A Molnár Antal Zeneiskola igazgatóját meglepte, hogy a Freeszfe kapta meg a szerinte az iskolának felújított épületet

2021. február 9. – 19:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután a Freeszfe Egyesület (a Színház és Filmművészeti Egyetemet elhagyó tanulók és oktatók szervezete) átvette az új székházuk, a Damjanich utca 4. kulcsát. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő „brutális balliberális erőszaknak” nevezte, hogy az Egyesület kapja meg az épületet, mert szerinte azt a Molnár Antal Zeneiskola (MAZ) számára újította fel a korábbi, fideszes városvezetés.

Szemendri Gábor, a zeneiskola igazgatója is megdöbbenve olvasta a hírt, mert ő is úgy tudta, hogy az épület a zeneiskoláé lesz.

„Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat. Az épület felújítása bár 2019-ben elkészült, azt az önkormányzat a mai napig nem adta át a zeneiskola részére, és tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon”

– áll az iskola közleményében.

Azt írják, hogy az iskola évek óta saját épület nélkül működik, bérházakban és nyolc telephelyen oktatnak. Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere már megkezdte a tárgyalást a Tankerület vezetőjével. 2022-ig az önkormányzat keres egy olyan épületet, ami megfelel a zeneiskola igényeinek, amire aztán pályázatot ír ki, amin a MAZ elindulhat.

„Erzsébetváros önkormányzatának fontos a nagy múltú, patinás intézmény, ezért segíteni kívánja az ott folyó szakmai munkát, annak ellenére, hogy ez nem kötelező feladata, tekintettel arra, hogy az iskola állami fenntartásba került”

– áll a kerület közleményében, amiben kihangsúlyozzák, hogy mindenképp próbálnak megoldást találni, de a kerület nem tud lemondani a 700 millióért felújított ingatlan bérleti díjáról. A polgármester azt is megjegyezte, hogy „sem a korábbi, sem a jelenlegi kerületvezetés működése alatt nem született olyan határozat, amely szerint az épületben a Molnár Antal Zeneiskola fog működni”.

A Freeszfe is reagált a zeneiskola közleményére. Azt írják, hogy nem tudtak róla, hogy az épületre az iskola igényt tart. Ennek ellenére szolidaritásukat fejezik ki a MAZ növendékeivel és oktatóival.

„A Freeszfe Egyesület jelen pillanatban nem látja lehetőségét a konkrét ügy megoldásában való szerepvállalásra, ugyanakkor igyekszik tovább tájékozódni a körülményekről, és saját története fényében morális kötelességének tartja az előző évtizedek Színház- és Filmművészeti Egyeteméhez hasonlóan kizsigerelt és magára maradt állami fenntartású intézményekkel való párbeszéd kezdeményezését. A magyarországi művészetoktatás autonómiájának helyreállításához elengedhetetlen, hogy az atomizált alkotótársadalom sorsára hagyott közösségei egymásra találjanak és együttműködjenek”

– írják.

Közleményükben azt is megírták, hogy az egyesület mögött álló Várkonyi Zoltán Alapítvány az épület bérleti jogát egy nyílt kiírásos pályázaton nyerte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!