Grúzia 2-0-ra verte Portugáliát, és ezzel kiejtette Magyarországot

Grúzia 2-0-ra verte Portugáliát, és ezzel kiejtette Magyarországot
Khvicha Kvaratskhelia hamar vezetést szerzett Grúziának – Fotó: Szabo Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott vasárnap Skócia 1-0-s legyőzésével elérte a csoportjában a harmadik helyet, és abban reménykedhetett, hogy nem előzi meg négy másik csoportharmadik, de az eredmények végül úgy alakultak, hogy Szoboszlai Dominikék kicsúsztak a legjobb 16-ból. Az utolsó két csoportmeccsen Törökország még a magyaroknak segített azzal, hogy 2-1-re legyőzte Csehországot, a sorsukat viszont megpecsételte, hogy Grúzia 2-0-ra verte Portugáliát.

Provod vezethette a labdát a török térfélre, balra passzolt Jurášeknek, aki a kapus szeme közé lőtt teljesen tisztán. Botrányosan nagy helyzet volt, ami után be is szorították a törököket, akik egy szöglet után veszélytelen kontrát indítottak.

De ebből csak kétszer találták el a kaput. Néha megvillannak, de igazán veszélyes, vérfagyasztó kísérletet még nem láttunk tőlük. Pedro Neto megvillantotta színészi képességeit, műesésért kapott sárgát.

Kovács István, a meccset román színekben vezető magyar bíró sárga lapot adott a síkideg Schicknek (Fehér kolléga rövidítésével: „Schickideg”), pedig sérülés miatt nem is játszik. A kispadról üvöltözött, ezt nem szereti a bírók zöme, még ha csehül is kiabálnak velük. Pár perccel később Yildiz is besárgult egy Achillesre taposásért, Kovács szépen szórja a lapokat. A csehek egyébként minden ellenük elkövetett szabálytalanság után üvöltve, a gyepet csapkodva fekszenek el, hátha a törököknél is kiállítanak valakit. A török ritmus megtörésére se rossz a sok ápolás.

Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Ján Koller volt a cseh futball godzillája, óriás gólvágója, akinél a csehszlovák korszakot is beszámítva kevés karakteresebb futballistát adtak a Föld bolygónak. Lássuk, miért is volt unikum az 1999–2009 között válogatott Koller:

A második negyedóra már egyértelműen a portugáloké volt. Többször is veszélyeztettek, de egyelőre a grúz védelem állja a sarat.

Özcan, akinek megtaposásáért Barákot kiállították, sárga lapot kapott Chytil lerántásáért.

De csak oldalháló volt. Mamardasvili röviden bokszolt ki egy labdát, egyenesen Francisco Conceição elé, aki kapásból lőtt, és csak néhány centivel tévesztette el a célt. Egy perccel később C. Ronaldo reklamálásért kapott sárgát.

A piros lap, ahogy várható volt, megváltoztatta a mérkőzés képét, a csehek beszorultak a saját térfelükre. Egyelőre azért még néha ki tudnak jönni a török présből, zsenge támadáskezdeményeket vezetnek Günok kapujára.

Eközben megtudtuk a közvetítésből, Hamburgban van egy nagy nemzetközi sakkverseny, stílusosan cseh és török játékosok végezték el ma az első lépéseket.

Palhinha lövése is középre tartott, Mamardasvili ezt is magabiztosan fogta.

Antonín Barák nagyon megtaposta Özcant, sárga lapot is kapott érte. Csakhogy a 11. percben már volt egy sárgája, és a focimatekben két sárga egy piros lapot, tehát kiállítást ér. Barák nem reklamálta betegre magát, érezte, hogy saras, le is baktatott a gyepről. Innentől gyaníthatóan török egykapuzás következik.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A grúz kapus magabiztosan kiütötte a léc alá tartó labdát, ami 130 km/órás tempóval süvített feléje. Ez volt a portugálok első komolyabb lehetősége.

A meccs legelején, Provod lövésekor így védett a török kapus (akinek nemrég akadt egy újabb átlövésből gondja, de nem jegyzőkönyvezzük percre, annyira könnyen fogta Jurášek lövését. Mire leírjuk, a 17. percben Hranáč is fejelt egyet egy nagy bedobásból, de fölé. Szóval az említett vetődés, fotón:

Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Az alaposan felforgatott portugál csapat szinte csak lézeng a pályán, a grúzok határozottan érzik, hogy van keresnivalójuk, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy nyomná őket a teher.

Miután Barák megkapta a meccs első sárgáját, pár percre rá a török Güler röffentette rá a gömböt a cseh kapura. Staněknek nem kellett halálra nyújtóznia magát, a szurkolók kapták a labdát.

Az első tíz percben egész kiegyenlített a mérkőzés Hamburgban, oda-vissza támadnak a csapatok, de eddig a cseheké volt a legforróbb ziccer. Schick hiánya nem érződik egyelőre, de azért egy 0-0 se lenne meglepő.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Az olasz kapitány, Luciano Spalletti hétfőn biztosította a helyét a legjobb tizenhat között. Szerdán a szlovákokat irányító Francesco Calzona és a belgákat felkészítő Domenico Tedesco jutott tovább. A törökök élén álló Vincenzo Montella akár tovább is viheti Marco Rossit, a magyarok kapitányát.

Persze a jelek szerint van is mit gyakorolniuk, és számukra tét nélküli a meccs, biztos a csoportelsőségük.

Miközben elkezdődött a meccs, említsük meg, hogy az előző Eb egyik gólkirálya, Patrik Schick egy sérülés miatt a kispadról nézi a meccset. Pont a Grúzia elleni meccsen sérült le, maga kért ápolást, a bekötött vádlija megmutatta, mely alkatrésze adhatta meg magát az amúgy sérülékeny csatárnak.

Villámgyors akciót vezettek a grúzok, a Napoli sztárja magabiztosan rúgta el a labdát a portugál kapus mellett (1-0). A magyar csapat szempontjából nem is kezdődhetett volna rosszabbul a meccs, mert ez kiesést jelent az Európa-bajnokságról.

Jó svungú lövés volt a cseh játékostól, de a törökök kapusa egy szép nyújtozással kapu mellé tolta, első kapuralövés pipa.

Cseheknek szereztek kellemetlen perceket e meccsen Fekete-tenger mellett keletre fellelt emberek – írtuk eszperentéül június 22-én, amikor a mindenki által kötelezően megverendőként kezelt Grúziával csak 1-1-et értek el a csehek. Kollerék és Nedvedék utódai előtte se játszottak szépen, bunkerfocijukat a portugálok 18-án csak egyszer tudták feltörni (1-0). A törökök legutóbb egy pályára berohanó emberek súlyosbította 3-0-s vereséget szenvedtek el a portugáloktól, előtte az első körben viszont simán verték 3-1-gyel Grúziát.

És João Félix is ott van. Nyolc helyen változtattak a portugálok az előző meccshez képest.

Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters
Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters

A hatpontos és ezzel biztos továbbjutó portugálok az első fordulóban szoros meccset játszottak a csehekkel úgy, hogy a 62. percben hátrányba kerültek, végül 2-1 lett a végeredmény. Aztán jöttek a törökök, akik egy öngóllal is megajándékozták őket, a vége nagyon sima (3-0) lett. Grúzia 1-3-as vereséget szenvedett Törökországtól, majd meglepték a cseheket, elcsentek tőlük egy pontot (1-1).

Jó estét, jó szurkolást, Hamburg jelentkezik a cseh és török válogatottak kezdőcsapataival, íme:

Csehország: Staněk, L. Krejčí, R. Hranáč, T. Holeš, D. Jurásek, L. Provod, T. Souček, V. Coufal, A. Hložek, A. Barák,
M. Chytil.

Törökország: M. Günok, F. Kadıoğlu, S. Akaydin, M. Demiral,
M. Müldür, S. Özcan, H. Çalhanoğlu, K. Yıldız, İ. Yüksek, A. Güler, B. Yılmaz.

A legrosszabb magyar szempontból, ami történhet, ha Csehország háromgólosnál kisebb különbséggel, de megveri Törökországot, mert akkor véget ér a Rossi-csapat Eb-je, írtuk korábban. Ha a csehek nem nyernek, vagy legalább három góllal nyernek, akkor is szorítani kell még azért, hogy a portugál cseresor ne kapjon ki a grúzoktól. Mert ha kikap, akkor a nyolcaddöntő a mieink nélkül folytatódik. Vagyis a portugál és török pontszerzés kínálja a legjobb továbbjutási esélyt.

A szerdán este hatkor kezdődött E csoport két mérkőzésén is születhettek volna olyan eredmények, amelyek a magyarokat tessékelték volna be a legjobb 16-ba, de ezek az események nem következtek be. A záróforduló előtt mind a négy csapat három ponttal állt, a Szlovákia–Románia-meccs 1-1-gyel zárult, és mind a két csapat továbbment, az UkrajnaBelgium-mérkőzésen még gól sem született, amivel a belgák még elégedettek is lehettek, jobb gólkülönbséggel csoportmásodikok lettek. Ukrajna hiába szerzett négy pontot, kiesett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!