Felszállás után, 5000 méteren szakadt ki a Boeing ajtaja, most kirúgják a géptípusért felelős vezetőt

2024. február 22. – 04:17

Másolás

Vágólapra másolva

Leváltják a Boeing 737 repülőgép-sorozat vezetőjét, miután a vállalat egyik gépe a levegőben elkezdett széthullani – írta meg a Guardian.

Január elején kellett kényszerleszállást végrehajtania az Alaskan Airlines egyik Boeing 737 Max típusú repülőjének, miután ötezer méter magasan kiszakadt a gép egyik ajtópanelje. Az incidens miatt vizsgálatot rendelt el az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), ami azt is jelentette, hogy a Max széria 171 gépe nem szállhatott fel az ellenőrzés lezárultáig. Ez végül január végén megtörtént, így újra szolgálatba állhattak a repülők, de az FAA megtiltotta a Boeingnek, hogy növeljék a gyártási kapacitásukat.

A botrányba keveredő 737 Max széria egyik gépe a gyártósoron – Fotó: Jason Redmond / Reuters
A botrányba keveredő 737 Max széria egyik gépe a gyártósoron – Fotó: Jason Redmond / Reuters

Amellett, hogy Ed Clark volt a 737-es gépek programjának a felelőse, az ellenőrzése alatt állt az a gyár is, ahol a levegőben széthulló gépet összerakták. Clark 2021-ben vette át az üzem irányítását, miután a vállalat két Max típusú gépe is lezuhant 2018-ban és 2019-ben, összesen 346 életet követelve. Clarkot a pozíciójában Katie Ringgold váltja, aki eddig a Boeing 737-esek leszállításáért felelt.

Nem az Alaska Airlines incidense volt az egyetlen gond idén a Boeing gépeivel: januárban az atlantai reptéren szakadt le a vállalat egyik 757-es repülőjének az orrkere, nem sokkal később pedig Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Boeing 737-ével akadtak váratlan problémák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!