A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

2021. február 8. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A frissen alakult Freeszfe Egyesület a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. Az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik a nyitott közösségi tér kialakítását a felújított iskolaépületben – írja az egyesület közleménye.

A Freeszfe Egyesületet a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkájának folytatására hozták létre. Az erzsébetvárosi épület bérleti jogát az egyetemi oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány nyerte el. Közleményükben azt is írják, hogy a többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnének élni, hanem annak közösségivé tételével is.

Ezt különböző nyitott közösségi programokon keresztül képzelik el: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanának majd itt, ezenkívül ifjúsági programokkal, szakjaikhoz kapcsolódó workshopokkal, beavatószínházi és tantermi színházi és bábszínházi bemutatókkal.

Az SZFE Szentkirályi utcai épületének elfoglalása utáni sajtótájékoztató – Fotó: Bődey János / Telex
Az SZFE Szentkirályi utcai épületének elfoglalása utáni sajtótájékoztató – Fotó: Bődey János / Telex

Terveik szerint külföldi alkotókat és azok műhelymunkáit is vendégül látnák itt, valamint a jövőben a tanárok különböző tematikus előadásait is lehet majd látogatni szabadegyetem jelleggel. Hosszú távon pedig felnőttképző tanfolyamokat tartanának a különböző művészeti területek iránt érdeklődőknek, melyeket évtizedek óta alkotó és oktató színházi és filmes szakemberek vezetnének. A VII. kerületi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a Damjanich utcai épület kulcsait hétfőn, 15.00 órakor adja át Niedermüller Péter polgármester az egyesületnek.

Vasárnap megemlékezést tartottak az SZFE Vas utcai főépülete előtt, ahol diákok és tanárok búcsúztatták el a régi épületeket, elsősorban a 62 éves Ódry Színpadot. A félévet elvileg február 19-én fogják lezárni, ekkor fog biztosan kiderülni, hogy az SZFE vezetése elfogadta-e az első félévet – addigra viszont a hallgatóknak el kell dönteniük, hogy a tavaszi félévben aktív hallgatók lesznek-e, vagy passziváltatják magukat.

A tavaszi félévtől már nem az eddigi helyeken zajlik tovább a tanítás: a Duna TV egykori épületében, az adminisztráció pedig az Infoparkba költözik. Az egyetem új oktatói többek között Rátóti Zoltán és Szarvas József lesznek, de a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is tanítani fog. Pár napja derült ki, hogy Koltai Lajos rendező-operatőr is csatlakozik az SZFE tanárai közé, amiről Ascher Tamásnak, a korábbi rektornak megvolt a véleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!