Kritikus hibát észleltek az amerikai külügyminiszter repülőgépén

2024. január 17. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután Antony Blinken külügyminiszter és kísérete – köztük a vezető amerikai lapok tudósítói – a Davosban tartott Világgazdasági Fórumról távozóban már felszálltak a zürichi repülőtéren álló módosított Boeing 737-es utasszállítóra (mely az üzemeltető légierőnél a C–40-es jelzést viseli), amikor a műszaki személyzet kritikus hibát jelzett a földi irányítóknak. Az átvizsgálás során oxigénszivárgást észleltek a gépen, így mindenkit le kellett szállítani. Az amerikai diplomácia irányítójáért egy új, kisebb gépet küldtek Washingtonból, a kíséretének több tagja viszont kénytelen volt egy normál járatra jegyet váltani.

Az eset minden bizonnyal újabb csapást jelent a Boeing presztízsére (és részvényárfolyamára). Január elején már történt egy ugyancsak súlyos balesettel fenyegető incidens, amikor az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-es gépének kényszerleszállást kellett végrehajtania Portlandben, miután a vészkijáratként is szolgáló panel levált közel 5000 méteres magasságban – a panelt az amerikai hatóságok egy családi ház kertjében találták meg.

A gépen 177-en utaztak, senki sem sérült meg. Az USA Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökségének (NTSB) elnöke, Jennifer Homendy ugyanakkor azt mondta: „nagyon szerencsések vagyunk, hogy (az eset) nem végződött sokkal tragikusabb módon” – például a gép nem utazómagasságban, 9-10 ezer méteren vesztette el a panelt, amikor az utasok egy része már kikapcsolja a biztonsági övét.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!