Márki-Zay Péter közzétette, milyen ügyekkel akarják lejáratni

Legfontosabb

2021. október 25. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 67 oldalas, több oldalon teljesen feketére satírozott dokumentumot tett közzé hétfő délután Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán azt a jelentést közölte, amelyet szerinte a DK kapott a Fidesztől azzal a céllal, hogy a benne lévő információkkal lejárassák őt.

Márki-Zay Péter hétfő délelőttre sajtótájékoztatót hirdetett a Fidesz kottája címmel. A miniszterelnök-jelölt itt lobogtatta azt a dossziét, amelyet egy héttel ezelőtt kapott meg a Demokratikus Koalíció vezetőitől, akik arról tájékoztatták: a mappát a Fidesztől kapták, hogy az abban található összegyűjtött anyagokkal le tudják járatni őt. A DK a dokumentumban foglaltakat nem használta fel az előválasztási kampányban, hanem a bizalomépítés jegyében átadta Márki-Zaynak.

Melyek „Márki úr gyenge pontjai”?

A 67 oldalas anyag nagy része korábbi, már publikált cikkek összeollózása, amelyek Márki-Zay Péterrel foglalkoztak. A jelentésnek nevezett dokumentum első felében található egy összefoglaló, amely Márki-Zay „teljeskörű feltérképezéseként” határozza meg az „alapvető feladatot”, munkamódszerként pedig „adatbázisok felkutatását, klasszikus környezettanulmányt, saját archivált jegyzetek felhasználását és szakértők bevonását” említi.

A megállapítások részben „Márki úr gyenge pontjai” között a feleségéhez „köthető csecsemő elhalálozási esetet” említi a dokumentum, amely az ismeretlen szerzője szerint „kiaknázatlan”.

Korábban a kormányközeli média már cikkezett Márki-Zay feleségének szülésznői tevékenységéről és vállalkozásáról, azt állítva, Márki-Zayné Vincze Felícia egy csecsemő halálért felelős. Az Origo.hu ugyanakkor jogerősen pert vesztett az idén áprilisban, és 2 millió forintot kellett fizetnie.

Márki-Zay azt írta erről a Facebookon, hogy „a másodfokú ítélet megerősíti a szeptemberi bírói ítéletet, kimondja, hogy még csak fel sem merült a felelőssége egyetlen csecsemő haláláért sem (a K-vitamin cseppekről is megállapították, hogy azt a baba megkapta, de érthetően nem az erre fel sem jogosított szülésznő feleségemtől, hanem a gyermekorvostól, akinek a szakmai irányelvét a szülésznőn nem lehet számon kérni)”. Márki-Zay felesége már két évvel ezelőtt „a lejáratás és zaklatások hatására abbahagyta szülésznői működését” – írta akkor Márki-Zay.

„MLM-rendszerű pénzgyár”

A másik téma, amelyet említ a dokumentumot, Márki-Zayék amerikai és kanadai tartózkodását érinti. Az anyag szerint bár Márki-Zay a Kanadába való kiköltözést szerencsepróbaként állítja be, valójában nem erről volt szó.

Egy férfira hivatkoznak mint a kiköltözés finanszírozója, aki igazából nem önzetlenül segített. A „jelentés” írója vagy írói megjegyzik azt is, hogy egy 22 évvel ezelőtti ügyről van szó, „azaz igencsak elhalványult információkkal dolgoztunk, továbbá, minden szempontban elévült cselekedetekről tudunk csak beszélni”.

Egy MLM-rendszerben, piramisjátékként működő cég ködös ügyeivel próbálják összefüggésbe hozni Márki-Zayt.

A ‘90-es években működő vállalkozásról az olvasható a dokumentumban, hogy „a működés alapja nem a szokásos befektetési pénz gyűjtése, hanem egyfajta ügynöki tevékenység, biztosítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás közvetítés volt, ami mögött a nagy biztosító társaságok termékeit lehetett megtalálni.” Egy MLM-rendszerű ügynökhálózatot működtettek, amely hatékony „pénzgyárként” működött. A dokumentum nem nevezi meg konkrétan ezt a céget, illetve az egész MLM-es történet mögé nem tesz semmilyen bizonyítékot – legalábbis az olvasható, nem kisatírozott szövegben.

A begyűjtött pénz aztán elpárolgott, a cég pedig fizetésképtelen lett – írják. Azzal indokolják, hogy nem lett nagyobb botrány az ügyből, mert a veszteséget benyelték a nagy biztosítótársaságok, amelyek a bizalomvesztés elkerülése érdekében inkább átvették a veszteséges portfóliót, mert nem akartak belemenni egy „per hullámba”, ami nagyobb károkat okozott volna.

A jelentés szerint az ügynökhálózat „egyik legproduktívabb és legtehetségesebb fiatal kádere” volt Márki-Zay, aki részt vett a pénzek „kiáramoltatásában”, „tisztára mosásában”. Annak érdekében, hogy az érintettek elkerüljék a felelősségre vonást, a cég nevét megváltoztatják, és a teljes működést egy másik helyre költöztetik, ahol Márki-Zay kapcsolatba kerül Botka László szegedi polgármesterrel is.

A cég végelszámolása után költöztek Kanadába Márki-Zayék, „kicsit fel kellett szívódni, hogy leülepedjenek a dolgok”. De a dokumentum nem írja ennél konkrétabban, miért kellett elmennie Márki-Zayéknak. Később az szerepel, hogy a 2008-as nagy gazdasági világválság „elmossa az ügyet”.

Majd a család hazaköltözik Magyarországra, ahol Márki-Zay „kézhez kapja” a pénz rá eső részét. A pénz egy részét a jelentés szerint Márki-Zay itthon fekteti be egy a kitakarások miatt nem látszó helyre, a pénz egy másik részét pedig „kimenekíti Kanadába”. A dokumentum szerint ebből a pénzből finanszírozhatta Márki-Zay a miniszterelnök-jelölti kampányát.

Az egész szöveg nagyon ködös. Hogyan működött pontosan a rendszer? Mit jelent az, hogy részt vett a pénzek kiáramoltatásában? Miért kellett „tisztára mosni”, mi volt törvénytelen? Hol a bizonyíték arra, hogy fizetésképtelen lett a cég? Melyik nagyobb biztosítókról van szó, amelyek benyelték a veszteségeket? Nem nevesítenek egyet sem.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón beszélt a dokumentumról – Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón beszélt a dokumentumról – Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Cikkek, amelyeket már leközölt a kormányközeli média

A dokumentum negyedik oldalán Márki-Zay Wikipédián található szócikke olvasható, míg a hatodik oldaltól jó pár oldalon át olyan céges adatok, amelyeket kisatíroztak. Márki-Zay a kisatírozott részekről azt mondta, hogy olyan személyes adatok találhatóak rajta, amelynek nyilvánosságra hozatalához az érintettek nem járultak hozzá – azért a takarás.

A dokumentum második fele nincs kitakarva, itt találhatóak a már megjelent – főként kormányközeli lapokban megjelent – cikkek 2011-től kezdve, amelyek Márki-Zay Péter feleségéről vagy magáról a hódmezővásárhelyi polgármesterről és korábbi kampányáról szólnak. Ezeket egy Google-kereséssel nem nehéz összegyűjteni.

A Demokratikus Koalíció a Telex kérdésére azt közölte: egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta a dossziét egy DK-s önkormányzati képviselőnek az előválasztás második fordulójának utolsó napjaiban. Nyilván a nagy kérdés az, hogy ki és milyen célból rendezte ezt össze valójában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!