Ascher Tamás szerint Koltai hasznára lehet az SZFE hallgatóinak, de morálisan vállalhatatlannak tartja a vállalását

2021. január 29. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön derült ki, hogy a 74 éves rendező-operatőr, Koltai Lajos is tanítani fog az átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A döntésére a Facebookon reagált Ascher Tamás, az egyetem korábbi rektora, aki ősszel jelentette be, hogy már oktatóként sem dolgozik tovább az intézménynél az egyetemi autonómia sérülése miatt.

Mostani bejegyzésében azt írta, hogy Koltai megkereste valamikor 2010 és 2014 között, hogy szívesen tanítaná az operatőröket az SZFE-n, az akkor rektorként dolgozó Ascher pedig ennek meg is örült, mert mint írja, „egy ilyen, világviszonylatban jelentős operatőr nagy nyereség. Érdeklődtem, hogy mikor, milyen fajta kurzusokat képzel. Lelkesedése rögvest lelohadt, feltétlenül teljes állást kért, havi fizetéssel, de tömbösített óraadással, azaz nem rendszeresen megtartott órákkal. Sajnálattal vettem tudomásul,mert semmilyen keretünk nem volt erre, a legnyomorúságosabb éveket éltük, évi 5-600 millió forintos büdzsével” – fogalmazott posztjában Ascher.

A rendező szerint ezután Koltai inkább Egerben tanított. „Nem tudom, mennyire vette komolyan, mennyire rendszeresen oktatott, de minden vele töltött óra hasznos, és rendkívüli operatőri képességei akkor is elleshetők lesznek, mikor valami furcsa okból filmrendezést fog tanítani” – szúrt oda kollégájának Ascher, majd megjegyezte, Koltai kora nem lehet gond, mert „az az igazság, az igazi nagyhírű operatőrök snúrban végigdolgozzák az életüket, és legtöbbjüknek tényleg csak idősebb korában jut ideje és energiája a folyamatos oktatásra.”

„Ha Koltai most rászánja az időt, hallgatóinak hasznára lesz. (Ha zárójelbe teszem vállalásának antiszolidáris, morálisan tarthatatlan voltát, amivel talán elszámol legbelül,ha egyszer majd kicsit kevésbé szereti magát.)”

– írta.

Amikor kiderült, hogy az egyetemen oktat majd, kérdeztük Koltai Lajost az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról is, de családi okok miatt csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, és annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.

Az operatőrök körében is nagy ellentéteket szült az SZFE átalakítása, a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) több mint húsz tag lépett ki tiltakozásul, miután Novák Emilt, a szervezet elnökségi tagját kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé, és ezt a HSC etikai bizottsága nem találta aggályosnak. Később aztán Novák mellett Koltai is kilépett a Magyar Operatőrök Társaságából, melynek addig elnöke volt.

Megáll az idő

Koltai Lajos az egyetemen (akkor még főiskolán) tanult a hatvanas években, Illés György tanítványa volt. Számtalan nagy sikerű magyar film operatőre volt, sok kiváló filmrendezővel dolgozott együtt. Alkotótársa volt többek között Magyar Dezsőnek, Dobai Péternek, Dárday Istvánnak és Maár Gyulának, de ő volt az operatőre Gothár Péter Megáll az idő című kultikus filmjének is.

Szabó Istvánnak pedig évtizedek óta állandó alkotótársa, közös filmjeik közé tartozik az Oscar-díjat nyert Mephisto, a Redl ezredes, a Hanussen, az Édes Emma, drága Böbe és a Napfény íze is. Operatőrként alkalmazott képi stílusa, megvilágítási technikái miatt nemzetközi berkekben is keresett alkotóvá vált.

Koltai nem csak operatőrként ismert, ő rendezte a Sorstalanság című filmet is, amely a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regényének filmváltozata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!