Kiköltözik a Freeszfe Egyesület a zeneiskola épületéből, új otthont keres

2021. február 16. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem marad a Damjanich utcai Molnár Antal Zeneiskolában a Freeszfe Egyesület (a Színház és Filmművészeti Egyetemet elhagyó tanulók és oktatók szervezete), hanem a nyáron elköltözik onnan. Nyílt pályázaton nyerték el ugyan a bérleti jogot, de lemondanak erről.

Íme az egyesült közleménye.

„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével, lemond. A továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd.”

Az épület kulcsát február nyolcadikán adta oda Niedermüller Péter polgármester az egyesületnek. Bajkai István országgyűlési képviselő reakciójában brutális balliberális erőszaknak nevezte, hogy az egyesület megkapta a Damjanich utca épületet. Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója megdöbbenve olvasta a hírt, hogy a nekik szánt épület mégsem lesz az övék. A zeneiskola a város több pontján működik.

A Freeszfe Egyesület tagjai a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület átadásán 2021. február 8-án. A szemeszter végéig maradnak – Fotó: Huszti István / Telex
A Freeszfe Egyesület tagjai a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület átadásán 2021. február 8-án. A szemeszter végéig maradnak – Fotó: Huszti István / Telex

„Az egyesület döntését sajnálattal vettük tudomásul. Ezzel a Fidesznek újra sikerült elérnie, hogy az SZFE-s diákok otthontalanná váljanak. Miközben a diákok saját döntésüknek alapján utcára kerülnek, az épület hasznosítására új pályázatot leszünk kénytelenek kiírni. A kormány önkormányzatokat büntető politikája miatt ugyanis Erzsébetvárosnak továbbra is minden bevételre szüksége van. Ezzel a helyzettel tehát senki nem nyert, ebben az ügyben csak vesztesek vannak” – írta közleményében a VII. kerületi polgármesteri hivatal.

Négyen hagyták ott az SZFE-t

Időközben a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem is közleményt adott ki, amiben azt írták az MTI-nek, mindössze négy hallgató, az összlétszám kevesebb mint 1 százaléka hagyta el az intézményt. Három hallgató töröltette magát a névsorból, egyvalaki pedig átjelentkezett a Magyar Képzőművészeti Egyetem önköltséges mesterképzésére – állította az SZFE.

A 2020/2021-es tanév első szemeszterét összegző adatok szerint az SZFE-nek 447 hallgatója volt. A második szemeszterre közülük 336-an szerepelnek aktív státuszúként az intézmény nyilvántartása szerint. Az összegzésből kiderül, hogy 86 hallgató státusa passzív a második szemeszterre. Az előző félévi eredményét senki nem veszítette el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!