Törlik a Neptunból az SZFE-hallgatók jegyeit

2021. január 19. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) elkezdték törölni a hallgatók érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptunból, írja a HVG.

A tanulóknak kiküldött körlevél szerint az újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést. A levélben az áll, hogy: „Törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban”.

A hallgatók jogi ügyeit intéző Aujeszky Nóra, az SZFE másodéves hallgatója a HVG-nek azt mondta, hogy jogorvoslattal fognak élni, „ugyanis példátlan a jogsértés, amivel az elvégzett munkájukat annullálják, és értelmezhetetlen, hogy ősszel szerzett jegyeket valamilyen módon tavaszi félévben akarjanak rögzíteni”.

A kérelmeiket ahhoz a tanulmányi bizottsághoz nyújtják be, aminek összetételét a napokban próbálta megváltoztatni az egyetem új vezetősége. Mindezt úgy, hogy az SZFE honlapjára felkerült egy új Szervezeti és Működési Rend, amiben már az állt, hogy a bizottságba a kancellár is delegálhat tagokat.

Az egyetem egy másik hallgatója azt mondta, hogy a törlés nemcsak az őszi félév jegyeit érintette, hanem a múlt tavaszi, a járvány miatt csak később lezárt félévben szerzetteket is. Szerinte a törlés erre nem volt tekintettel, csak a dátumokra.

Kedden délelőtt az egyetem hallgatói bejelentették, hogy Freeszfe Egyesület néven új alkotóműhelyt hoznak létre. Közleményükben azt írják, a céljuk, hogy demokratikus keretek közé átmentsék az egyetem 155 éves szellemiségét.

Az egyesület a intézményt elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkájának folytatása érdekében jön létre, és terveik szerint egy autonóm alkotóközösség is kibontakozhat a kezdeményezésből.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Az SZFE- blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!