, bár az is igaz, hogy 86-an passziváltatták magukat, vagyis halasztanak. Kárpáti Péter, az egyetem korábbi docense szerint ez a szám nem olyan jó, mint ahogy azt az SZFE új vezetése kommunikálni szeretné. A Facebook-bejegyzése szerint annyira „átlagos” a 86 passziváltatott félév, hogy ez a szám 2018-ban átlagban mindössze 5 volt.

Az egyetemi autonómia felszámolása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás. Az eddigi történésekről és a jövőbeli tervekről több hallgatót is kérdeztünk, az erről szóló riportunkat itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!