Több SZFE-tanár nevét nem közölték Vidnyánszkyék a reakciótól tartva

2021. február 22. – 08:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tanár nevét még nem hozta nyilvánosságra a Színház- és Filmművészeti Egyetem a reakciótól való félelem miatt, köztük a külföldi vendégoktatókét sem, árulta el az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az interjúban Vidnyánszky amellett, hogy reményét fejezte ki, hogy az eddigi hallgatók nem fordítják majd el a fejüket az újakkal találkozva, arról is beszélt, hogy nagyon nehéz volt felkérni az új tanárokat, mert sokan jelezték, hogy bár támogatják az SZFE új vezetőségét, félnek a „megmondóemberektől” és az ilyenkor beinduló gépezettől, illetve a kommentelők gyalázkodásától, ezért nem vállalják el a felkérést. „Többek nevét inkább nem mondjuk el most. A külföldi vendégoktatókét sem, akik mesterkurzust tartanak majd, mert nemzetközi hadjárat indulna ellenük.” „Kiadták a parancsot, hogy földönfutóvá kell tenni bennünket. Ennél gyilkosabb szavakat nehéz elképzelni” – erősített rá a félelem narratívájára Vidnyánszky.

Az egyetem tanári karát többnyire a közmédiából ismert emberekkel töltötték fel a távozók után.

Vidnyánszky elárulta azt is, hogy a számok alapján öt százalékkal nőtt az egyetemre felvételizők száma az ellenük folyó agitáció és propaganda ellenére, és hogy összesen csak négyen hagyták ott az egyetemet, igaz, többen passziváltatták magukat, vagyis halasztanak.

Az interjúban Vidnyánszky kitér a református egyházhoz visszakerülő Ódry Színpad, illetve a Freeszfe Egyesület használatába kerülő Molnár Antal Zeneiskola ügyére is – utóbbi politikai húzásnak tart, amivel „[i]nkább megpróbálják szétszakítani az egyetemet, minthogy közösen építenék azt velünk.”

Az egyetemi autonómia felszámolása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!