Közmédiásokkal pakolták tele az SZFE tanári karát

2021. február 1. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Bán János, akit többek mellett nemrég neveztek ki tanárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Bán főleg sci-fi- és fantasyregényekkel lett ismert íróként, és az ő Hunyadi-regényeiből készítenek sorozatot, mellesleg pedig a köztévé kulturális csatornájának az igazgatója. (Tehát nem az ismert színész Bán Jánosról van szó.)

Nem Bán az egyetlen közmédiás, aki bekerült a tanári karba. Az interjúból kiderül, hogy a filmrendezői osztály vezetésére Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvírót kérték fel, akihez a nevéhez olyan MTVA-s „sikersorozatok” fűződnek forgatókönyvíróként, mint a Tűzvonalban vagy a Hacktion. Utóbbi azért különösen érdekes, mert Bán arról beszél az interjúban, hogy

nem hisz az öncélú művészetben, szerinte az igazi szakmai kihívások egyike éppen az, hogy úgy teremtsenek minőséget, hogy ne csak maguknak és a barátaiknak szóljon az általuk elmesélt történet, hanem a közönség mind szélesebb rétegeinek.

Ehhez képest az egykoron a köztévén futó Hacktiont alig nézték főműsoridőben. Fonyódi az elmúlt években főleg tévésorozatokon, tévéfilmeken és dokumentumfilmeken dolgozott főleg a közmédiának. Fonyódi egyébként korábban jobbikos volt, az Origo 2017-ben éppen arról írt, hogy Fonyódi egy

kilóra megvett, piti sci-fi író, aki az antiszemita Jobbikhoz csatlakozott.

Különösen szórakoztató ezt a sort olvasni négy év távlatából:

Jobbik egy B kategóriás sci-fi íróra bízná a magyar filmgyártást.

A Kossuth-díjas András Ferenc irányítja majd a filmrendező osztályt. Őt az a Soós Péter segíti majd, akit éppen az SZFE-s tanári munkája miatt menesztett a Pinceszínház éléről Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester. Soós egyébként több Tűzvonalban- és Hacktion-epizód rendezésével bizonyította már szakmai alkalmasságát a feladatra, de rendezett Űrgammák-részeket is. Szintén a Tűzvonalban-vonalról érkezik Habermann Jenő, aki a gyártásvezetői osztályt fogja vezetni, és korábban a Tűzvonalban producere volt.

Itt még nincs vége, az MTVA vezető operatőre, Sára Balázs vezeti majd az alapképzést az operatőrhallgatóknak, a mesterképzés osztályfőnöke pedig Vecsernyés János lesz, aki operatőrként az elmúlt években főleg német tévéfilmekben dolgozott, de ő rendezte a Cozma-gyilkosságról szóló dokumentumfilmet is, illetve több epizódot az Irigy Hónaljmirigy egykori tévéműsorában. Vecsernyés egyébként azon kevesek közé tartozik, aki eddig is az SZFE-n tanított.

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos lesz, a filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella, akit Komár István támogat majd. A televíziós műsorkészítést pedig teljesen átveszi a közmédia, hiszen az osztályvezető Erhardt Ágoston, az MTVA kiemelt szerkesztője lesz, a dokumentumfilm-rendező művész mesterképzést pedig Barlay Tamás, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

Az MTVA-alkalmazottak felbukkanása ilyen nagy arányban azért is különösen hatásos, mert a közmédia híradója az elmúlt hónapokban aktívan részt vett az SZFE-s diákok és tanárok elleni uszításban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!