Eltávolította TikTok-videóját Hámori Luca, amiben férfiként hivatkozott olimpiai ellenfelére

2024. augusztus 3. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

A TikTokról és az Instagramról is eltávolított minden olyan tartalmat Hámori Luca, magyar olimpiai bokszoló, ami a szombati negyeddöntős ellenfelére, a magyar és nemzetközi sajtó, kommentszekció figyelmének középpontjába került Imane Helifre vonatkozott.

Hámori, aki szombaton, egy a 17.22-kor kezdődő negyeddöntőben szerzett győzelemmel már biztosan éremhez jutna, és ezzel óriási történelmet írna, egy péntek este feltöltött, majd alig 2 óra után eltávolított videóban arról beszélt, egész életében azért küzdött, hogy olimpián bokszolhasson, rengeteget áldozott fel a gyerekkori álma miatt. A videóban kitért Helif ügyére is: „Mint már nagyon sokan értesültek róla, itt most Párizsban az olimpián történt egy olyan dolog, ami nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot, köztük nálam is egyébként” – hangzik el a videóban, amiben Hámori férfiként említi ellenfelét.

A magyar bokszoló az elmúlt napokban megosztott, 24 óráig elérhető Instagram-sztorijait is törölte pénteken. Ezek között volt olyan is, másoktól újraosztott, tehát nem Hámori által gyártott üzenet, amik transzfób megfogalmazást tartalmazott, vagy „korcsként” hivatkozott Helifre.

Hámori, aki az első női magyar bokszoló, aki jutott az olimpiára, korábban úgy nyilatkozott, hogy „ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.”

Pénteken, nyilvános Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy „nem tudnak elijeszteni! Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni. Szerény véleményem szerint, én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani.”

Hámorit pénteken, még az Instagram-sztorik törlése előtt, majd szombaton is kerestük, hogy kommentálja a megosztott képeket, de nem kaptunk választ. Azt szerettük volna megtudni, hogy egyetértett-e a megosztott képek üzenetével, illetve miért törölte utólag az Insta-sztorikat és a TikTok-videót.

A tajvani Lin Jü-ting és az algériai Imane Helif olimpiai indulása azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, mindkettejüket kitiltotta a 2023-as női világbajnokságról az oroszok vezette bokszszövetség (IBA). Az IBA elnöke, Umar Kremlev a kitiltásról azt nyilatkozta: a sportolók nem feleltek meg a felállított szabályoknak, és mindkettőjüknél találtak X és Y kromoszómákat is. Az IBA amúgy a tavalyi világbajnokságon végzett tesztekről csak annyit közölt, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak, ennek eredményét azonban nem hajlandók nyilvánosságra hozni, mondván, azok „részletei bizalmasak”.

A hír, illetve egy olasz bokszoló, Angela Carini 46 másodperc utáni visszalépése Helif ellen a hazai és a nemzetközi internet egyik fő témájává tette a két bokszoló indulását. Cikkekben, kommentekben, fórumokban azt taglalják, hogy Helif transznemű, túl magas a tesztoszteronszintje, valójában férfi – holott a kevés hivatalosan kiadott információ miatt nagyon keveset tudni. Az viszont valószínűsíthető, hogy Helif és Jü-ting is interszexuális, aminek semmi köze nincs a transzszexualitáshoz. A kevés elérhető információ birtokában ebben a cikkünkben világítottunk rá az ügy hátterére.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams azt elmondta: ez nem egy transzügy, és figyelmeztetett, hogy az egésznek nem szabad boszorkányüldözésig fajulnia, a NOB elnöke, Thomas Bach pedig azt nyilatkozta az ügyben, hogy a szervezet nem fog részt venni egy „politikailag motivált kulturális háborúban”, egyúttal elítélte és teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a Helif és Jü-ting elleni gyűlöletbeszédet. Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok is megszólalt az ügyben, a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta: „Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolónőt, de azért ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, köztük a tesztoszteronszintje is azt igazolja, hogy ő nőként versenyez.”

Hámori felkészüléséről az olimpia előtt forgattunk videót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!