Orbán: A kérdés az, hogy megfékezhető-e a rezsiárak növekedése

2021. október 15. – 07:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rezsiharc, migráció, negyedik hullám – ezek voltak a főbb témái a péntek reggeli miniszterelnöki rádióinterjúnak. Orbán Viktor arról is beszélt: minden reményünk megvan, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk.

Járványról, migrációról, unióról, rezsiharcról volt főként szó a húszperces miniszterelnöki interjúban. Hamarosan érkezünk az összefoglalóval.

Nyugaton Orbán szerint nem azt várják el, hogy a politikusok vezessenek, hanem hogy az európai intézmények munkáját, például parlamentkeket menedzseljék. Az erős vezetőből ugyanis baj is lehet és van is ebben némi igazság – tette hozzá.

Uniszex politikával, virágcsokrokkal, plüssmacikkal nem lehet megvédeni Európát a migránsoktól.

Járványok és migrációk korát éljük. Ha a rezsiár nő, meg kell fékezni, és meg kell védeni a családokat. A járványt nem megérteni kell, hanem megfékezni az oltásokkal. Ezekkel a példákkal is arra utal, hogy miben más szerinte a közép-európai gondolkodás, mint a brüsszeli.

Már fél éve lehetett látni Orbán szerint, hogy növekedni fognak az energiaárak. Ahelyett, hogy ez ellen léptek volna fel Brüsszelben, a klímavédelemre hivatkozva még tovább emelnék az adókat, és ez nem a multikra vetnék ki, hanem például azokra az emberekre, akik autót használnak. A V4-es országokkal közösen lépnének fel az uniós terv ellen – jelentette ki Orbán.

2010 után az első csaták között volt a rezsiharc Brüsszellel – tér át másik kedvenc témájára a miniszterelnök. A kérdés az sezrinte, hogy megfékezhető-e a rezsiárak növekedése, miután világszerte elszálltak az energiaárak. Felidézi, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormány alatt az egekben voltak a rezsiárak, és nagy csata volt 2010 után a multik és Brüsszel ellen, hogy rögzített árak legyenek a piaci árak helyett.

Bécsben ma az áram ára több mint duplája a budapestinek, Berlinben háromszor annyit fizetnek. A gáz ára Berlinben duplája, Bécsben a háromszorosa a magyarnak. „Mi megvívtunk egy sikeres harcot” – mondja, a rögzített árakkal pedig megvédik a magyar háztartásokat.

Ha dél felől jön a probléma, Nyugaton azt szeretnék Orbán szerint, hogy Magyarország legyen az ütközőzóna, és mi állítsuk meg a támadást, miközben ők folytathassák kényelmes életüket. Hoz pár történelmi példát is a miniszterelnök, utal a török időkre. Közép-Európa nem számíthat szerinte Nyugat-Európára.

Az utóbbi időkben Orbán szerint Németország rá akarja erőltetni az unióra az akaratát. A magyar felfogástól ez azonban szerinte olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől. Orbán megismétli, hogy Magyarország nem akar kötelező migrációs kvótát, és több országgal már szerveződik az ellenállás, mint Dávid Góliát ellen.

A migrációs helyzet a következő téma a járvány után. Az uniós kvótáról beszélve azt mondja Orbán: Brüsszelben azt gondolják, hogy jó lesz afrikai gyerekeket behozni.

A miniszterelnök szerint a magyar fiatalok viszont szeretnének gyereket vállalni, és az ehhez szükséges akadályokat kell előbb elhárítani, nem migránsokat betelepíteni.

A miniszterelnököt idegesíti, ha a 67. percben elkiabálja valaki az eredményt egy focimeccsen. A magyar vakcinával összefüggésben hozza fel ezt a példát.

Minden reményünk megvan, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk

– fogalmaz. Fel kell készülni a saját vakcina gyártására, de az is fontos szerinte, hogy más fejlesztésű vakcinát is lehessen gyártani majd a magyar vakcinagyárban, mert az nem jó, ha van egy gyárunk, de az nem működik.

Van elég orvos, lélegeztetőgép, vakcina, nyáron felkészült az ország a negyedik hullámra – mondja a miniszterelnök. A számok alapján azonban még nem értük el azt a fertőzöttségi szintet, mint több közeli országban, például Romániában.

„Megpróbálunk jó példával elöl járni” – folytatja az oltásokkal. Szerinte a harmadik oltás felér egy életbiztosítással, ő is a hétvégén kapja meg a harmadik oltását.

Arról is beszél, hogy mindig van nála maszk, és ha úgy érzi tömegben, felveszi. De fontosnak tartja Orbán hangsúlyozni, hogy a maszk nem véd meg bennünket, az oltás az egyedüli megoldás szerinte.

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot. Riasztó a helyzet Romániában – kezdte a járványhelyzet értékelésével Orbán. A határhoz közeli két kórházban Magyarország ötven beteget átvett Romániából.

Tavaly ilyenkor háromszor annyi volt az aktív fertőzött, mint most – folytatja a miniszterelnök, és ez szerinte azt mutatja, hogy az oltás működik.

Csütörtökön osztott meg egy videót Orbán Viktor a Facebook-oldalán, amelyben megörökítették, ahogy idős férfiakkal pogácsázik és borozik. „Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy nyolcvanast, és a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit – mondta a társaság egyik tagjának a miniszterelnök. – Még azért küzdenem kell kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk a szeren. Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán.”

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!