Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai utasszállító repülőgép, miután kinyílhatott a vészkijárata a levegőben

2024. január 6. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Portlandben kellett kényszerleszállást véghez vinnie az Alaska Airlines egyik járatának, miután a gépnek leszakadt több darabja is a levegőben, köztük az utastér egyik külső ablaka, ami vészkijáratként is funkcionál, írja a BBC.

A Portlandből Kaliforniába induló Boeing 737 Max 9 típusú gép 35 perc után volt kénytelen visszafordulni. A gépen 177-en utaztak, és nem sokkal azután történt a baj, hogy felszálltak, közel 5000 méteres magasságban.

A sajtóhoz eljuttatott felvételeken látszik, hogy a gép egyik oldalán egy hatalmas lyuk tátong, ahol a vészkijáratként is működő ablaknak kéne lennie, alig pár centire az ott ülő utasoktól. A beszámolók szerint pont nem ült senki azon a helyen, amelyik a legközelebb volt a kiszakadt ablakhoz. A kérdéses ablakrész a gép hátsó harmadánál, a hajtómű és a szárny mögött szakadt ki.

A BBC azt írja, hogy a Boeing 737 Max közismerten egy probléma repülőgéptípus, 2019-ben átmenetileg az összeset forgalmon kívül helyezték, miután kettő is lezuhant. Ezután az összeset átalakították. A kiszakadt elem a BBC szerint valószínűleg egy vészkijáratként is használható része volt a gépnek. Decemberben egyébként az amerikai légihatóság elrendelte az összes ilyen típusú gép vizsgálatát más technikai probléma miatt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!