Nem bővítheti a Max 737-esek gyártását a Boeing

2024. január 25. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hatósága leállítja a Boeing Max termelésbővítését a légitársaságok és a beszállítók számára, írja a Reuters. Az FAA bejelentése néhány órával azután érkezett, hogy a Boeing 2019 márciusa óta az első 737 Maxet szállította egy kínai légitársaságnak.

AZ FAA az Alaska Airlines balesete miatt döntött a bővítés leállítása mellett, ez példátlan beavatkozás a gyártási ütemtervekbe. A hatóság azt mondja, a szabályozás azt jelenti, hogy a Boeing folytathatja a Max repülőgépek gyártását a jelenlegi havi ütemben, de a sebességet nem növelheti. A hatóság nem közölt becslést arról, hogy meddig tart a korlátozás, és nem határozta meg azt sem, hogy a Boeing hány gépet tud havonta gyártani.

Az, hogy a repülés újraindítására engedélyt kaptak, megkönnyebbülést jelentett az US Max 9 üzemeltetőinek, az Alaska Airlinesnak és a United Airlinesnak, amelyek több ezer járat törlésére kényszerültek.

A Boeing egyébként igyekszik növelni a legkelendőbb egyfolyosós 737 Max családjának gyártását, hogy lépést tartson a kereslettel, és az európai Airbus repülőgépgyártóval szemben felzárkózzon a piacon.

„Az általunk tapasztalt minőségbiztosítási problémák elfogadhatatlanok” – mondta az FAA adminisztrátora, Mike Whitaker. Hozzátette, hogy a problémák megoldásáig leállítják a Max termelésbővítését. „Több szakértőnk lesz a helyszínen, akik szorosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a termelési és gyártási tevékenységeket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!