A feltekerhető képernyő a múlté, a Lenovo már az átlátszó laptopoknál tart

2024. február 27. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékszik az átlátszó taktikai kijelzőkre a Star Warsból, amin a Halálcsillag egyre közelebb araszolt a Yavin negyedik holdjához, hogy felrobbantsa az egészet lázadóbázisostul, mindenestül? És szereti, amikor a sci-fikben látott technológia átszivárog a való világba? Akkor a Lenovónak van egy jó és egy rossz híre.

A cég bemutatott egy laptopot, aminek majdnem teljesen átlátszó a kijelzője, pont úgy, mint a Star Warsban. Az egyetlen bökkenő az, hogy csak egy prototípusról van szó, ami nem valószínű, hogy ebben a formában eljut a boltokba.

A Lenovo a 2024-es Mobile World Congress kiállításon mutatta be a ThinkBook Transparent Display Laptopot, ami egy 17,3 hüvelykes, teljes értékű laptop. A Verge beszámolója szerint ha minden pixel feketére van állítva és ki van kapcsolva, akkor a kijelző 55 százalékosan transzparens. Azonban ha a pixelek világítanak (tehát valaki használja a gépet), akkor egyre kevésbé lesz átlátszó, míg teljesen átlátszatlanná nem válik, amikor 1000 nites max fényerőt tud produkálni.

Bár ez első ránézésre elég jól néz ki, így hirtelen nem sok valós felhasználási terület ugrik be, amikor hasznos lehet, ha átlátunk a laptopunkon. A Lenovo szerint ez leginkább digitális művészeknek lehet hasznos, akik valós tárgyakat akarnak lerajzolni a laptopjukon. Ahelyett, hogy állandóan hajolgatnának, hogy benézzenek a képernyő mögé, simán átlátnak rajta, és látják a tárgyat, amin épp dolgoznak. Ha valakinek szüksége van egy kis segítségre, akkor így akár körbe is rajzolhatja az alanyát.

Épp ezért a billentyűzet is digitális, és valójában egy rajztáblát rejt. A Verge szerint a projektált billentyűzet közel sem volt tökéletes, de amint a közelébe viszik a rajztáblához használt tollat, azonnal el is tűnik.

A kijelző két további szempontból is érdekes: egyrészt csak 720p-s felbontást tudtak belőle kicsikarni, de ha MicroLED helyett OLED-et választottak volna, akkor a Lenovo szerint 480p lett volna a legjobb, amit elérhettek volna. A másik érdekes trükk a – mi más? – mesterséges intelligencia (MI) integrálása volt.

A laptop hátuljában elrejtettek egy apró kamerát, ami az MI segítségével képes volt felismerni, hogy mi van a képernyő túloldalán. Például amikor néhány napraforgót raktak le, akkor jelezte, hogy napraforgókat lát.

De mivel csak egy prototípusról van szó, ezek egyelőre inkább csak érdekességek. A Lenovo gyakran kísérletezik hasonlókkal. Ilyen volt például a már említett kitekerhető laptop, de az idei CES-kiállításon is tartottak egy háttérbeszélgetést, amin bemutattak néhány érdekes koncepciót, amik valamilyen formában lehet, hogy piacra kerülnek majd. Ilyen volt például az egerük és billentyűzetük, amin volt egy-egy tekerő, ami csak arra volt, hogy az ember unalmában pörgesse kicsit, amivel töltötte az eszközt. Egy értelmes fidget spinner.

De ugyanezen az eseményen bemutatták például a szemüveg nélkül használható 3D-s monitorjukat – és a Samsung is bemutatott egy nagyon hasonló, bár még prototípus-jellegűbb készüléket –, e-tintás hátlapú laptopjaikat is.

Ez az átlátszóság lehet az új trend a tech világában, ugyanis az LG és a Samsung is dolgozik valami hasonlón. Pontosabban az LG esetében egy tévén, a Samsungéban pedig egy átlátszó kijelzőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!