Most akkor Márki-Zay Péter az egyetlen komolyan vehető ellenzéki vagy inkább egy rezsiemelő, migránsbetelepítő amerikai ügynök?

Most akkor Márki-Zay Péter az egyetlen komolyan vehető ellenzéki vagy inkább egy rezsiemelő, migránsbetelepítő amerikai ügynök?
Márki-Zay Péter a budapesti Anker közben mondott beszédet 2021. október 17-én este, miután megnyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hangszerelésben még mindig verhetetlen a Fidesz: miután megnyerte az ellenzéki előválasztást, az egyetlen komolyan vehető ellenzéki jelöltből Márki-Zay Péter pillanatok alatt bűnös Brüsszel-barát lett, aki adót és rezsit akar emelni, csökkentené a béreket, az illegális bevándorlást is támogatná, főként talán azért, mert nemcsak Gyurcsány Ferenc, hanem Soros György bábja, na és persze amerikai kém is.

„Nem látom, mivel tudnának támadni, de az biztos, hogy igyekeznek”

– jelentette ki többször is Márki-Zay Péter, miután megnyerte az ellenzéki előválasztást. Az igyekezet olyannyira látványos, hogy a Fidesz és a kormányhoz köthető média, illetve a vélhetően közpénzből finanszírozott kormányzati „véleményvezérek” napi szinten fogalmaznak meg újabb és újabb kritikákat, „félelmeket” és különböző vádakat a hódmezővásárhelyi polgármesterrel kapcsolatban, aki az összefogó ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjeként 2010 óta talán az első reális eséllyel rendelkező kihívója lehet Orbán Viktornak.

Talán ezért sem meglepő, hogy azonnal ráálltak Márki-Zayra, és a magát jobboldali, keresztény, konzervatív, hétgyerekes családapaként feddhetetlen politikusnak jellemző miniszterelnök-jelölttel kapcsolatban alig egy hónap alatt vádként fogalmaztak meg mindent, amit akár csak néhány nappal korábban még dicséretnek szántak volna.

Amikor ugyanis Márki-Zay Péter még esélytelennek tűnt arra, hogy Orbán összellenzéki kihívója legyen, a kormányoldal még inkább azzal gyanúsította, hogy ő valójában – hiszen ő az egyetlen, aki nem Gyurcsány Ferenc embere – a Fidesz programját akarja megvalósítani. Sőt, október elején a mostanra főideológussá avanzsált pártelemző (legalábbis ami a költségeket illeti), Deák Dániel még arról beszélt a Magyar Nemzetnek:

„Márki-Zay az egyedüli komolyan vehető jelölt, aki éles kritikákat fogalmazott meg még az utóbbi időszakban is a DK vezére felé. Nem meglepő, hogy éppen őt akarják most visszaléptetni, vagyis semmit sem bíznak a véletlenre. Márki-Zay Péter sikere komoly kritika a balliberális összefogás számára.”

Ahogy azonban Márki-Zay felülkerekedett Karácsony Gergelyen, majd legyőzte Dobrev Klárát az előválasztás második fordulójában, a kormányretorika hirtelen elkezdte „balliberális városvezetőnek” titulálni. Természetesen Márki-Zay ekkorra már Gyurcsány Ferenc emberének számított, sőt, egyenesen hazugság lett minden, amit saját jobboldaliságáról, keresztény hitéről vagy éppen szakpolitikai kérdésekben való meggyőződéséről 2018 óta, amióta csak polgármester lett Hódmezővásárhelyen, mondott.

Márki-Zay azok számára, akik nézik/hallják az állami média híradásait, vagy esetleg csak a közösségi médiában szörfölnek, alig egy hónap leforgása alatt „az egyedüli komolyan vehető jelöltből” maga lett az ördög. A hangulatváltásra egyébként a Fidesznek egyetlen éjszaka elég volt, hiszen már az előválasztási eredményhirdetést követő napon azzal álltak elő: Márki-Zay Brüsszel-barát, adót akar emelni, csökkentené a béreket, és az illegális bevándorlást is támogatná. Egyébként pedig Gyurcsány Ferenc bábja.

A Fidesz ugyanakkor kritikáival nemcsak Márki-Zayt igyekszik befogni, azt is bemutatja, mik lesznek (vagy inkább maradtak) számára a legfontosabb kampányüzenetek a 2022-es országgyűlési választást megelőzően.

A baloldali

„Márki-Zay úgy szeretne konzervatívnak, kereszténynek, jobboldalinak és nemzetinek látszani, hogy közben mindennek pont az ellenkezőjét mondja és teszi” – állt elő ezzel az előválasztás eredményének ismeretében a kormányoldal. A Fideszhez köthető médiumok november elejére fejtették meg: Márki-Zay valójában baloldali! Mindezt abból szűrték le – persze csak azon túl, hogy a miniszterelnök-jelölt kimondottan együtt akar működni minden politikai tömörüléssel, amely szemben áll Orbán Viktorral és kormányzásával –, hogy Márki-Zay a Hír TV-nek adott interjúban úgy fogalmazott „szemben Orbán Viktorral, mi a baloldalon... az ellenzékben is üldözni fogjuk a korrupciót”. Rögtön le is vonták a következtetést:

„az önmagát korábban jobboldaliként jellemző politikus vélhetően elszólta magát, ugyanis szinte rögtön korrigálta a kijelentést.”

Márki-Zay Péter valójában sokszor beszélt erről, de győzelmi beszédében is kitért arra, hogy jobb- és baloldaliakat, illetve fideszeseket is „szeretettel ölelne magához”, az elmúlt harminc évet pedig „békével” akarja lezárni.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub televíziós vitáján az előválasztás második fordulójában október 13-án – Fotó: Bődey János / Telex
Dobrev Klára és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub televíziós vitáján az előválasztás második fordulójában október 13-án – Fotó: Bődey János / Telex

A rezsiemelő-művész

„A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretném fenntartani” – válaszolta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalára feltöltött videóban arra a kérdésre, hogy van-e olyan állítása a kormánypártoknak az ő személyét illetően, ami igaznak tekinthető – „szúrta ki” a Magyar Nemzet nemrégiben, azóta pedig a kormányhoz köthető médiumok színe-java napi szinten számol be arról, hogy bizony Márki-Zay Péter megemelné a rezsiárakat. Különösen azt kifogásolják, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester ostobaságnak nevezte, hogy a világpiaci árakat „meg lehet állítani a határon”.

Márki-Zay szerint a fideszes rezsicsökkentés rendszere azt jelenti, hogy a „gazdag fideszeseknek a medencefűtésére használt gáz árát, annak a támogatását átterhelik az önök adójára, a legszegényebbekre, ezt nem szeretnénk fenntartani.” Mindebből a Fidesz-média azt szűrte le, Márki-Zay eltörölné a rezsicsökkentést, és mindez – hogy, hogy nem – egybevág azzal is, hogy Orbán Viktor nemrégiben arra figyelmeztette híveit: a lakossági díjak szabályozása addig van biztonságban, amíg a Fidesz–KDNP van kormányon, mivel a baloldali kormányok mindig a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálják.

A migránsbarát

Október közepe óta megállíthatatlanul zakatol a „Márki-Zay Péter migránsokat telepítene be” munkacímű, kissé kiforratlan kampány, amely szerint „kibukott”, hogy valójában mi Márki-Zay Péter véleménye a bevándorlásról, a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagy számú, egy időben történt bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére.

A miniszterelnök-jelöltnek ehhez semmi újat nem kellett mondania, hiszen már 2018-ban, majd most, jelöltté választását követően is csak arról beszélt, „aki azt hiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, az tényleg ostoba. Itt nem lehet ezt szépíteni. Ebben az országban nincs senki más, sem Soros, sem Gyurcsány, sem az ellenzék, sem Brüsszel nem hozott be ide migránsokat, csak Orbán Viktor. Aki ennek ellenére azt gondolja, hogy bevándorlásellenes, arra nem lehet mást mondani, mint hogy ostoba”.

A kormánypolitikusok és -média szerint azonban Márki-Zay valójában „lebontaná a kerítéseket és befogadná a migránsokat”, mindezt pedig a CNN-nek adott interjújára hivatkozva állítják. Ebben a kormányfőjelölt valójában azt mondta, az Orbán-kormány migrációellenes retorikája dacára több mint 50 ezren kaptak bevándorlási vízumot, vagyis inkább az emberekkel való bánásmód és a politikai kommunikáció az, ami Magyarországon egyedi, és amit Márki-Zay is határozottan elutasított: „Orbán gyűlöletkampányt indított. Humánusan kell bánnunk az emberekkel, és soha nem szabad semmilyen közösséggel szemben gyűlöletkampányt folytatni”.

Persze Gyurcsány bábja is

A Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! címen indított Fidesz-petíciót a fejlemények tükrében Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! címmel folytatta a párt. Kocsis Máté alig egy nappal az ellenzéki előválasztás végeredménye után a Facebookon jelentette be, hogy folytatódik a Fidesz augusztus végén indult aláírásgyűjtése, mert a frakcióvezető úgy értékelte azt, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester legyőzte Gyurcsány Ferenc feleségét az előválasztáson, hogy „Márki-Zay Péter lesz az, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc visszatérne a hatalomba”, ebből pedig az következik, hogy Márki-Zay = adó- és rezsiemelés, családtámogatások elvétele, nyugdíjak elvonása, magas munkanélküliség, alacsony bérek.

Korábban a kormánypropaganda nem igazán ment szembe Márki-Zay ideológiai öndefiníciójával, és Gyurcsánnyal sem kötötte őt össze – a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István határozottan ki is jelentette, hogy Márki-Zay azért nem nyerheti meg az előválasztást, mert ő nem Gyurcsány embere. A „véleményváltozást” később igyekeztek is megmagyarázni a Telexnek.

Az amerikai ügynök

Noha a Fidesz igyekezett nevetségesnek és hiteltelennek beállítani azt a dossziét, amelyet Márki-Zay Péter hozott nyilvánosságra azzal, hogy azt a kormánypárt állította össze az ő lejáratásának szándékával, valójában a kormányhoz közeli média Márki-Zay, valamint Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alelnökének amerikai kapcsolatai alapján többször is értekezett az ellenzéki előválasztás győztese mögött álló „külföldi hálózatról” – az amerikai befolyás magyarországi erősödésétől tartva egy esetleges kormányváltás esetén.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón jelentette be, a lejáratására összeállított dossziét kapott a DK-tól – Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón jelentette be, a lejáratására összeállított dossziét kapott a DK-tól – Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Ezzel egy időben a XXI. Század Intézet Márki-Zay mozgalma és győzelme mögött „globális balliberális köröket” és „külföldi érdekeket” sejtető „elemzéssel” állt elő Márki-Zay és Kész Zoltán 2019-es washingtoni látogatására hivatkozva, amely során több amerikai szervezettel is találkoztak az MMM vezetői.

A geopolitikai töltetű összeesküvés-elmélet szálainak – legalábbis egyelőre úgy tűnik – szintén a pártközponthoz kell vezetniük, hiszen maga Orbán Viktor üzent október 23-án közelebbről meg nem nevezett amerikai politikai érdekcsoportoknak, akik „bezzeg, amikor hívtuk, akkor nem jöttek”. Most pedig megszállóként beszélt róluk, akiknek „nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk”, és figyelmeztetett, hogy „a meghívás nem arra szólt, hogy beavatkozzanak a demokráciánkba”. Persze az amerikai vonal könnyen összeköthető az orbáni (rogáni) kommunikációban Soros Györggyel, így miután a kormányfő azt is mondta az idézett beszédben: „És készülődik Gyuri bácsi is”, a kormánymédia alaposan kivesézte, hogy szerintük Márki-Zay a nemzeti gyásznapon leginkább Sorost védte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!