Felszállás közben levált egy Boeing hajtóművének burkolata, amely eltalálta a szárnyat is

2024. április 8. – 05:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újabb Boeing repülőgép műszaki hibája miatt folytatnak vizsgálatot a légügyi hatóságok az Egyesült Államokban. Vasárnap a Southwest Airlines egyik Boeing 737-800-asának felszállás közben levált a motorburkolata, amely aztán eltalálta az egyik szárny csűrőlapátját, írta a BBC.

A Boeing Denverből szállt fel, majd az incidens után nem sokkal, 3000 méter körüli magasságból oda is tért vissza 135 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén. Mindenki biztonságban landolt. Az utasok három órával később egy másik géppel mehettek tovább.

A Southwest Airlines elismerte felelősségét, és közölte, hogy karbantartó részlege felülvizsgálja a Boeing 737-800-as gépet, miután a gép hajtóművét borító burkolat leesett.

„Elnézést kérünk a késéssel járó kellemetlenségekért, a legfőbb prioritásunknak az ügyfeleink és alkalmazottaink végső biztonságát tartjuk” – áll a légitársaság közleményében.

A gépet a szabályozó Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nyilvántartása szerint 2015-ben gyártották. A CFM56 hajtóművet a General Electric Aerospace és a Safran Aircraft Engines közös vállalata gyártotta. A BBC megkereste a Boeinget és a Southwest Airlinest is, hogy információkat kapjon a légitársaság gépeivel és flottájával kapcsolatban, de válaszokat nem kapott az angol médiavállalat.

Az egykor a repülés egyik legbiztonságosabb szereplőjének tartott Boeing az utóbbi hónapokban leginkább gépeinek problémái miatt került be a hírekbe. Íme egy gyűjtés ezekről:

A repülésbiztonságot is veszélyeztető incidensek iparági szereplők szerint a Boeing üzleti filozófiájának megváltozásából eredeztethetőek. A profitéhség miatt háttérbe szorult a gyártási és ellenőrzési protokoll betartása. Valószínűleg az elmúlt hónapok ügyei miatt jelentette be távozását március végén a Boeing vezérigazgatója is. A Boeing kálváriájáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!